Institutul Național de Studii Demografice (INED) din Franța a lansat, la 15 noiembrie, un studiu cu privire la contracepție, care arată că „pilula rămâne cel mai utilizat contraceptiv în Franța, în ciuda controverselor, în timp ce se află pe poziția a treia la nivel global, după sterilizare și sterilet (numit și dispozitiv intrauterin sau DIU)”. Acest studiu este publicat în anul când se împlinesc cincizeci de ani de legea Neuwirth (cf. La loi Neuwirth au tribunal de l’histoire), care a autorizat vânzarea și utilizarea de contraceptive în Franța.
La nivel mondial, cea mai utilizată metodă contraceptivă este sterilizarea, practicată mai ales pe femei: 54% din cuplurile de vârstă reproductivă o folosesc în Mexic, 43% în SUA, 39% în China, 20% în Spania. Implanturile și steriletele vin pe locul al doilea: 48% dintre femeile care utilizează contraceptive în China utilizează sterilet. Pilula este mai folosită în Franța și Algeria, și foarte puțin în Mexic sau China. Injecția hormonală este folosită în principal în Kenya și Mozambic. În Spania, „utilizarea metodelor considerate ca masculine reprezintă aproape 53% din consumul contraceptivelor, față de 51% în Franța și 37% în Statele Unite”.
INED, de asemenea, observă faptul că criza din 2012 „declanșată de descoperirea riscurilor cardiovasculare crescute asociate cu generația a 3-a și a 4-a de pilule” a alterat „imaginea socială” a pilulei, căci „generațiile mai tinere nu mai văd în pilulă un simbol al emancipării femeilor”.
Surse: Le quotidien du médecin, Coline Garré (15/11/2017); AFP (14/11/2017); Genethique.org, 15 noiembrie 2017