back to top

Statul Texas stopează finanțarea publică pentru avorturi

500px-Texas_flag_map-255x249 O lege care interzice finanțarea de la bugetul public a organizațiilor care oferă sau promovează avortul a intrat în vigoare la 1 ianuarie în statul american Texas, informează National Catholic Register. Măsura afectează în primul rând business-ul de avorturi și „planificare familială” Planned Parenthood (PP). Legea a fost adoptată după o dispută cu administrația Obama, care a blocat milioane de dolari din fonduri federale pentru un program de sănătate a femeilor texane.

Pe 31 decembrie, un judecător districtual a respins cererea PP pentru un moratoriu temporar asupra legii, adoptată de parlamentul statal încă în 2011.

Guvernatorul Rick Perry a promulgat legea și a salutat-o, afirmând că aceasta clarifică modul în care femeile cu venituri reduse pot accesa serviciile de sănătate, respectând în același timp legile și valorile statului Texas, unul dintre cele mai conservatoare din Uniune. „Îi felicit pe toți aceia care sunt gata să ajute aceste femei să trăiască în sănătate, fără a mai trimite bani din taxe către avorționiști și afiliații acestora.”

Programul de Sănătate pentru Femeile din Texas, definit prin noua lege, deservește femei cu venituri scăzute, care anterior erau eligibile în Medicaid (programul federal de sănătate pentru persoane cu venituri reduse). Programul urmărește să ofere unui număr de circa 110.000 femei între 18 și 44 de ani consultații, examinări, tratament pentru unele boli cu transmitere sexuală și anumite forme de planificare familială, conform Texas Tribune.

Oficialii Planned Parenthood protestează, afirmând că 48.000 de femei care beneficiau anterior de servicii de sănătate din partea organizației vor trebui să-și găsească alte clinici, lucru dificil mai ales în mediul rural, unde PP este unicul sau principalul furnizor de astfel de servicii. Comisia pentru Sănătate și Servicii a statului Texas contrazice însă afirmațiile Planned Parenthood, arătând că pentru fiecare clinică ce nu mai poate primi finanțare publică există 5 alte clinici și circa 70 de cabinete medicale individuale. Programul are, sub noua lege, o capacitate de deservire mai mare decât atunci când era finanțat prin Medicaid.

Guvernul federal oprise finanțarea Medicaid pentru statul Texas anul trecut, motivând că noua lege încalcă legea federală care permite pacienților să opteze liber pentru clinica cu care doresc să colaboreze.

Filiala Texas a Planned Parenthood se confruntă cu acuzații de fraudă cu bani publici, totalizând peste 6 milioane de dolari care ar fi fost încasați fără drept. Acuzația a fost depusă de fostul oficial PP Abby Johnson.

Administrația Obama este în mod deschis susținătoare a avortului ca „drept” și a finanțării acestuia din fonduri publice. În timpul „crizei bugetului” din 2011, când guvernul a fost la un pas de a nu mai putea funcționa, Obama a refuzat orice compromis, riscând colapsul instituțiilor centrale, până ce nu a obținut continuarea la același nivel a finanțării Planned Parenthood (circa 400 de milioane de dolari/an). Planned Parenthood, cel mai mare business de avort din lume, a fost fondat în anii ’50 de eugenista Margaret Sanger, al cărei scop era promovarea controlului nașterilor pentru a crea o „rasă pură”.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări