back to top

Semnal de alarmă: autizarea copiilor prin vizionarea excesivă a mediilor virtuale

children-watching-televis-453273[box type=”shadow”]Scrisoare adresata Ministerului Sanatatii, CNA-ului şi ANPC-ul prin care organizații de protecția familiei și copilului trag un semnal de alarma privind „autizarea” copiilor prin vizionarea excesiva a mediilor virtuale.[/box]

Către:

Ministerul Sănătăţii

Consiliul National al Audiovizualului

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor

 

Semnal de alarmă privind autizarea copiilor prin vizionarea excesiva a mediilor virtuale

Suntem un grup de specialişti din mai multe ONG-uri, unii dintre noi cu peste 10 ani de experienţă în recuperarea copiilor cu autism. În ultimii ani se întâmplă un fenomen îngrijorător şi anume: la peste 90% din cazurile de copii cu vârste cuprinse între 1,5 si 3 ani, diagnosticați de medicii neuropsihiatrii cu tulburări din spectrul autist, atât noi cât şi majoritatea specialiştilor din domeniu, am identificat o noua forma de autism ”autismul virtual”. Asociem ca şi factor declanşator al acestor tulburări, vizionarea excesivă a programelor TV sau a altor forme de realitate virtuală (calculator, telefon mobil, tabletă). Este vorba în special de cazurile în care vizionarea TV reprezintă în medie peste 4-5 ore/zi. In cazul copiilor şi mai ales al copiilor mici de 0-3 ani, consumul TV este foarte dăunător, ajungându-se în marea majoritate a cazurilor în care cei mici au fost lăsați în medie peste 5 ore/zi în faţa mediilor virtuale, la diagnostice de întârziere în dezvoltarea psiho motrica, întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziţie şi/sau comportament, şi mai grav de ADHD sau chiar de autism.

Având în vedere experienţa acumulată în recuperarea copiilor cu autism, există diferenţe majore între copii cu autism „clasic” şi copii autizati prin vizionarea TV, cu toate că aparent toate evaluările şi testele psihologice iniţiale confirmă acelaşi diagnostic în ambele cazuri. Acest lucru se evidențiază în cadrul procesului de recuperare.

În cazul autismului clasic, dacă procesul terapeutic începe precoce (la 2-3 ani), recuperarea se realizează în timp, aproximativ 2-4 ani sau chiar toată viaţa, cu program de terapie individuală de minim 6-8 ore/zi şi procent de integrare în învăţământul de masă puţin peste 50%. În multe cazuri, cu toate aceste intervenţii intensive, copii vor mai prezenta anumite sechele pentru toată viaţa.

În cazul copiilor autizati de privitul excesiv la TV, recuperarea se realizează în medie intre 6-18 luni, cu program de terapie individuală de minim 2-4 ore/zi şi cu procent de integrare în învăţământul de masă peste 90%. În majoritatea cazurilor neexistând alte sechele la finalizarea procesului terapeutic, dar numai dacă procesul terapeutic începe precoce (la 2-3 ani).

Pentru un studiu mai amplu al fenomenului va rugam sa consultați documentul anexat.

Prin prezenta tragem un semnal de alarma cu privire la acest fenomen, si va solicitam interventia, prin gasirea unor mijloace legale de informare a populatiei.

Semnează

Pentru contact:

Asociația pentru Sănătate Mintală a Copilului „Sf. Serafim de Sarov”
Psih. Marius Zamfir
B-dul Voluntari (fost Afumati) Nr. 93-95, etaj 1, Oras Voluntari, Judetul Ilfov
E-mail: contact@asmc.ro, Web:www.asmc.ro
Tel: 0766.27.26.47

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.