back to top

SUA: Camera Reprezentaților adoptă legea care interzice avortul după 20 de săptămâni de sarcină

Trent Franks, inițiatorul proiectului de lege
Rep. Trent Franks (R), inițiatorul proiectului de lege

„Este pentru prima dată în istoria Congresului SUA când oferim protecție afirmativă copilului nenăscut”

Camera Reprezentanților din Congresul Federal american a aprobat, marți seara, printr-un vot istoric, legea care interzice avortul după săptămâna a 20-a de sarcină. Proiectul legii a fost propus de republicanul Bill Trent în urma oribilelor dezvăluiri privind practica avortului în vârstă înaintată a sarcinii și a cazului „medicului” Kermit Gosnell, care omora copiii născuți vii în urma acestui tip de avort.

Principala motivație a fost aceea că fătul poate simți durere de la cel puțin 20 de săptămâni, de aceea legea se mai numește și „The Pain-Capable Unborn Child Protection Act” („Lege pentru protecția nenăscutului care poate simți durere”). În timpul audierilor au fost audiați cercetători și medici care au depus mărturie despre capacitatea copilului de a simți durere.

Dr. Colleen A. Malloy, profesor de neonatologie la Northwestern University a depus mărturie în fața comisiilor Camerei, spunând că îngrijirea acordată nounăscuților prematuri, începând cu săptămâna a 20-a, include și tratamentul durerii, iar diferența între durerea resimțită de nou-născut și cea a fătului este nesemnificativă. „Nu mi-aș imagina să-mi supun vreodată micuții pacienți la astfel de proceduri oribile, cum sunt dezmembrarea sau injecția cardiacă”, a spus dr. Malloy, cu referire la procedurile uzuale din timpul avorturilor „târzii”. Dr. Maureen Condic, profesor de neurobiologie, a depus mărturie asupra faptului că fătul poate simți durerea încă de la 8-10 săptămâni.

Legea include excepțiile „uzuale” (pentru cazurile în care sarcina pune viața femeii în pericol sau este rezultată din viol sau incest).

Membrii Congresului au vorbit în timpul dezbaterilor despre nevoia de protejare a copilului în pântece. Câteva dintre aceste speech-uri pot fi urmărite aici.

Într-un interviu oferit National Review, Franks și-a motivat astfel convingerile și acțiunile: „Mă gândesc la ce vor spune gemenii mei când vor crește și vor deveni conștienți de câți copii au murit în avort. Vreau să pot să le spun că am făcut ceva ca să schimb asta, și mă gândesc cum ne va judeca istoria pentru că am permis ca avortul să fie legal.”

Avortul este permis până la naștere

După decizia din 1973 a Curții Supreme, avortul a devenit legal, la simpla cerere, până la naștere, ceea ce face din SUA una din țările cu cea mai „relaxată” legislație. Din cele 56 de țări ale lumii care permit avortul „la cerere”, cele mai multe au limite de vârstă gestațională pentru această procedură (8-18 săptămâni). Singurele care mai permit avortul la cerere până la naștere sunt Canada, China și Coreea de Nord.

Particularitățile politice și puterea superioară a deciziilor Curții Supreme fac extrem de dificilă modificarea regimului juridic al avortului la nivel federal.

În 2003, președintele G.W. Bush a semnat decretul care scotea în afara legii procedura inumană a avortului cu naștere parțială late-term abortion), arătându-se că acesta nu poate fi motivat nici măcar prin necesitatea salvării vieții mamei, întrucât avansul medicinei permite ca ambii să poată supraviețui. Legea a fost contestată în fel și chip prin tribunale, ea intrând în vigoare doar după decizia favorabilă a Curții Supreme din 2007, în cazul Gonzales v. Carhart, și fiind în continuare aplicată doar parțial. Dacă nu există necesitate medicală, care este, atunci, explicația pentru insistența avortiștilor în a menține procedura? Nu avem alt răspuns decât pofta demonică de ucidere și distrugere a acestei industrii care se folosește cinic de sloganul „drepturilor femeii” pentru a comite – putem aprecia fără să greșim – sacrificii umane întrecând cu mult în barbarie pe cele ale păgânilor din vechime, de care ne lăudăm atât că ne-am depărtat prin civilizare.

În schimb, an de an, tot mai multe state, în marja de acțiune pe care le-o permite sistemul federalist din SUA, restrâng avortul, fie legislativ, fie administrativ.

În ceea ce privește opinia publică, lucrurile s-au schimbat și ele, radical, în cele 4 decenii de avort legal, mulțumită în special neobositei mișcări cetățenești prolife. Acum majoritatea americanilor pronunțându-se pentru diferite grade de restricție (un sondaj recent arată că 64% dintre ei aprobă interzicerea avortului după 20 de săptămâni de sarcină; 80% sunt de acord cu interdicția în ultimul trimestru.)

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai recente articole