back to top

Planned Parenthood expus (IV). Cum să (nu) vorbim despre avort

liar [box type=”shadow”]În seria „Planned Parenthood expus” am concentrat câteva articole relevante despre organizația International Planned Parenthod Federation, poate cel mai mare furnizor de avorturi din lume și unul dintre principalii promotori ai „educației sexuale” în învățământul de pe mapamond. Puteți citi sau revedea celelalte episoade aici.[/box]

Cu filiale sau parteneri în numeroase țări din lume (afiliata din România se numește Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală – SECS), International Planned Parenthod Federation are un departament de lobby implicat în abolirea legilor care protejează viața nenăscută și respectiv în monitorizarea și influențarea organelor legislative. De asemenea, IPPF difuzează periodic documente și ghiduri destinate educatorilor, activiștilor, medicilor și factorilor de decizie politică.

Unul dintre accentele puse de comunicatorii Planned Parenthood este cel pe limbaj: prin distorsionarea vocabularului, actele săvârșite – de la avort la sexualizarea copiilor prin „educație sexuală comprehensivă” – își pierd conotația imorală și pot deveni neutre sau chiar pozitive. Un articol mai vechi despre manipularea limbajului:

Limbajul avortului este absurd. Ce încearcă să ascundă?

În acest sens ne atrage atenția o recentă publicație semnată IPPF, „Cum să vorbim despre avort: un ghid al comunicării axat pe drepturi” (How to talk about abortion: a guide to rights-based messaging), în care găsim câteva modalități de promovare a limbajului avortului. Materialul a apărut ca reacție la ceea ce IPPF numește un „număr sporit de persoane și organizații care fac eforturi în vederea facilitării accesului femeilor din întreaga lume la avortul sigur”, rezultând într-o „nevoie mărită de ghidare privind comunicarea în legătură cu avortul, într-o manieră clară și fără a stigmatiza.”

Mai jos puteți găsi, fără alte comentarii, câteva idei din această broșură, de care invităm cititorii noștri să ia aminte… evident, pentru a proceda exact pe dos, demontând manipulările lobby-ului antiviață.

  1. Recunoscând opoziția statelor și populațiilor față de avort, autorii afirmă:

„Comunicarea pe subiectul avortului poate fi foarte dificilă și complexă. Avortul este adesea văzut ca o problemă controversată, și chiar și organizațiile care au multă experiență în susținerea și furnizarea serviciilor de avort pot avea probleme în găsirea unei metode eficiente de a aborda acest subiect. Asociațiile membre ale IPPF și-au exprimat nevoia de sprijin crescut în legătură cu transmiterea mesajelor privind avortul. Acest ghid este rezultatul [la aceste cereri], și a fost dezvoltat cu ajutorul fondurilor asigurate de către Fundația David și Lucile Packard.”

2. Opoziția față de avort este denumită „stigmatul avortului”. IPPF explică acest fapt ca fiind

„asocierea atributelor negative unor oameni implicați în solicitarea, furnizarea ori susținerea avortului. Avortul este stigmatizat deoarece este o provocare pentru un anumit număr de valori și norme sociale, culturale și religioase. Credințele și regulile sociale, precum atribuirea statutului de persoană fătului uman și așteptările tradiționaliste față de rolul femeii în societate și dreptul acesteia de a-și exprima sexualitatea, sunt legate în mod direct de stigmatul avortului.”

3. Acest ghid cuprinde atât limbajul, termenii, mesajele și imaginile pe care Planned Parenthood nu le recomandă a fi utilizate, cât și pe cele acceptate. Printre multele exemple, este recomandat ca „mamă, tată, părinte” să nu fie folosite pentru materiale utilizate in timpul sarcinii, pentru că termenii sunt „încărcați cu valoare și atribuie roluri pe care bărbatul sau femeia le-ar putea respinge. De asemenea implică faptul că fătul este un copil, ceea ce nu este adevărat.

4. Instrucțiunile PP indică opoziția față de folosirea unei imagini a unui bebeluș în materiale ce privesc avortul, susținând că transmite un mesaj „derutant” și este adesea asociat „campaniilor anti-avort”. Autorii declară că decizia de a avorta ține de femeie și de sarcina acesteia și nu are de-a face cu un copil, precizând că termenul „avortarea unui copil” nu ar trebui folosit deoarece este „incorect din punct de vedere medical”.

PP mai afirmă că „fătul nu este încă un copil” și se opune folosirii imaginilor ce prezintă dezvoltarea acestuia, spunând că

„Reprezentările grafice ale imaginilor fetușilor sunt folosite în mod frecvent de către militanții anti-avort și pot avea implicații negative asupra acelora ce doresc să apeleze la avort.”

5. Utilizarea imaginilor în care sunt prezentate clinicile este de asemenea descurajată, în mare parte datorită dorinței de a influența femeile spre a avorta acasă, cu ajutorul medicației (pilula de avort de tipul RU486);

„materiale mai generale nu ar trebui să includă imagini ale clinicilor, din vreme ce acum, mai mult decât înainte, este mai mult probabil ca avorturile să se producă într-un mediu social, datorită accesului mai mare la metoda medicamentoasă.”

Partenerii și afiliații sunt sfătuiți să nu folosească termenii „avort ilegal” ori „avort cu grad ridicat de risc” explicând în același timp:

Avorturile ilegale nu respectă cadrul de legi al unei țări, dar pot fi sigure dacă sunt efectuate de un furnizor calificat, sau atunci când o femeie are acces la medicație de înaltă calitate, informație și suport, pentru a fi supusă fără riscuri unui avort medicamentos. Avorturile cu grad ridicat de risc sunt întreprinse de către furnizori fără calificare ori subcalificați, sau în cazurile în care femeile nu sunt apte de a fi supuse unui avort medicamentos din cauza lipsei de acces la medicație de bună calitate, informație ori sprijin. Este posibilă efectuarea unui avort riscant, dar legal.” (subl. ns.)

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări