back to top

Sarcina duce la schimbări de lungă durată în creierul unei femei

Sarcina poate duce la schimbari de lunga durata in creierul unei femei, potrivit unui nou studiu al unui grup mic de subiecți, publicat recent de revista Nature Neuroscience.

Cercetatorii au examinat creierul a 25 de mame primipare (care au nascut pentru prima data), inainte și dupa sarcina, și au constatat ca in urma sarcinii a existat o scadere a materiei cenușii in anumite regiuni ale creierului, asociate cu funcții cum ar fi integrarea informațiilor senzoriale și gandirea abstracta. Cercetatorii au urmarit creierul a 11 dintre mame timp doi ani dupa ce au nascut și au observat aceste schimbari in creierele lor inclusiv la sfarșitul acestei perioade.

Modificarile din creierul noilor mame erau atat de distincte incat oamenii de știința au putut sa recunoasca corect in jur de 85 la suta din mamele care nascusera de curand, doar uitandu-se la scanarile creierului lor.

„Ei practic au constatat schimbari ce țin de structura și marimea creierului. Teoria aici este ca aceste schimbari au avut loc pentru a ajuta la eficientizarea creierului mamelor, fapt care le pregatește sa fie mai protective, mai vigilente și sa poata invața mai ușor”, a spus dr Jen Ashton, jurnalista ABC News, responsabila de departamentul Sanatatea femeilor. „Sunt mame care spun, nu eram așa grijulie pana cand nu am avut propriul meu copil; atunci a fost ca un semnal, sau, noi, femeile, devenim  plurilaterale”.

Rezultatele actuale indica faptul ca sarcina umana este asociata cu modificari substanțiale de lunga durata in structura creierului, care pot servi unui scop de adaptare la maternitatea care urmeaza”, se arata in studiul realizat de Elseline Hoekzema de la Universitatea Leiden, impreuna cu o echipa de cercetatori de la Universitatea Autonoma din Barcelona. „Aceste date furnizeaza, din  cate cunoaștem, primele descoperiri asupra impactului profund al sarcinii asupra arhitecturii materiei cenușie a creierului uman”.

Cercetatorii au examinat, de asemenea, barbați care au devenit tata pentru prima data și nu au observat aceste schimbari ale creierului.

„Interesant, s-a studiat creierul barbaților și nu s-a observat vreo schimbare.  Nimic”, a spus dr Ashton. „Aș vrea sa vad un studiu facut și pe mame adoptive”.

Schimbarile din creier observate de oamenii de știința la mame nu au fost masurate in termeni de performanțe cognitive sau acuitate intelectuala, astfel incat este imposibil ca modificarile sa se asocieze in mod direct cu rezultate reale. Autorii studiului au speculat ca modificarile materiei cenușii  le-ar putea ajuta pe mame in atașarea fata de copilul lor. (ABCNews, 20 decembrie 2016)

Alte știri pe aceasta tema gasiți aici:

Creierul femeii creste dupa nastere

Sarcina nu diminueaza inteligenta femeilor, ci, dimpotriva, o imbunatateste

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai citite postări