Cu o majoritate solidă (266 – 170), camera inferioară a Parlamentului polonez (Sejm) a adoptat, în primă lectură, propunerea legislativă de protecție a vieții umane nenăscute. Noua lege ar urma să modifice legea, deja restrictivă, a avortului, permițând efectuarea unui avort exclusiv în situația în care viața mamei este în pericol.
De asemenea, legea ar urma să majoreze cu sancționeze cu un maxim de 5 ani de închisoare medicii care fac avorturi ilegal, spre deosebire de maxim 2 ani acum.
Inițiativa este de fapt un proiect cetățenesc, pentru care s-au colectat peste o jumătate de milion de semnături, sub coordonarea coaliției „Stop Avortului”.
Întrucât partidul de guvernământ susține fără rezerve proiectul legislativ, este de așteptat ca acesta să fie adoptat, chiar dacă au fost introduse câteva amendamente la versiunea inițială.
Citește și: Premierul polonez sprijină inițiativa de prohibiție COMPLETĂ a avorturilor
Inițiativa legislativă ar urmă să dea curților de judecată posibilitatea sancționării penale a femeilor care avortează ilegal, deși judecătorii pot alege să refuze aplicarea pedepsei.
Grupurile feministe și aliații acestora au reacționat cu furie la aceste măsuri pe care le văd ca pe un model pe care și alte țări l-ar putea urma pentru protecția completă și eficientă a vieții umane.
Avortul în Polonia a fost legal și liber în perioada ocupației naziste, apoi între 1966 și 1993. Aproape 6 milioane de copii au căzut victime ale avortului în această perioadă.
Din 1993, în urma restricționării severe a legii, numărul avorturilor care se efectuează legal este de maxim 2.000 pe an. Din acestea, 95% sunt făcute pentru cazuri de handicap prezumat al fătului, în special pentru Sindrom Down. Pentru comparație, în România se fac circa 100.000 de avorturi anual, legislația fiind una din cele mai permisive din lume.
Așa cum scriam într-un articol anterior, legislația pro-familie, protejarea constituțională a căsătoriei, protejarea copilului nenăscut, respingerea „educației sexuale” dar și manifestările de independență politică sunt, cu toate, semne ale solidității ethos-ului polonez. Fără susținerea publică, aceste legi n-ar putea să reziste.
80% dintre tinerii polonezi sunt de acord cu restricționarea avortului. Doar generația 60+ se opune majoritar reformei legale, conform datelor furnizate de Ordo Iuris, organizație juridică ce reprezintă „brațul legal” al campaniei „Stop Avortului”.