Un studiu realizat de către Departamentul de Obstetrică şi Ginecologie al Colegiului de Medicină „Albert Einstein” din Spitalul Bronx-Lebanon a constatat că femeile care folosesc contraceptive hormonale au un nivel semnificativ mai mic de vitamine esenţiale şi antioxidanţi, comparativ cu femeile care nu folosesc aceste medicamente.
„Am comparat influenţele a trei metode contraceptive (contraceptive orale, inelul vaginal şi plasturele transdermic) privind nivelurile serice de coenzima Q (10), alfa-tocoferol, gamatocoferol şi capacitatea totală antioxidantă la femeile aflate la premenopauză”, a declarat cercetatorul şef Prabhudas R. Palan.
Coenzima Q10 este considerată ca fiind unul dintre cei mai importanţi antioxidanţi, în timp ce α-tocoferolul este în general considerată cel mai puternic antioxidant dintre tocoferolii activi, ambele sunt liposolubile, „mâncătoare” de radicali liberi situaţi în membranele celulare, capabile de a neutraliza radicalii liberi de oxigen, relatează studiul.
Studiul a implicat şaptezeci de femei sănătoase, nefumătoare, aflate la premenopauză, din acelaşi oraş şi cu aceeaşi situaţie socio-economică. Dintre aceste 70 de femei, 40, care nu au folosit contraceptive hormonale, au constituit grupul de control. Din cele 30 de utilizatoare de contraceptive, 15 au luat pilula orală hormonală (trifazică OC) pentru o perioadă minimă de 6 luni, 5 aveau inel vaginal (NuvaRing) timp de 6 cicluri; şi 10 au utilizat plasture transdermic (Ortho Evra) timp de 3 săptămâni consecutive, în fiecare lună timp de minim 6 cicluri.
Cercetătorii au remarcat că studiul, relativ restrâns, a fost axat pe efectul contraceptivelor hormonale asupra nivelurilor de antioxidanţi liposolubili, făcând observaţia că cercetările anterioare au arătat că dezechilibrul între producţia de radicali liberi de oxigen şi nivelurile serice de antioxidanţi poate duce la stresul oxidant al celulei şi, în consecinţă, la apoptoză (moartea celulelor). „Stresul oxidant a fost sugerat a fi implicat în etiologia (cauzalitatea) proceselor multor boli cronice, inclusiv a bolilor cardiovasculare, cancerul, cataracta şi îmbătrânirea”, se arată în raport. Cercetătorii au subliniat, de asemenea, că hormonii naturali ovarieni, în primul rând, estrogenii, posedă proprietăţi antioxidante şi se presupune că protejează împotriva bolilor cardiovasculare (BCV). Cercetatorii au concluzionat că utilizatoarele de contraceptive hormonale aveau un nivel foarte scăzut de vitamine şi antioxidanţi. „Acesta este primul studiu care examinează efectele hormonilor ovarieni exogeni (artificiali), în legătură cu nivelurile serice ale CoQ10 şi vitaminei E la femeile sănătoase în premenopauză”, au declarat cercetătorii.
„Rezultatele demonstrează niveluri semnificativ mai mici serice de CoQ10, α-tocoferol, şi TAOC (capacitate antioxidantă totală), la utilizatoarele contracepţiei hormonale, comparativ cu cel al neutilizatoarelor. Mai mult decât atât, utilizatoarele de plasturi contraceptivi au avut cele mai scăzute niveluri de CoQ10 şi TAOC comparativ cu subiecţii normali. „Datele sugerează că modificările în CoQ10 şi α-tocoferol date de contraceptivele hormonale şi efectele potenţiale ale hormonilor ovarieni exogeni asupra stresului oxidant ar trebui să fie luate în considerare în cercetarea antioxidanţilor în viitor”, a concluzionat studiul.
(după LifeSiteNews, 4 martie 2011, traducerea în română Asociaţia Provita Media)