Camera inferioară a Parlamentului polonez, Sejm, a adoptat joia trecută, cu 261 de voturi pentru și 176 contra o propunere legislativă privind reproducerea asistată.
Propunerea, susținută de coaliția de guvernare condusă de „Platforma Civică” (formațiune liberală) este contestată vehement de deputații de dreapta conservatoare și de Biserica Catolică.
Textul inițiativei legislative autorizează fertilizarea in vitro pentru cuplurile căsătorite sau nu, gestația pentru altcineva (mama surogat) urmată de adopție, ca și selecția embrionară. Maximum 6 embrioni de la fiecare cuplu pot fi congelați pe termen de maxim 5 ani. Embrionii supranumerari pot fi donați altui cuplu.
Conform informațiilor pe care le-am primit de la centrul juridic „Ordo Iuris”, proiectul este foarte eluziv în ce privește statutul juridic al embrionului și armonizarea eventualei legi cu dreptul familiei. Avizul Curții Supreme de Justiție, consultativ și ignorat de deputați, critică proiectul întrucât conferă embrionului o definiție care nu este conformă cunoștințelor medicale moderne, mai exact omite să recunoască embrionului statutul de „cea mai timpurie formă a vieţii umane”.
Organizațiile pro-familie s-au mobilizat pentru stoparea inițiativei în camera superioară, Senatul și speră ca în cazul adoptării noul președinte, conservatorul Andrzej Duda, se va opune prin veto intrării în vigoare. Acesta s-a pronunțat de altfel contra FIV în perioada campaniei electorale. De asemenea, alegerile parlamentare care vor avea loc în octombrie este posibil, conform sondajelor, să readucă la putere, după 8 ani, partidul conservator „Lege și Justiție” din partea cărui a candidat dl. Duda.
Situația seamănă oarecum cu cea din România, unde noul Cod Civil adoptat în 2011 face referire la legea specială privind reproducerea asistată, fără ca aceasta să existe, deocamdată. După mai multe propuneri respinse (din cauza incompetenței crase a celor care le-au inițiat) sau perimate, o inițiativă legislativă (a cincea, după socoteala noastră) a trecut de Senat în mare viteză în 2013 și mai are de primit, la Camera Deputaților, doar raportul Comisiei juridice. Pe fondul presiunii puse de industria FIV, dar și de faptul că actualul vid legislativ duce la o „junglă reproductivă” în care fiecare face ce vrea, ne așteptăm la adoptarea legii. În ce formă, vom vedea: proiectul, lansat de senatori din Comisia de Sănătate, are aceleași foarte grave hibe ca și cel polonez, ceea ce ne face să credem că aceste propuneri sunt realizate după consultări internaționale între lobby-urile clinicilor de FIV.
Spre deosebire de Polonia însă, dezbaterea pe marginea acestei propuneri în Senatul de la București a fost inexistentă, iar bioeticienii români – la pământ. Partidele „de dreapta” au votat cu 2 mâini „pentru” deși, așa după cum am putut constata în discuții directe, mulți dintre parlamentarii acestora nu înțeleg nimic, lipsindu-le cunoștințele elementare necesare.
Poziția noastră privind propunerea legislativă de reglementare a reproducerii asistate o puteți citi aici. Vom reveni pe această temă.