back to top

Poți să fii creștin, sau poți să ai succes: eliminarea lentă a creștinilor din profesiile intelectuale și din politică

[box]„Zi de zi, devine tot mai dificil să fii atât un bun creștin, cât și un avocat, un medic sau un funcționar public de succes. Și acesta este și scopul”, consideră Jonathon van Maren, director de comunicare al Centrului Canadian pentru Reformă Bioetică, scriitor și orator pro-viață. Articol publicat în original pe LifeSiteNews.[/box]

Mereu consider fascinante călătoriile în țările fost comuniste – combinația între arhitectura sovietică decrepită și modernitatea occidentală, reziliența oamenilor și, mai presus de toate, modul în care, în atât de multe cazuri, creștinismul a ajutat popoarele oprimate să își păstreze familiile, moștenirea culturală și speranța. Există atât de multe lecții pe care occidentalii le-ar putea învăța din modul în care s-a propășit comunismul și în care liderii comuniști au încercat să oprime, să priveze de drepturi și să omogenizeze popoarele aflate sub conducerea lor.

Într-adevăr, există similitudini izbitoare între modul în care comuniștii totalitari din blocul estic și marxiștii culturali de aici, din Vest, încearcă să își impună ideologia seculară și anticreștină.

O asemănare m-a frapat în Budapesta săptămâna trecută, când doamna care era ghidul nostru turistic ne-a oprit pe treptele Catedralei Sf. Ștefan pentru a ne explica prin ce metode „se ocupau” comuniștii maghiari de creștini. Nu se punea problema să nu poți fi creștin, a spus ea. Puteai să te rogi acasă, să faci slujbe acasă împreună cu familia și chiar să te botezi și să mergi la biserică. În schimb, în cuvintele ghidei, aveai de ales:

„Puteai ori să fii creștin, ori să ai succes.”

Un caz relevant: pentru faptul că familia ei era creștină și ea era botezată, sora sa a fost prima membră a familiei care a putut urma studii superioare, după dezintegrarea Uniunii Sovietice.

Această tactică este utilizată predilect de către marxiștii culturali (sau „seculariști”, ca să folosesc termenul mai familiar) și aici în Occident. Încă avem libertate religioasă în Canada – putem să ne rugăm împreună cu familia, să mergem la biserică și să avem orice păreri alegem. Ceea ce încearcă, însă, să facă marxiștii culturali este să ofere oamenilor aceeași „alegere” în Occident: poți să fii creștin, sau poți să ai succes.

Una dintre cele mai ușoare modalități de a-i împinge pe creștini la periferia societății este de a aplica încet, dar sigur, politici care îi exclud pe aceștia din profesiile de elită tradiționale, cum ar fi cele din domeniul dreptului sau al medicinii. Or, tocmai acest lucru îl fac de ceva vreme „forțele de ordine” culturale ale secularismului – și ritmul accelerează. Nu este un război fățiș împotriva creștinismului, încă: mai degrabă, sunt o mulțime de lovituri mici, dar cumulat, mortale.

De exemplu, Colegiul Medicilor și al Chirurgilor din Ontario a înaintat recent o propunere care ar forța medicii să ofere avorturi și contraceptive în anumite circumstanțe și i-ar constrânge să facă trimiteri pentru acestea în practic orice circumstanțe. Conform LifeSiteNews:

Politica propusă ar obliga un medic care refuză o procedură din motive de conștiință să ajute pacienta să găsească un medic care ar efectua procedura respectivă. Dacă trimiterea nu este posibilă, se stipulează că medicul „trebuie să ofere asistența care are caracter urgent sau este altminteri necesară pentru a preveni o vătămare, o suferință și/sau o deteriorare iminentă [a stării de sănătate], chiar și în cazurile în care asistența respectivă intră în conflict cu convingerile sale religioase sau morale.” Propunerea de politică a fost emisă în decembrie, iar consiliul de conducere al Colegiului va vota cu privire la aceasta în luna iunie.

Cu alte cuvinte, dacă aceste propuneri ar fi aprobate, creștinii ar trebui să ia în considerare faptul că autoritățile medicale vor încerca să îi oblige la comportamente neetice, care este posibil să includă curmarea unei vieți omenești. „Grație” acestei politici, mulți creștini care ar lua în calcul studiile la facultatea de medicină ar putea decide să se axeze pe un domeniu care nu le impune dileme morale. Astfel, scopul ultim, acela de excludere a creștinilor din comunitatea medicală, este consolidat.

Cu alte cuvinte: „Poți să fii creștin, sau poți să fii un medic de succes.”

Același lucru este valabil, în Canada, și pentru avocatură, atacul împotriva creștinilor din breaslă manifestându-se public cel mai frecvent prin acțiunile întreprinse contra facultății de drept propuse în cadrul Trinity Western University (TWU). TWU este, desigur, o universitate creștină, și ca multe alte instituții de învățământ creștine, solicită studenților să semneze un angajament de respectare a viziunii biblice asupra moralității, inclusiv asupra sexualității. Din cauza acestei viziuni creștine tradiționale, barourile Law Society of British Columbia, Nova Scotia Barrister’s Society și Law Society of Upper Canada au declarat că vor interzice oricăror absolvenți ai facultății de drept propuse a TWU să practice dreptul – ironic, pe motiv că au considerat că TWU nu este suficient de „incluzivă”.

Aici, cel puțin, creștinii din Canada au înregistrat o victorie majoră, când judecătorul Campbell al Curții Supreme din Nova Scotia a respins fără menajamente decizia Nova Scotia Barrister’s Society. Conform LifeSiteNews, Campbell a scris:

În încercarea de a exclude studenții de la TWU, […] baroul și-a depășit autoritatea. Mandatul său de a reglementa practica dreptului nu include puterea de a ordona universităților sau facultăților de drept să își schimbe politicile. Nu există nicio indicație că studenții de la TWU ar fi inadecvat pregătiți, și totuși, baroul i-ar interzice oricum. […] Dacă TWU nu ar exista, aceiași studenți, care ar susține aceleași opinii, ar fi liberi să obțină diplome în drept de la alte instituții.

Foarte corect. Dar alte organizații din Canada depun eforturi asidue și rapide pentru a se asigura că judecătorii rezonabili cum este Campbell nu vor avea câștig de cauză. Organizații precum unul dintre cei mai înverșunați dușmani ai TWU, „Legal Leaders for Diversity” (LLD). Deși mulți creștini nu au auzit niciodată de această organizație, politicile pe care LLD caută să le aplice în sfera juridică ar avea consecințe dramatice.

După cum a scris recent avocatul Albertos Pozigolopolous din Ottawa pe blogul juridic Cardus:

Legal Leaders for Diversity (LLD) […] este alcătuită din șefii departamentelor juridice a peste 70 de mari corporații. Campania implică o formă proprie de angajament al comunității, asumat de aceste peste 70 de corporații (care includ BMO, Ford, The Globe and Mail și Edmonton Oilers), de a restricționa angajările în cadrul firmelor de avocatură cărora le delegă proiecte juridice la persoanele care au un angajament față de „diversitate” și „incluziune”. Definiția LLD pentru acești termeni impune aprobarea căsătoriei unisex și îi exclude pe creștini și pe orice altă persoană care ar putea fi de o altă părere.

LLD s-a opus în mod public propunerii de înființare a unei facultăți de drept de către TWU, pe motiv că angajamentul comunității TWU nu ar fi „incluziv”.

Acest atac direct asupra avocaților creștini are scopul de a crea un efect de teroare în breasla juridică. Avocații care lucrează pentru firme de avocatură care doresc să colaboreze cu aceste corporații vor ezita, și poate chiar li se va interzice, să își exprime convingerile morale și religioase sau să presteze servicii pentru clienți religioși, în cazuri referitoare la drepturile omului care au legătură cu aceste aspecte. Sunt vremuri înfricoșătoare pentru avocații creștini din Canada.

Cu alte cuvinte? Dacă Legal Leaders for Diversity obțin ceea ce vor, poți să fii creștin, sau poți să fii un avocat de succes.

Și mediul politic canadian a devenit tot mai ostil față de creștini. În Noul Partid Democrat al lui Thomas Mulcair, niciun membru care susține viziunea creștină asupra vieții umane nu poate candida pentru o investitură publică. Și mai recent, Partidul Liberal al lui Justin Trudeau a transmis și el creștinilor mesajul că nu este cazul să se înscrie: numai cei dispuși să voteze în favoarea distrugerii legale a vieții umane prin avort pot candida sub steagul sângeriu liberal. Pentru cei care doresc să își reprezinte concetățenii, opțiunile de candidatură politică s-au restrâns enorm. Ce mesaj se intenționează să se transmită? Poți să fii creștin în Canada. Dar numai dacă îți lepezi valorile creștine la ușa Camerei Comunelor poți avea succes.

Este o tactică inteligentă și periculoasă, fiindcă le lasă creștinilor tot mai puțin control asupra viitorului lor. Dacă mai puțini creștini intră în politică, vocea noastră în cadrul Camerei Comunelor devine mai anemică. Dacă mai puțini creștini intră în domeniul medical, întregul domeniu suferă. Și dacă organizațiile precum Legal Leaders for Diversity își ating obiectivele, vor exista mult mai puțini avocați creștini – ceea ce înseamnă că, pe măsură ce creștinii au tot mai mare nevoie de asistență juridică pentru a-și apăra libertățile religioase tot mai restrânse, vor avea mai puțini avocați pe care se vor putea baza.

Marxiștii culturali din Occident nu au nevoie să folosească opresiunea comuniștilor din Est. Totalitarismul și ideologia lor anticreștină sunt implementate într-un ritm mai lent și prin metode mai tacite, dar efectul este la fel de periculos. Dacă nu avem mare grijă și nu ascultăm cu atenție, va sosi în curând o zi, în Canada și în întregul Occident, în care sau poți să fii creștin, sau poți să ai succes.

Iulia Matei
Iulia Matei
Mamă, cetățean, traducătoare. Susținătoare a activității Pro-Vita și contribuitoare la blogul Cultura Vieții în speranța unei lumi mai bune pentru generațiile de mâine, printr-o informare corectă a generațiilor de azi.

Cele mai citite postări