back to top

Studiu științific recomandă informarea pacientelor privind legătura între avort și cancerul de sân

[box type=”shadow”]Studiu științific recomandă informarea pacientelor despre legatura dintre avort și cancerul de san, despre riscul pilulelor contraceptive și al terapiei cu hormoni in menopauza.
Autor:  Karen Malec
Sursa: Coalition on Abortion/Breast Cancer, 30 octombrie 2014

Coaliția privind Avortul/Cancerul de san este o organizație internaționala pentru femei, inființata pentru a proteja sanatatea și a salva viețile femeilor prin educarea și furnizarea de informații cu privire la avort ca factor de risc pentru cancerul de san. [/box]

Adevaratul razboi impotriva femeilor!

Un al doilea studiu științific, efectuat in 2014, a cerut insistent medicilor sa-și avertizeze pacientele cu privire la legatura dintre avort si cancerul mamar (ABC), inainte de un avort, și a aratat ca dovezile pentru relația cauza-efect sunt substanțiale. [1,2] A. Patrick Schneider și colegii sai au fost autorii studiului amintit, intitulat „The breast cancer epidemic: 10 facts”, pentru revista Linacre Quarterly. [1]

Exista mai multe riscuri grave de sanatate [3,4], asociate cu utilizarea pilulei pentru controlul nașterii și terapia de substituție hormonala combinata. Acestea ambele conțin estrogen și progesteron, deși prima conține o doza mai mare. Autorii ambelor studii au cerut medicilor sa le avertizeze pe paciente despre pericolele acestor medicamente.

Echipa lui Schneider a fost de parere ca: „…a avea mai mult de un factor de risc sporește riscul cancerului mamar prin mecanisme sinergice”, ceea ce inseamna ca riscul pe care și-l asuma o femeie este mai mare decat suma riscurilor pentru fiecare dintre factorii ei de risc. Ei au explicat: „Intensitatea dovezilor epidemiologice in cancerul de san confirma necesitatea ca toate femeile sa-și dea acordul complet și corect informat, inainte de a li se administra hormoni, de a li se face avort provocat sau ambele. Acest consimțamant informat este mai ales imperativ pentru o fata (și parintele/tutorele sau) sau o femeie tanara, care se afla intr-o «perioada sau fereastra de sensibilitate» in ceea ce privește cancerul mamar, inainte de prima sarcina dusa  la termen [1,2]. Deoarece un istoric familial cu cancer de san, de care tanara poate sa nu știe, crește riscul fetei care intenționeaza sa faca avort, prezența unui parinte poate furniza informații clinice critice pentru un consimțamant corect informat”.

Karen Malec, președinta Coaliției pentru avort/cancer de san, a explicat: «Fereastra de sensibilitate»” este perioada cuprinsa intre debutul menstruației și prima sarcina la termen, atunci cand aproape toți lobulii sanului sunt imaturi și sensibili la cancer. Cel mai prost moment pentru a fi expusa la un agent cauzator de cancer este perioada ferestrei de sensibilitate” [1,2,5-9].

Dupa ce a dat ca exemplu avertismentul Organizației Mondiale a Sanatații cu referire la pilula și terapia hormonala de substituție ca Grup cancerigen 1 pentru cancerul de san, de ficat și de col uterin, [10,11], și modul in care unii medici folosesc o substanța cancerigena (pilula) pentru a trata afecțiuni benigne (adica acnee, ciclul menstrual neregulat, dureri menstruale), autorii au declarat: „Prescrierea unui cunoscut cancerigen unui copil pentru orice boala neletala este problematica. O astfel de practica, fara furnizarea consimțamantului informat complet și corect pentru fete, și cel puțin pentru un parinte sau tutore, este din punct de vedere medical, legal și etic nejustificata”.

Echipa lui Schneider a adus „Dovezile unui cancer de san pandemic”. Citandu-l pe profesorul de la Harvard, Brian MacMahon, parintele epidemiologiei moderne, care a spus ca «multe forme prevalente ale cancerului uman pot fi prevenite», și citand cercetarile cruciale [12], echipa de cercetatori a enumerat alte modalitați ale femeilor de a-și crește riscul: intarzierea (sau evitarea) nașterii, durata redusa a (sau evitarea) alaptarii.

D-na Malec a declarat:Este ingrozitor faptul ca organizațiile care lupta impotriva cancerului din SUA și Planned Parenthood continua sa inșele femeile in ceea ce privește legatura dintre cancerul mamar și avort și sa minimalizeze riscul cancerului mamar asociat cu pilula”.

Referințe:

1. Schneider AP, Zainer CM, Kubat CK, Mullen NK, Windisch AK. The breast cancer epidemic: 10 facts. The Linacre Quarterly 2014; 81(3):244-277. Disponibil la:
http://www.maneyonline.com/doi/pdfplus/10.1179/2050854914Y.0000000027.

2. Lanfranchi A & Fagan P. Breast cancer and induced abortion: A comprehensive review of breast development and pathophysiology, the epidemiologic literature, and proposal for creation of databanks to elucidate all breast cancer risk factors. Issues in Law and Medicine 2014;29(1):1-133. Disponibil la: http://abortionbreastcancer.com/docs/Breast-cancer-and-induced-abortion-Lanfranchi-Spring-2014.pdf.

3. Contraceptivele orale combinate (pilula) pot fi administrate pe cale orala, prin plasturi aplicați pe piele sau prin inele vaginale. Urmatoarele riscuri crescute pentru sanatate sunt asociate cu administrarea pilulei contraceptive: cancerul de san, cancerul la ficat, cancerul de col uterin, atacul de cord, atacul vascular cerebral, cheaguri de sange, o mai mare sensibilitate la bolile cu transmitere sexuala.

Echipa lui Schneider a scris urmatoarele despre pilula numita „Plan-B One-Step” (in SUA), doar cu progesteron: „Deși aceasta poate fi acum achiziționata și de un copil de orice varsta la fel de ușor ca bomboanele, pilula „Plan B One-Step” este echivalenta cu ingerarea de 40-50 de contraceptive orale (pilule) o data (FDA 2013). Din pacate, nu exista dovezi substanțiale ca contraceptivele numai cu progestativ, inclusiv levonorgestrel, sunt la fel de cancerigene ca pilula pentru controlul nașterii cu estrogen plus progesteron, dar cu atat mai mult. Yager și Davidson (2006), in studiul lor  influent au scris: „progestinele au tendința de a crește proliferarea (inmulțirea) celulara, care este un mecanism cunoscut pentru carcinogeneza. (sublinierea noastra) Ei au adaugat: „Exista, de fapt, un motiv de a suspecta ca progestinele, cum ar fi levonorgestrelul (Plan B in SUA), sunt mai cancerigene decat terapia de substituție hormonala combinata… In mod similar, Organizația Mondiala a Sanatații-IARC (2007, 2876), versiunea finala a datelor publicate in 2005, deși voalat, dezvaluie: „Adaugarea de progestative se pare ca sporește in mod semnificativ creșterea modesta a ratei de proliferare a celulelor de san cauzata de terapia doar cu estrogen. Acest lucru este in concordanța cu noțiunea unei creșteri a riscului cancerului mamar asociat cu terapia combinata estrogen-progestogen in menopauza, pe deasupra asociat cu terapia doar cu estrogen in menopauza” [OMS-IARC 2007, 2876; Grosse și colab. 2009] (subl. n.).

4. Autorii enumera urmatoarele riscuri asociate cu terapia de substituție hormonala combinata, astfel dupa cum se raporteaza in studiul efectuat de „Women’s Health Initiative”: cancerul de san invaziv, creșterea mortalitații cardiovasculare totale, creșterea „atacurilor de cord”, embolia pulmonara, demența probabila pentru femei > 65 de ani, mamografii anormale, cancer ovarian, mortalitate prin cancer de san (aproape dubla), apariția de accidente vasculare cerebrale.

5. Dolle J, Daling J, White E, Brinton L, Doody D, et al. Risk factors for triple-negative breast cancer in women under the age of 45 years. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2009;18(4)1157-1166. Disponibil la: http://www.abortionbreastcancer.com/download/Abortion_Breast_Cancer_Epid_Bio_Prev_2009.pdf.

6. Daling JR, Malone DE, Voigt LF, White E, Weiss NS. Risk of breast cancer among young women: relationship to induced abortion. J Natl Cancer Inst 1994;86:1584-1592. Disponibil la: <http://jnci.oxfordjournals.org/content/86/21/1584.

7. Kahlenborn C, Modugno F. Potter DM, Severs WB. Oral contraceptive use as a risk factor for premenopausal breast cancer: A meta-analysis. Mayo Clinic Proceedings 2006;81(10):1290-1302.

8. F.M. Biro and M.S. Wolff, Chapter 2: „Puberty as a Window of Susceptibility”, in Environment and Breast Cancer, ed. J. Russo (New York: Springer, 2011), 29-36.

9. Glantz S and Johnson KC. The surgeon general report on smoking and health 50 years later: Breast cancer and the cost of increasing caution. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2014; 23:37-46.

10. Cogliano V, Grosse Y, Baan R, Straif K, Secretan B, El Ghissassi F. Carcinogenicity of combined oestrogen-progestagen contraceptives and menopausal treatment. Lancet Oncology 2005; 6:552-553.

11. Comunicat de presa Nr 167, ”IARC Monographs Programme Finds Combined Estrogen-Progestogen Contraceptives (the ”pill”) and Menopausal Therapy Are Carcinogenic to Humans,” World Health Organization International Agency for Research on Cancer, July 29, 2005. Vezi <http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2005/pr167.html

12. MacMahon, B, Cole P, Lin TM, Lowe CR, Mirra AP, Ravnihar B, Salber EJ, Valaoras VG, Yuasa S. Age at First Birth and Breast Cancer Risk. Bull WHO 1970;43:209-221.

Stiri © Asociatia Provita Media

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai citite postări