back to top

Slovacia: Conservatorii vor referendum constituțional pentru căsătorie și adopție

Definiția constituțională a mariajului ca „uniunea între un bărbat și o femeie”, abia votată de Parlamentul slovac, nu îi mulțumește complet pe conservatorii din societatea civilă, care strâng acum semnături pentru un referendum. Scopul acestuia ar fi să facă legislația încă și mai clară și să evite legiferarea în viitor a parteneriatului civil sau a adopției de copii de către cuplurile de homosexuali.

Inițiativa referendumului aparține Alianței pentru Familie (AZR), care se prezintă ca o mișcare nereligioasă și nonpartinică și care s-a născut odată cu preparativele „Marșului pentru viață” din septembrie 2013, care a reunit la Kosice uluitoarea cifră de 80.000 de participanți.

AZR a colectat deja 300.000 de semnături, față de cele 350.000 necesare prin lege pentru declanșarea unui refrendum constituțional. Dacă efortul lor va fi încununat de succes, referendumul ar putea avea loc odată cu alegerile locale din 15 noiembrie, relatează cotidianul Sme.

În Slovacia, modificarea constituției se poate face prin votul a 2/3 din Parlament, așa cum s-a procedat recent, sau prin referendum cetățenesc.

Petiția AZR a fost inițiată pe 5 aprilie, sub motivul că niciunul din eforturile politicienilor slovaci de a proteja mariajul și familia nu satisface solicitările alianței. Pe 4 iunie, parlamentul a revizuit Constituția în sensul definirii căsătoriei ca „legătura unică între un bărbat și o femeie” și a adăugat că statul „protejează căsătoria” și urmărește binele acestei instituții.

Alianța însă dorește să meargă mai departe, în numele protejării interesului copiilor, care, spun reprezentanții AZR, au dreptul să crească într-o familie cu un tată și o mamă și să fie protejați de „educația sexuală nepotrivită” în școli.

Întrebările care ar urma să fie adresate la referendum, conform dorinței petiționarilor, le-ar include pe următoarele:

  • Sunteți de acord ca nicio altă formă de coabitare, în afara legăturii între un bărbat și o femeie, să nu fie numită căsătorie?
  • Sunteți de acord ca nicio altă formă de coabitare în afară de căsătorie să nu primească protecție specială, drepturile și obligațiile acordate de normele legislative, în principal recunoașterea, înregistrarea, posibilitatea de a adopta copilul partenerului?
  • Sunteți de acord că nici un cuplu sau grup de persoane de același sex nu ar trebui să poată adopta sau crește copii?
  • Sunteți de acord ca școlile să nu poată solicita copiilor să participe la (ore de) educație referitoare la comportamentul sexual sau eutanasie, dacă părinții sau copilul însuși nu sunt de acord cu conținutul materiei?

Inițiativa beneficiază de sprijinul consistent al Bisericii Catolice, care a permis colectarea de semnături în parohii sau chiar biserici.

De asemenea, figuri politice de prim rang au aderat la inițiativă, precum președintele Mișcării Creștin Democratice (principalul partid de opoziție) Ján Figeľ, deși inițial acesta susținuse că referendumul ar fi inutil după ce partidul său a adoptat revizuirea din iunie.

În ceea ce privește forma petiției, există discuții între specialiștii în drept slovaci pe marginea legalității, a conformității cu actuala Constituție, dar și a formulării în sine a întrebărilor.

Dacă aceste obstacole vor fi depășite, președintele Slovaciei este obligat să convoace referendumul. Acesta este considerat valid dacă la vot participă cel puțin 50% dintre cetățenii cu drept de vot.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări