back to top

Spania: Guvernul reia discuția despre restricționarea avortului

Demonstrație prolife organizată de HazteOir (Madrid)
Demonstrație prolife organizată de HazteOir (Madrid)

Guvernul spaniol va înăspri legislația avortului, așa cum a promis în campania electorală Partidul Popular (de guvernământ). Organizațiile prolife și Biserica Catolică, care solicită abrogarea legii adoptate de guvernul socialist în 2010, au primit anunțul cu satisfacție.

Intenția a fost explicată de ministrul Justiției, Alberto Alberto Ruiz Gallardon. „Riscul unor boli mentale sau fizice nu poate fi considerat un pretext pentru a nu proteja viața unui copil”, a declarat, luni, ministrul, în cadrul unei conferințe organizate la Barcelona, conform cotidianului La Razon.

Același ministru s-a mai pronunțat și anul trecut, atunci când a declarat că legea ar trebui să interzică avorturile, chiar și atunci când fătul are malformații.

Legislația actuală a fost instituită de fostul guvern, dominat de Partidul Socialist, în 2010 și permite avortul la cerere până la 14 săptămâni de sarcină, sau așa-zisul „avort terapeutic”, când fătul are malformații, pe toată durata sarcinii. Legislația este foarte similară cu cea din România, inclusiv în ce privește pedepsele, foarte laxe.

Joseph Meaney de la organizație Human Life International explică faptul că, aparent, spaniolii înțeleg că s-a mers prea departe.

„Încearcă să răstoarne extremisul instaurat de fostul guvern socialist”, spunea Meaney. „Cred că e foarte interesant că au început prin a discuta despre drepturile celor cu handicap și cât este de incorect să discriminăm contra acestor copii înainte de naștere, doar pentru că ei s-ar putea naște cu Sindrom Down sau alt handicap.”

Meaney sugerează că noua gândire ar trebui să servească drept lecție pentru mișcarea care dorește să-i elimine pe cei care nu sunt perfecți, încurajân părinții să avorteze copiii chiar dacă au defecte care pot fi corectate după naștere, precum cele de văl palatin.

Conform unei publicații spaniole, 90% din copiii cu handicap sunt avortați în Spania.

„Mișcarea prolife are un moment important acolo în Spania, iar guvernul știe cine sunt cei care le-au acordat votul – cu siguranță nu stângiștii radicali”, a mai spus Meaney, făcând aluzie la sprijinul organizațiilor prolife și al catolicilor pentru Partidul Popular.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări