back to top

SUA: Avalanșă de legi pro-viață statale

Statele americane Kansas și Oklahoma au devenit primele care au interzis avortul prin dilatare și evacuare în trimestrul III de sarcină.

Acest avort târziu presupune dezmembrarea copilului înainte de eliminarea sa din uterul mamei. Legislația a fost propusă și susținută de organizația National Right to Life.

Procedeul de o cruzime deosebită a fost descris de judecătorul Anthony Kennedy de la Curtea Supremă a Statelor Unite, ca opinie separată la decizia din cazul Stenberg v. Carhart (2000) care se referea la avortul în ultimul trimestru de sarcină, astfel:

„Fetusul, în multe cazuri, moare la fel cum ar muri un adult sau copil: sângerează până la moarte în timp ce este rupt în bucăți, membru cu membru. Fetusul poate fi viu la începutul dezmembrării și poate supraviețui o perioadă în timpul procesului.”

Același judecător a menționat într-o altă decizie importantă, Gonzales v. Carhart (2007) că avorturile prin dilatare și evacuare „sunt încărcate cu puterea de a devaloriza via umană”.

Noua lege din Kansas interzice medicilor utilizarea forcepsului, foarfecelor sau a altor instrumente similare pentru a scoate copilul din uter. Textul proiectului legislativ a fost propus de organizația National Right to Life Committee. Propuneri similare au fost înaintate în Carolina de Sud, Oklahoma și Missouri.

O altă organizație majoră, „Priests for Life” are detalii suplimentare despre procedură, inclusiv comentarii ale ginecologilor.

Din ianuarie, circa 300 de proiecte de legi pro-vita au fost înaintate în 43 de state: în special legi pentru interzicerea avortului după 20 de săptămâni de gestație sau restricționarea avortului medicamentos, conform institutului Guttmacher (pro-avort). Alte măsuri includ perioade de așteptare înainte de avort, consimțământ informat și interzicerea avortului după ce pot fi detectate bătăile inimii.

Mai mult de o duzină de state au adoptat legile și amendamentele pro-vita într-una din camerele legislativului, iar câteva, precum Idaho, Arkansas, Virginia de Vest și Arizona, le-au adoptat în ambele camere.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări