back to top

Semnați petiția: Medic polonez concediat pentru obiecție de conștiință

Bogdan Chazan (Ştiri pentru viaţă) Dr. Bogdan Chazan, directorul unui spital din Varşovia, a fost demis, deoarece a refuzat să îi facă unei femei trimitere pentru avort. Aceasta purta un copil care suferea de diformităţi grave. Medicul a făcut apel la obiecţia de conştiinţă şi  nu a trimis-o pe femeie la un altul, care ar fi putut să-i facă procedura. Dr. Chazan i-a sugerat femeii că micuţul putea fi îngrijit într-o instituţie medicală specializată.

În consecinţă, primarul Varşoviei, Hanna Gronkiewicz-Waltz, l-a concediat pe medic luna trecută.

Legea poloneză este una din cele mai restrictive din Europa: permite avortul până în a 25-a săptămână de sarcină, dar numai dacă viaţa mamei este pusă în primejdie, sau în cazuri de viol şi incest.

„Această decizie este începutul unui atac la conştiinţa medicilor”, a declarat dr. Chazan, citat de Bioedge.org. „Respectarea legilor naturii şi mai ales a legii care spune să nu ucizi o persoană va deveni probabil un motiv pentru a elimina aceşti oameni din poziţiile de conducere”, a mai adăugat acesta.

Reacţiile nu au întârziat, la CitizenGO.org fiind lansată o petiţie care a strâns deja aproape 80.000 de semnături prin care se cere oprirea hărţuirii medicilor pro-viaţă, mai ales că în Constituţia Poloniei există specificat concret dreptul la obiecţia de conştiinţă.

Re(d)acționarul
Re(d)acționarul
Texte preluate din alte surse și anunțuri ale redacției.

Cele mai citite postări