back to top

„Relaxarea” politicii demografice a Chinei nu va pune capăt abuzurilor – Women’s Rights without Frontiers

Modificările recente aduse politicii demografice brutal antinataliste a Chinei nu sunt de natură să reducă numărul de avorturi forțate sau să amelioreze traficul de persoane din această țară – declară o activistă de marcă pentru drepturile femeilor din SUA, a cărei grupare combate avorturile forțate și sclavia sexuală în China.

Reggie Littlejohn, fondatoare și președinte al organizației Women’s Rights Without Frontiers din California, a afirmat că mutarea Beijingului, de a permite cuplurilor să aibă doi copii, dacă oricare dintre părinți este copil unic, în cadrul unei pretinse reforme a politicii „copilului unic”, „nu va pune capăt genicidului” – avortul la cerere pe criteriul sexului feminin al bebelușului.

„Și chiar dacă l-ar stopa – chiar dacă numărul fetelor s-ar îmbunătăți imediat ca răspuns la această modificare a politicii – efectul nu s-ar simți în privința traficului de persoane timp de decenii de acum încolo”, a declarat dna. Littlejohn într-un interviu acordat Radio Free Asia.

6c12254d-8ea2-4721-ada5-7c2429b8bff2
A Chinese mother looks at her newborn baby at a hospital in Shenyang city, northeast China’s Liaoning province, March 20, 2014. (Photo RFA website)

Preferința tradițională pentru băieți în rândul familiilor chineze a creat un dezechilibru între sexe, unele cupluri alegând avortul selectiv pe criteriul sexului.

Littlejohn a afirmat că, deși a promis să pună capăt genicidului, guvernul chinez „nu a întreprins absolut nicio măsură efectivă. Fetele sunt avortate selectiv în China, în numere mari, chiar și în prezent”.

Preferința pentru fii

reggie-littlejohn
Reggie Littlejohn

Littlejohn a cerut autorităților chineze să elimine factorii care motivează preferința pentru fii în familiile chineze.

„Din cauza preferinței pentru fii din China, oamenii consideră că, dacă au doar unul sau doi copii, copilul unic sau unul dintre cei doi trebuie să fie băiat. Acest lucru a generat cazuri foarte grave de avort sau abandon de fetițe”, a declarat ea, adăugând:

„Acum, s-a creat situația în care există cu circa 37 de milioane mai mulți bărbați decât femei în China, ceea ce încurajează traficul de persoane și sclavia sexuală, neexistând suficiente femei din cauza dezechilibrului enorm între sexe. Traficul de persoane există în toată lumea, dar este mult mai acerb în China din cauza politicii copilului unic”, a afirmat ea.

Women’s Rights Without Frontiers este o amplă coaliție internațională care luptă pentru conștientizarea publicului cu privire la „aplicarea coercitivă a politicii copilului unic din China, conexiunea dintre coerciție și traficul de persoane din Asia și celelalte abuzuri conform drepturilor omului care apar în urma acestei aplicări coercitive”.

Conform modificărilor politicii demografice, anunțate în noiembrie 2013, Partidul Comunist Chinez „a dat undă verde cuplurilor care doresc să aibă doi copii, dacă [oricare dintre părinți] este copil unic”, anunța pe 16 noiembrie postul de știri controlat de stat Xinhua.

Dar numărul de cupluri chineze care vor fi acoperite de noua politică „nu este foarte mare la nivelul țării”, a menționat Xinhua, citându-l pe Wang Pei’an, director adjunct al Comisiei Naționale de Sănătate și Planificare.

„În plus, nu există un program unificat la nivel național pentru a începe aplicarea noii politici, întrucât regiunile le vor implementa la momente diferite, în funcție de situația locală proprie”, a continuat Xinhua citatul lui Wang.

Criticile aduse „îndulcirii” în clasificarea privind traficul de persoane

Littlejohn a criticat, de asemenea, Departamentul de Stat american pentru avansarea Chinei de pe ultimul loc în studiul anual privind traficul de persoane. Littlejohn a numit această mișcare „complet nejustificată și fără niciun temei”.

Luna trecută, Biroul pentru Monitorizarea și Combaterea Traficului de Persoane al Departamentului de Stat plasa China în Pilonul 2 în Lista de observație – penultimul rang – după ce anul trecut o clasase în Pilonul 3, pe „lista neagră” a raportului privind traficul de persoane.

Raportul a menționat modificarea Beijingului, de a permite familiilor cu un părinte copil unic să aibă al doilea copil, afirmând că aceasta „poate afecta cererea viitoare de prostituție și mirese străine pentru bărbații chinezi – ambele putând fi procurate prin forță sau coerciție”.

Raportul a adăugat că guvernul chinez „face eforturi semnificative” pentru a satisface standardele de bază în combaterea traficului de persoane.

„Cred că este complet nejustificat, fiindcă această așa-numită modificare a politicii copilului unic a fost extrem de limitată”, consideră Littlejohn. „Dar indiferent dacă o femeie va avea un copil sau doi, tot va trebui să aibă autorizație pentru nașterea fiecărui copil. Iar dacă nu are, în continuare i se va face avort forțat. Acesta nu va fi niciodată o modalitate adecvată de control al populației”.

Inacțiunea

Între timp, în absența modificării mentalității chinezilor, genicidul va continua nestăvilit, a afirmat Littlejohn: „Permisiunea de a avea un al doilea copil nu va stopa genicidul”. Când se căsătoresc, fiicele se alătură prin tradiție familiei soțului, ajutând la susținerea părinților acestuia la bătrânețe, „deci investiția făcută de părinți în creșterea unei fete se transferă integral familiei tânărului cu care ea se căsătorește”.

Conform lui Littlejohn, guvernul chinez ar putea reduce numărul de fete avortate sau abandonate prin acordarea de stimulente economice pentru ca familiile să dea naștere fetelor și compensații speciale cuplurilor de vârsta pensionării care nu au fii să îi susțină.

„Dar nu au luat nicio măsură efectivă”, spune ea. „Politica copilului unic nu este deloc necesară. Ar trebui abolită complet”.

Iulia Matei
Iulia Matei
Mamă, cetățean, traducătoare. Susținătoare a activității Pro-Vita și contribuitoare la blogul Cultura Vieții în speranța unei lumi mai bune pentru generațiile de mâine, printr-o informare corectă a generațiilor de azi.

Cele mai recente articole