back to top

Semne de întrebare cu privire la deontologia jurnalistei Adriana Stere de la Ştirile Pro TV

de Viorela Ştefăniţă, ȘtiripentruViață.ro

În data de 25 septembrie 2014, agenţia de ştiri Basilica, a Bisericii Ortodoxe Române, a publicat un comunicat de protest, acuzând o jurnalistă acreditată pe lângă instituţia respectivă că a dat dovadă în mod repetat de lipsă de deontologie profesională şi tendenţiozitate.

După ce s-a descoperit că la cimitirul Andronache din judeţul Ilfov funcţiona o cantină fără autorizaţie sanitară, reporterul Adriana Stere de la Pro TV şi-a propus să dovedească faptul că toate cimitirele şi parohiile administrate de Biserica Ortodoxă Română încalcă în mod programatic normele sanitare.

În acest scop, jurnalista a relatat că Mănăstirea Cernica dispune de o sală de mese fără bucătărie şi că două parohii bucureştene aveau sală de mese pentru parastase la capelele mortuare.

Biroul de presă al Patriarhiei Române o acuză pe Adriana Stere că a încălcat flagrant etica profesională prin dezinformare făţişă, filmând cu camera ascunsă, evitând să ceară declaraţii de la reprezentanţii parohiilor respective şi inventând lucruri care nu există la faţa locului: în realitate, sala de mese prezentată drept cea de la Mănăstirea Cernica era de fapt cea de la biserica din sat, iar capelele mortuare ale parohiilor bucureştene menţionate nu dispun de săli de masă. Media bias

În plus, se menţionează în comunicatul Patriarhiei Române, „doamna Adriana Stere a încercat să convingă autorităţile de sănătate publică să se implice în propriul demers jurnalistic şi chiar să sugereze declaraţii ameninţătoare la adresa Bisericii din partea acestora”.

Patriarhia Română a decis să îi retragă acreditarea jurnalistei, deoarece a încălcat în mod repetat normele de bun simţ în relaţie cu reprezentanţii Bisericii  şi nici nu se află la prima abatere deontologică ce aduce prejudiciu Bisericii Ortodoxe Române. De exemplu, în urmă cu câteva luni, a prezentat declaraţia unui locatar din apropierea şantierului Catedralei Mântuirii Neamului, care se pretindea deranjat de aparatele de sudură folosite pe şantier. Ulterior, s-a dovedit că respectivul locatar avea balconul în curtea interioară a blocului, fără vizibilitate la şantier, aşa cum se subînţelegea din imaginile prezentate.

Patriarhia Română mai declară în comunicat că nu a primit niciun răspuns la repetatele drepturi la replică şi sesizări trimise către conducerea Ştirilor Pro TV despre diversele materiale realizate de Adriana Stere pe subiecte care implicau instituţia în cauză. De aceea, Patriarhia se foloseşte de recentul comunicat pentru a solicita conducerii departamentului de ştiri ProTv „să revină la prezentarea obiectivă şi informarea corectă a publicului telespectator despre activitatea Bisericii, o îndatorire elementară a oricărei instituţii media”.

Se pare că jurnalista Adriana Stere are un statut foarte special în cadrul Pro TV, deoarece Patriarhia Română nu este singura instituţie a cărei imagine a fost prejudiciată de abaterile sale deontologice. În prima parte a anului, Asociaţia Studenţi pentru viaţă a căzut victimă manipulărilor realizate prin intermediul unui reportaj realizat de Adriana Stere.

Studenţi pentru viaţă, singura asociaţie studenţească pro-viaţă din România, care ajută mamele tinere şi pe cele în criză de sarcină, a fost şi principalul organizator al Marşului pentru viaţă 2014. Evenimentul, care a avut loc în luna martie, a avut ca temă „Adopţia, o alegere nobilă”, propunându-şi să sensibilizeze societatea cu privire la suferinţa copiilor care aşteaptă ani de zile în cămine pentru a-şi găsi părinţi.

Alexandra Nadane, Preşedinta asociaţiei Studenţi pentru viaţă, ne-a explicat în ce fel activitatea lor a fost prejudiciată de modul în care a relatat Adriana Stere despre evenimentul sus-menţionat: „Noi i-am trimis doamnei Stere pe email comunicatul oficial, revista «Pentru viaţă – Adopţia, o alegere nobilă», publicaţia oficială a evenimentului, şi alte materiale informative. Cu toate acestea, fără să se gândească o clipă nici la deontologia profesională şi nici la interesul copiilor lipsiţi de părinţi, doamna Stere a venit la eveniment decisă să transforme relatarea sa într-o apologie a dreptului la avort”.

O scrisoare trimisă de Studenţi pentru viaţă la data respectivă conducerii Pro TV (atât Departamentului de PR, cât şi domnului Aleksandras Cesnavicius, CEO Pro TV), arată că reporterul Pro TV a abordat o participantă la eveniment întrebând-o direct ce părere are despre avort. S-a întâmplat ca respectiva persoană să se pronunţe împotrivă. Imediat, apoi, jurnalista a întrebat o cunoscută activistă feministă ce părere are despre interzicerea „dreptului” la avort.

„Astfel s-a creat o falsă temă, care a prejudiciat atât imaginea evenimentului Marşul pentru viaţă 2014 – «Adopţia, o alegere nobilă», cât şi imaginea organizatorilor, Studenţi pentru viaţă, o asociaţie seculară care nu îşi propune prin statut să promoveze interzicerea avortului, ci dreptul la viaţă şi soluţii de sprijinire a exercitării lui, mai ales în cazul mamei şi copilului, prin măsuri specifice de ajutorare, consiliere şi educare. Însă, cu toate că la întrebarea ce părere avem despre avort i-am răspuns doamnei Stere că organizaţia noastră nu a militat şi nu militează pentru interzicerea avortului în România, domnia sa a ales să nu dea pe post această declaraţie”, explică Alexandra Nadane de la Studenţi pentru viaţă.

În cadrul aceluiaşi reportaj despre Marşul pentru viaţă, jurnalista Pro TV a afirmat că la eveniment au foste prezente două tabere, una pro şi alta anti-avort, jandarmii fiind prezenţi acolo nu pentru că aşa le cer noile reglementări de organizare a manifestaţiilor publice, ci pentru a împiedica un conflict latent între aşa-zisele tabere.

În scrisoarea trimisă de Studenţi pentru viaţă conducerii Pro TV se arată că cele două tabere au fost inventate, altfel reporterul şi-ar fi susţinut relatarea şi cu imagini. Cât despre potenţialul conflict, în imaginile video pe care Studenţi pentru viaţă le-a filmat la eveniment, se vede că doamna Băluţă, activistă feministă şi pro-avort, după ce a declarat pentru Pro TV că Marşul pentru viaţă este un pretext pentru a promova interzicerea avortului, nu a avut nicio problemă să stea în mijlocul mulţimii şi să fotografieze evenimentul, amestecându-se cu manifestanţii.

Asociaţia studenţească susţine că reportajul i-a prejudiciat grav imaginea şi activitatea, deoarece  a fost folosit de grupările feministe din mediul universitar pentru a pune presiune pe conducerea Universităţii Bucureşti ca să excludă organizaţia de la Târgul Educaţiei 2014, pe motiv că este o organizaţie anti-democratică şi fundamentalistă, incompatibilă cu valorile universitare.

„Când ne-am dat seama cât de grav ne-a fost prejudiciată imaginea de acest reportaj, care a fost folosit ca pretext pentru o luptă cvasi-ideologică, ne-am decis să dăm un comunicat. Am trimis şi o scrisoare conducerii Pro TV, la care nu am primit răspuns nici acum, după aproape şase luni”, spune Alexandra Nadane.

Aceste practici ridică mari semne de întrebare cu privire la politica editorială a Ştirilor Pro TV.

Re(d)acționarul
Re(d)acționarul
Texte preluate din alte surse și anunțuri ale redacției.

Cele mai citite postări