„Bărbat adevărat”, de Jason Evert
Editura ARCB, 2012, 64 pag (pentru achiziționare clic aici)
Noua carte despre castitate apărută la Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București se adresează de data aceasta băieţilor. Multora li se pare ciudată această preocupare privind educaţia pentru castitate. Mai ales în privinţa băieţilor. Vorbind cu o mămică despre educaţia la castitate a tinerilor, când am pomenit despre băieţi,mi-a răspuns consternată: „Cum, doar n-o să rămână virgin până se însoară?! Asta nu-i posibil, e o nevoie fiziologică, va înnebuni dacă nu şi-o satisface. Şi, în plus, când se va însura, nu va avea pic de experienţă…”.
Alţii nu reuşesc să înţeleagă de ce – dacă se iubesc, dacă îşi sunt fideli, dacă intenţionează pe viitor să-şi întemeieze o familie –, de ce, totuşi, este rău să aibă relaţii sexuale înainte de căsătorie.
Răspunsul îl găsim în prima enciclică a Papei Benedict al XVI-lea, Deus Caritas Est: iubirea care se exprimă prin actul sexual, dacă vrem să fie cu adevărat iubire – atât eros cât şi agape – trebuie să aibă un dublu sens: să fie exclusivă („numai această persoană”) şi definitivă („pentru totdeauna”). Nu ar putea fi altfel, deoarece promisiunea ei vizează eternitatea.
Deci, într-un fel, actul sexual este pecetea care spune: „Îţi aparţin doar ţie şi tu îmi aparţii doar mie pentru totdeauna”. Or, în afara căsătoriei, această afirmaţie este o minciună. Iată de ce este atât de important ca tinerii să înţeleagă ce valoare are castitatea şi că merită efortul să lupte pentru ea.
„De ce Dumnezeu ne-a dat hormoni aşa puternici, dacă nu se cuvine să-i urmez?”
„De ce, dacă şi ea e de acord, să nu mergem până la capăt?”
„Am înţeles şi suntem amândoi de acord: relaţiile sexuale premaritale nu sunt morale; dar ne iubim şi suntem atraşi foarte tare unul către celalalt: unde să tragem linia? Cât de departe putem merge fără să păcătuim?”
La aceste întrebări şi la multe altele, răspunde cunoscutul vorbitor american Jason Evert în lucrarea „Bărbat adevărat”. Pornind de la propria experienţă şi din cea a zecilor de mii de adolescenţi cu care discută anual, Jason a sintetizat răspunsuri obiective la cele mai arzătoare întrebări cu privire la iubire, sexualitate, relaţia cu fetele etc.
Deşi mass-media încearcă agresiv să impună imaginea adolescentului fericit care priveşte relaţia sexuală cu una sau mai multe iubite ocazionale ca pe ceva relaxant, în realitate, majoritatea băieţilor doresc o relaţie stabilă, o fată pe care să o iubească cu adevărat. Astfel, o mare confuzie ajunge să se instaleze în inimile şi trupurile lor. Şi nu rareori, într-o lume care priveşte cu ironie lupta pentru castitate, aceeaşi confuzie poate domni şi între părinţi şi prieteni. Cu toţii ştiu în sinea lor că este mai masculin sa protejezi nevinovăţia unei fete decât să o ştirbeşti, şi totuşi, un băiat care refuză să aibă relaţii sexuale cu prietena lui,poate fi catalogat drept „ciudat”.
La începutul cărţii, autorul restabileşte un mare adevăr: nu toţi băieţii sunt fustangii, iar majoritatea covârşitoare a fetelor (994 dintr-o mie, arată sondajele) îşi doresc un băiat serios, care să le aprecieze pentru ceea ce sunt şi nu doar pentru cum arată. În acest sens, autorul oferă multe idei utile despre cum să fii un adevărat gentleman.
La întrebarea: „Cât de departe putem merge fără a păcătui”, autorul răspunde schimbând un pic cadrul: „Să presupunem că viitoarea ta soţie are acum o întâlnire. Cât de departe ai vrea să meargă? Sau sora ta: cât de departe să meargă cu un tip despre care nu ştii mare lucru?”. Astfel, băieţii înţeleg că aplică fără să-şi dea seama un dublu standard: unul pentru binele fetelor pe care le iubesc cu adevărat şi altul pentru iubitele pe care susţin că le iubesc foarte mult şi, totuşi, nu-i preocupă ce este cu adevărat bine pentru ele.
Aceeaşi strategie de a privi problema din alt unghi este aplicată de autor şi atunci când trage un semnal de alarmă asupra pornografiei şi a masturbării, lucruri care, în aparenţă, „nu fac rău nimănui”, dar care, în ascuns, creează o teribilă dependenţă capabilă să distrugă structurile intime ale tânărului şi imaginea sa despre iubire, negându-i şansa de a deveni un bărbat adevărat, soţul şi tatăl care ar fi putut să fie. Căci acţiunile din adolescenţă şi imaginea pe care şi-o fac tinerii despre sexualitate le vor modela întreaga viaţă. Se pune astfel întrebarea: suntem liberi să iubim cu adevărat sau suntem sclavii instinctelor şi ai dependenţelor noastre?
Cartea lui Jason Evert nu e nici filozofică, nici moralizatoare, ci este doar foarte directă, fără a pierde din vedere delicateţea necesară în abordarea acestui domeniu atât de intim. Autorul îi face pe tineri să înţeleagă valoarea purităţii şi-i înarmează cu suficiente motive ca să o apere.
(Recenzie de Annamaria MIKLOŞ)