back to top

O tânără de 18 ani a orbit după 2 ani de „medicație” cu pilule contraceptive Yasmin

GeorgieHolland-236px-236x270O participantă la concursul de frumusețe „Fața Europei” se luptă să se recupereze după un atac cerebral care a lăsat-o parțial oarbă și dependentă de medicație pentru coagularea sângelui.

Georgie Holland în vârstă de 18 ani a suferit un atac cerebral, cauza acestuia fiind, conform spuselor doctorilor, pilulele contraceptive Yasmin pe care le-a luat timp de doi ani.

Georgie a povestit într-un interviu dat cotidianului britanic Daily Mail despre această experiență înfricoșătoare.

Tânăra își amintește cum, după ce i s-a făcut brusc rău la școală și a hotărât să meargă pe jos acasă, nu a reușit. A găsit-o tatăl său prăbușită pe marginea străzii și, cu toate acestea, a mai durat două zile până când părinții au decis să o ducă la spital.

„Mă simțeam foarte rău și era efectiv frustrant pentru că știam ce gândesc, dar nu puteam să vorbesc fără să bolborosesc”, povestește Georgie. „Când părinții mei au văzut radiografiile mele, fața lor s-a schimbat atât de tare, încât eram extrem de îngrijorată de ce văzuseră”.

„Când am văzut radiografia am fost șocată – în mijlocul creierului aveam un cheag negru care oprise circulația sângelui”, spune Georgie.

Georgie a petrecut o săptămână în spital pentru recuperare și a suferit leziuni permanente pe creier ce i-au afectat vederea. Este nevoită să ia zilnic medicamente care să prevină formarea de noi cheaguri.

În timp ce atacurile cerebrale au loc foarte rar în cazul persoanelor tinere, despre contraceptivele orale se ştie că provoacă formarea de cheaguri periculoase care pot duce la atacuri cerebrale și alte complicații ce pun viața în pericol.

Conform Agenției Naționale Franceze pentru Siguranța Medicamentelor și a Produselor de Sănătate (ANSM), pilulele contraceptive provoacă în medie 2.529 de cazuri de tromboembolism venos (cheaguri de sânge) pe an.

Pilula pe care o lua tânăra este mai riscantă deoarece conține drospirenonă, un medicament contraceptiv relativ recent, despre care a reieşit din cercetările făcute de British Medical Journal că prezintă un risc de 2-3 ori mai mare raportat la contraceptivele care conțin forma veche de progesteron numită levonorgestrel.

Statisticile ANSM arată că pilule ce conțin drospirenonă, precum Yasmin, provoacă de cel puțin două ori mai multe decese față de pilulele vechi.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a lansat în 2011 o investigațiepentru siguranța medicamentelor după ce mai mult de 7.000 de femei și fete au dat în judecată compania Bayer, care fabrică Yasmin și medicamentul asemănător, Yaz, principala acuzație fiind că firma a neglijat riscurile asociate consumului acestor pilule. Efectele lor secundare includ atacuri cerebrale, stop cardiac, cheaguri și colecist.

Bayer a comercializat agresiv produsele Yaz în rândul adolescenților și femeilor tinere, promovând ideea că acestea nu doar previn sarcina, ci pot trata simptomele sindromului pre-menstrual și acneea.

Unul din procesele pentru crimă intentate firmei a fost cazul unei studente de 18 ani din New Jersey care a murit din cauza unui stop cardiac provocat de pilula Yaz pe care o lua pentru a trata acneea. Un cheag de sânge i-a pătruns în plămâni, provocându-i moartea subit, în timp ce mergea la ore.

O altă adolescentă britanică a suferit şapte atacuri de cord și sute de cheaguri anul trecut, după doar o lună de medicație cu Microgynon, produs de asemenea de Bayer. „Am fost internată în secția de resuscitare. Până atunci suferisem deja șapte atacuri de cord aproape fatale,” afirmă victima, Alyce Clark, atunci în vârstă de 19 ani. „Sângeram din nas și gură. Părinții mei fuseseră invitați să-și ia rămas bun și nimeni nu-mi dădea vreo șansă de supraviețuire”.

Tomograful scosese la iveală sute de cheaguri care se formaseră în piciorul lui Alyce, care au pătruns până la inimă și plămâni. Injecțiile de urgență pentru anti-coagularea sângelui și două zile în terapie intensivă i-au salvat viața, însă aceasta a însemnat și renunțarea la cariera de parașutist.

„Mi-au spus că plămânii mei sunt afectați definitiv și am știut atunci că este prostesc să urmăresc o carieră de atlet”.

Un alt caz, o tânără studentă la jurnalism a povestit ziarului The Huffington Post povestea renunțării ei la pilule contraceptice după ce la vârsta de 19 ani a suferit un atac pulmonar aproape fatal după doar 4 luni de medicație cu pilule bazate pe drospirenonă.

„Recuperarea a însemnat 7 luni cu internări de urgență, doctori în vizită de 3-4 ori pe săptămână și medicație împotriva coagulării sângelui, constând în injecții în abdomen și pastile zilnice”, scrie Jamie Hergenrader în Huffington Post. „M-am îmbolnăvit de anemie și ajungeam la urgență unde primeam transfuzii de sânge”.

Jamie mai povestește că deși doctorii ei o preveniseră despre potențialele riscuri pe care le implică contraceptivele, ea a considerat că șansele ca ei să i se întâmple ceva sunt prea mici pentru a se îngrijora.

„De ce să mă îngrijorez?” scrie ea. „Fusesem perfect sănătoasă timp de 19 ani. Cu excepția unei fracturi și o gripă nu am suferit de nicio boală.”

„Nu aveam niciun motiv să mă îngrijorez pentru că nu aveam idee cât de mult rău pot provoca pilulele contraceptice”, povestește Jamie. (Sursă: LifeSiteNews / în românește de Vremuri vechi şi noi)

Re(d)acționarul
Re(d)acționarul
Texte preluate din alte surse. Tot ceea ce nu este original sau publicat în premieră de noi. Uneori, difuzăm și anunțuri ale redacției.

Cele mai recente articole