Dr. Angela Lanfranchi, chirurg mamar, membru al Colegiului Chirurgilor Americani, sustine ca exista suficiente dovezi pentru a stabili cauza si efectul relatiei dintre avort si cancer mamar. Oamenii de stiinta folosesc sase criterii pentru a decide daca exista o relatie cauzala (si nu doar o asociere) intre un factor particular si o boala. In cazul cercetarilor legaturii dintre avort si cancer mamar, sunt indeplinite toate cele sase criterii.
Vorbind despre standardele dovezii absolute a unei legaturi, care priveste aceasta problema de sanatate a femeilor, standarde cerute in mod eronat de unii, dr. Lanfranchi a spus: „Singura dovada ar fi obtinuta daca ati lua 100 de femei, le-ati ‘face’ gravide, dintre care ar avorta 50 si apoi le-ati urmari, pentru a vedea cine are cancer la san mai mult. Din moment ce ar fi un lucru lipsit de etica sa-i faci asa ceva unui om, am fost in masura sa o practic pe sobolani. Studiul Russo si Russo, in 1980, a aratat ca mai multi sobolani care avortau faceau cancer de san atunci cand erau expusi la un agent cancerigen fata de sobolanii virgini sau sobolanii care faceau foarte multi pui. [1]
Cu toate acestea, exista sase criterii pe care epidemiologii le folosesc pentru a determina daca o asociere este una de cauzalitate sau nu. Desigur, studiile despre avort si cancer de san arata o relatie de cauzalitate.
Criteriul nr. 1
In primul rand, expunerea sau riscul trebuie sa preceada boala, asa cum se intampla in toate studiile.
Criteriul nr. 2
In al doilea rand, preponderenta studiilor trebuie sa arate o asociere. In cazul legaturii avort-cancer mamar, 28 din 37 de studii raporteaza o asociere dintre avort si cancerul mamar.
Criteriul nr. 3
In al treilea rand, studiile trebuie sa includa studii statistic semnificative. Exista 17 studii semnificative din punct de vedere statistic.
Criteriul nr. 4
In al patrulea rand, trebuie sa existe o baza biologica plauzibila. In cazul legaturii avort-cancer mamar, daca o sarcina este avortata inainte de 32 de saptamani, femeia este lasata cu un numar crescut de lobuli de tip 1 si 2, care sunt cei mai sensibili la agentii cancerigeni. Doar dupa 32 de saptamani [de sarcina] se formeaza lobulii de tip 3 si 4, rezistenti la agenti cancerigeni.
Este motivul (Melbye et al., 1999) pentru care femeile care au nasteri premature, inainte de 32 saptamani, isi dubleaza riscul de cancer de san si motivul pentru care femeile care au copii au un risc mai mic de cancer de san. [2,3] Femeile care nu au avut copii niciodata au, de asemenea, un risc crescut din cauza lipsei lobulilor de tip 3 si 4.
Criteriul nr. 5
In al cincilea rand, ar trebui sa existe un efect de doza, ceea ce inseamna, cu esti mai expus la risc, cu atat este riscul mai mare. In cazul legaturii avort-cancer mamar, a arata acest lucru este mult mai dificil decat in cazul unui medicament cancerigen. Cu toate acestea, Melbye et al. 1997 a aratat ca, pentru fiecare saptamana de intarziere a unui avort, riscul de cancer mamar creste cu 3 procente. Astfel, studiul sau a aratat un risc crescut semnificativ din punct de vedere statistic de cancer de san in randul femeilor cu avorturi in al doilea trimestru [4].
Criteriul nr. 6
In al saselea rand, trebuie sa existe un risc relativ de peste 3,0 sau un risc crescut cu 200%.
La anumite subgrupe de femei, riscul relativ este mai mare de 3,0: Adolescentele mai mici de 18 ani, care au avorturi intre 9 si 24 de saptamani de gestatie au un risc crescut de 800% sau un risc relativ de 9.0 potrivit studiului comandat de National Cancer Institute, Daling et al. 1994. Aceasta echipa a constatat un risc relativ de infinitate in randul adolescentelor cu avorturi, cand mai aveau si un istoric de familie cu cancer de san. Aceasta deoarece toate femeile din acest studiu, care au avut un istoric de familie si un avort la varsta de 18 ani sau mai inainte, au dezvoltat cancer de san inainte de varsta de 45 de ani. [5]
In calitate de chirurg mamar am cunoscut paciente din ce in ce mai tinere cu cancer de san. Cand am ajuns la un numar mare de paciente de 30 de ani cu cancer de san, mi-am analizat datele proprii. Treizeci de procente dintre femeile de treizeci de ani cu cancer de san nu au avut un istoric de familie, dar au avut avorturi. Iar la pacientele mai in varsta, doar 15% avusesera avorturi. Toti oamenii de la noi din tara cunosc faptul ca boala cancerului de san a devenit o boala a femeilor tinere.
_________
Angela Lanfranchi, doctor in medicina, membru al Colegiului Chirurgilor Americani (16 septembrie 2002), Departamentul de Chirurgie al Scolii de Medicina „Robert Wood Johnson”, Universitatea de Medicina si Stomatologie din New Jersey, Centrul mamar, Centrul Medical Somerset, Somerville, New Jersey (SUA)
Sursa: Stopabortionbreastcancer.com / Asociația Provita Media
Referinte:
- Russo & Russo (1980) Am J Pathol 100(2):497-512.
- Melbye et al. (1999) Br J Cancer 80(3-4):609-13.
- Beral V (July 20, 2002) The Lancet 360:187-95.
- Melbye et al. (1997) N Engl J Med 336(2):81-5. 3.
- Daling et al. (1994) J Natl Cancer Inst 86(21):1584-92.