back to top

Studiu: Femeile care vor să facă avort se răzgândesc după ce văd ecografia copilului

ultrasound4d18 În luna ianuarie, revista Obstetrics and Gynecology a publicat un studiu care a făcut valuri în presă. Studiul a urmărit în 2011 peste 15.000 de femei ce se gândeau să avorteze. O parte dintre acestea au decis să-şi facă ecografie, pentru a vedea copilul pe care îl purtau.

În urma cercetării, s-a ajuns la concluzia că aceste ecografii nu au influenţat în mod semnificativ decizia femeilor de a face avort. Studiul s-a bucurat de o atenţie considerabilă în presă, mai ales din partea unor titluri precum Slate, blogul Health and Family al ziarului Time şi RhRealityCheck. Rezultatele încearcă să demonteze afirmaţiile pro-viaţă, conform cărora ecografiile sunt capabile să convingă femeile care se gândesc la avort să facă o alegere în favoare copilului din pântece.

Cu toate acestea, la o privire mai atentă, studiul relevă limitări importante în abordare. În primul rând, ecografiile au fost făcute la sediile Planned Parenthood, instituţie cu interes financiar direct ca femeile să aleagă avortul. În consecinţă, e foarte probabil ca ecografiile văzute de femei să nu fi fost deosebit de clare sau expresive. În al doilea rând, studiul arată că pe femeile nehotărâte ecografia le-a influenţat într-o măsură mai mare să nu facă avort.

Această constatare a rămas valabilă şi după menţinerea aceloraşi variabile demografice şi economice. Ca atare, studiul oferă dovezi bune că o parte semnificativă dintre femeile înclinate spre avort se răzgândesc după ce văd ecografia.

Relatările despre studiu oferă încă un exemplu despre felul în care presa centrală face tot posibilul să înfăţişeze măsurile pro-viaţă drept ineficiente. De exemplu, în reportajele despre scăderea numărului de avorturi, majoritatea canalelor mass-media dau cel mai mare credit metodelor de contracepţie.

Cu toate acestea, ei nu comunică faptul că rata sarcinilor neintenţionate a rămas constantă de-a lungul anilor şi că folosirea contraceptivelor a început să crească cu mult înainte de începerea scăderii ratei avorturilor.

Cât despre diminuarea activităţii sexuale în rândul adolescenţilor, acesta este un subiect boicotat în mass-media.

În mod similar, cea mai mare parte a cercetărilor academice care dovedesc eficacitatea restricţiei impuse asupra finanţării publice a avorturilor, cât şi a legilor care facilitează implicarea părinţilor în cazurile de sarcină la adolescente se bucură de o atenţie foarte restrânsă din partea presei generaliste. (Sursă: LifeNews – în românește de Știri pentru viață)

Re(d)acționarul
Re(d)acționarul
Texte preluate din alte surse și anunțuri ale redacției.

Cele mai citite postări