back to top

Rome Life Forum: Forumul pentru Viaţă de la Roma

roma-3 Pe 9 mai 2015, în ajunul Marşului pentru Viaţă de la Roma şi în aşteptarea noului Sinod pentru Familie care va avea loc la toamnă la Vatican, laicatul catolic pro-viaţă din întreaga lume, organizat sub umbrela platformei „Vocea familiei” (Voice of the Family), a organizat în Cetatea Eternă Forumul pentru Viaţă de la Roma.

Evenimentul a avut ca sponsor principal organizaţia catolică Human Life International şi a beneficiat de un discurs al E.S. Cardinalul George Pell, cu tema: „Părinţii, cei mai buni educatori ai copiilor” şi de participarea extraordinară a E.S. Cardinalul Raymond Leo Burke, care şi-a reînnoit de curând faima, afirmând că va susţine învăţătura catolică tradiţională chiar dacă papa însuşi i-ar porunci altfel.

Au participat John-Henri Westen, co-fondatorul canadian al celui mai mare website de ştiri pro-viaţă LifeSiteNews.com, John Smeaton, CEO la Society for the Protection of Unborn Children din Marea Britanie, Patrick Buckley, consilier ONU pe probleme de familie, Gabriele Kuby, sociolog şi autoarea volumului Revoluţia sexuală globală. Distrugerea libertăţii în numele libertăţii, Pr. Shenan Boquet de la Human Life International, Toni Brandi, de la revista pro-viaţă Notizie Pro Vita, şi alţi peste 100 de delegaţi de la organizaţii pentru apărarea vieţii veniţi din Austria, Australia, Belgia, Canada, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Noua Zeelandă, Rusia, Slovenia, Spania, şi SUA. O prezenţă aparte a reprezentat-o Mary Rathke (de la Save the 1, din SUA), care s-a născut în urma unui viol şi îşi petrece viaţa pledând pentru dreptul la viaţă al copiilor născuţi în urma unui viol.

Din România au participat: Bogdan Stanciu (Pro-Vita Bucureşti), Pr. Ioan şi Emanuel Chişărău (Asociaţia „Darul vieţii”, Timişoara), Dan şi Iulia Călinescu (asociaţia Life Nation, Cluj) şi o delegaţie formată din Alexandra Nadane, Preşedinta organizaţiei Studenţi pentru Viaţă, Ioana Picoş, Purtător de cuvânt al Marşului pentru Viaţă România şi Republica Moldova 2015 şi fondatoare a platformei Feminism proFamilie, Ştefana Totorcea de la stiripentruviata.ro şi familynews.ro şi Veronica Iani de la ProValori Media, organizaţia care a iniţiat website-urile stiripentruviata.ro şi familynews.ro.

Scopul forumului a fost de a mobiliza laicatul catolic să transmită clerului doleanţele şi îngrijorările lor cu privire la politicile anti-viaţă şi anti-familie la nivel mondial. De asemenea, laicatul catolic implicat în mişcarea pro-viaţă a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la felul, considerat nesatisfăcător, în care cel mai recent Sinod pentru Familie de la Vatican, din toamna anului trecut, a tratat probleme precum concubinajul, „căsătoria” între persoane de acelaşi sex, avortul şi contracepţia, eutanasia, teoria genului. S-au distribuit liste cu toţi membrii Sinodului, iar persoanele particulare şi reprezentanţii organizaţiilor au fost invitaţi să îşi exprime îngrijorarea cu privire la aceste probleme şi să îi roage pe cardinali să pună în discuţie la sinodul următor o luare de poziţie oficială şi clară a Bisericii Catolice cu privire la ele.

A fost şi un bun prilej pentru schimbul de idei şi experienţă între reprezentanţii mişcărilor pro-viaţă din întreaga lume. S-a atras atenţia asupra faptului că la sediul din Geneva al ONU au puncte de lucru şi activează zeci de organizaţii care militează pentru „drepturile sexuale şi reproductive”, eufemism corect politic care desemnează politicile ce favorizează avortul şi contracepţia, fără niciun interes pentru dreptul la viaţă al copilului și pentru traumele pe care avortul le produce asupra femeii și familiei. Între timp, organizaţiile catolice sau pro-viaţă prezente permanent la ONU pot fi numărate pe degetele de la o mână. De asemenea, Gabriele Kuby, într-un dialog cu Cardinalul Pell, a făcut sugestia ca Biserica Catolică să se implice mai mult în promovarea oficială şi instituţionalizată a unei educaţii sexuale pro-familie, care să contracareze educaţia sexuală ideologizată din şcolile publice.

roma-4
Ioana Picoș

Delegaţia românească, prin Ioana Picoş, le-a sugerat participanţilor să adopte şi să promoveze mai mult un feminism pro-familie, deoarece adevăratul feminism a fost confiscat şi ideologizat de neo-marxism în ultimul secol.

De asemenea, delegaţia românească formată din Alexandra Nadane, Ioana Picoş, Veronica Iani şi Ştefana Totorcea le-a sugerat participanţilor la forum internaţionalizarea Marşului pentru Viaţă, pe modelul Marşului pentru Viaţă România şi Republica Moldova 2015, prin subsidiaritate, coordonare şi investiţie în materiale vizuale comune.

Forumul s-a încheiat cu discursul lui John-Henri Westen de la LifeSiteNews.com, care a dat glas cu îndrăzneală şi pasiune preocupărilor celor prezenţi. Printre altele, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la noua mişcare pro-homosexualitate, care cere recunoaştere oficială prin mistificarea realităţii căsătoriei şi schimbarea semnificaţiei cuvântului ce desemnează această realitate.

Referindu-se la cazurile în care această ideologie, acolo unde a devenit politică publică, a încălcat dreptul la libertatea de conştiinţă şi la libera exprimare, Westen a spus: „În Canada, am crezut că, odată ce vom acorda «dreptul la căsătorie» persoanelor LGBT, vom avea pace. Ne-am înşelat. Această mişcare este tiranică. Este o nouă ortodoxie, care cere supunere totală”. De aceea, el a îndemnat oamenii şi organizaţiile, în frunte cu Biserica, să nu tacă în ceea ce priveşte problema respectivă, aratând: „Eşecul nostru de a promova învăţătura (Bisericii) despre contracepţie a condus la holocaustul avortului. Eşecul de a învăţa despre înfrânarea privirii a condus la dependenţa de pornografie”. La fel, a dat el de înţeles, eşecul în a vorbi despre învăţătura Bisericii cu privire la relaţiile homosexuale va conduce la efecte grave asupra societăţii.

(Ştefana Totorcea, Știri pentru Viață)

Re(d)acționarul
Re(d)acționarul
Texte preluate din alte surse și anunțuri ale redacției.

Cele mai citite postări