back to top

Polonia: Copii născuții vii după avort

Kaja Godek și fiul său
Kaja Godek și fiul său

Autor: Natalia Dueholm (jurnalista poloneza, editor al publicației trimestriale „Opcja na Prawo”. Este autoarea unei scrisori deschise din partea Femeilor jurnaliste impotriva avortului – in l. engleza la http://www.za-zyciem.pl/index.php/en/).

„Sistemul polonez de asistența medicala este obligat și determinat sa distruga copiii cu sindrom Down, inainte de a se naște”, a declarat Kaja Godek, activista pro-life.

Godek este, de asemenea, mama unui copil nascut cu aceasta boala genetica. Ea insași a fost supusa presiunilor din partea furnizorilor de asistența medicala de a-și omori copilul [prin avort]. Discursul sau televizat in fața Parlamentului polonez in timpul unei incercari recente de a scoate in afara legii avorturile eugenice a fost ovaționat in picioare de catre parlamentarii conservatori, și a trimis o unda de șoc in toata mass-media.

Daca discursul dnei Godek nu a constituit inca un punct de cotitura pentru politicienii polonezi, un caz mai recent ar fi pentru ei foarte dificil de ignorat.

La mijlocul lunii februarie 2014, mass-media poloneza a șocat publicul cu relatari despre un copil de 22 de saptamani nascut viu dupa un avort legal eșuat.

Acest copil, o fetița cu o greutate de aproximativ 680 g, s-a nascut la Spitalul  Wojewódzki Szpital SPECJALISTYCZNY, in Wrocław. Dupa ce avortul nu a reușit, au fost chemați medicii neonatologi sa ajute copilul sa supraviețuiasca.

Conform relatarilor din mass-media, fetița, care are sindromul Down și probleme cardiace, este in stare grava. Ea poate avea și alte probleme de sanatate, cauzate de incercarea de avort. In Polonia, avortul se face de obicei prin travaliu indus. In acest caz, aceasta procedura a dus la naștere prematura.

Nu este o surpriza faptul ca mass-media poloneza pro-life a preluat imediat povestea. Surprinzator este faptul ca un portal de știri medicale și site-urile de internet recunoscute ca fiind de stanga au inceput, de asemenea, sa relateze despre acest caz.

Ruperea tacerii

Mariusz Dzierżawski, activist de la Fundația Dreptul la Viața, cea mai importanta organizație pro-life din Polonia, a declarat ca exista motive sa se creada ca bebelușul a fost salvat doar pentru ca avea peste 500 de grame (680 g).

Aleksandra Musiał, avocat polonez, a spus ca spera ca procurorul va investiga cu atenție cazul. Ea spera ca acest copil va supraviețui și va forța guvernul sa interzica avortul, fara nici un fel de excepții. Musiał  a explicat ca administrația actuala este foarte reticenta in a examina detalii cu privire la procedura in vigoare și refuza sa dezvaluie orice informații specifice cu privire la cauzele exacte ale avorturilor legale.

Avortul in Polonia

In conformitate cu legislația poloneza, avortul este ilegal, cu excepția urmatoarelor circumstanțe: in primul rand, cand viața sau sanatatea femeii este pusa in pericol, nu exista limite legale cu privire la momentul in care avortul poate fi facut. In al doilea rand, cand sarcina este un rezultat al unui act criminal, avortul este permis pana in saptamana a douasprezecea. In cele din urma, avortul este legal cand un medic considera ca bebelușul are un handicap grav și ireversibil sau o boala incurabila, care ii pune in pericol viața. In astfel de situații – una dintre care a fost și acum celebrul caz al fetiței in varsta de 22 de saptamani – procedura este legala pana in momentul in care copilul este viabil.

Recent, guvernul polonez a lansat date care arata ca 757 de copii au fost avortați in spitalele de stat din Polonia in 2012. Aproximativ 700 dintre ei au fost avortați pentru ca erau suspectați de a fi bolnavi sau ca ar fi avut o boala genetica. Acest numar este in continua creștere (mentionăm că numărul avorturilor în România în 2012 a fost de circa 150.000, n. red. CV).

Un adevar inspaimantator

Ca raspuns, Fundația Dreptul la Viața a inceput pichetarea spitalelor poloneze. Membrii fundației afișeaza postere mari cu copii avortați și cu fețele susținatorilor avortului, de obicei, politicieni locali. Activitatea lor a dus la o schimbare in opinia publica, determinand o atitudine chiar mai ferventa pentru viața in Polonia. Conform unui sondaj realizat de guvern in iulie 2013, 75 la suta din polonezi vad avortul ca fiind un act rau și nejustificat.

In alegerile parlamentare din anul viitor, actuala coaliție de guvernamant este de așteptat sa piarda. Acest lucru da speranțe ca avortul va fi in cele din urma interzis complet in Polonia.

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai citite postări