back to top

SUA: Curtea Supremă declară ilegală patentarea genelor umane

O decizie unanimă [pdf] a Curții Supreme de la Washington hotărăște că genele umane nu pot fi patentate. Decizia, pronunțată în procesul contra companiei de bioinginerie Myriad Genetics, a fost salutată de o largă coaliție de asociații ale pacienților dar și de numeroși cercetători.

Cauza a privit patentele obținute inițial de Myriad asupra unor gene corelate cu un risc ereditar crescut de cancer ovarian și mamar. Patentele au fost contestate în instanță de savanții și medicii care acuză că cercetările și abilitatea lor de a ajuta pacienții au fost împiedicate prin patentare. Pratic, Myriad solicita 4.000 de dolari pentru fiecare operațiune care implica respectivele gene, inclusiv pentru screening-ul pentru cancer.

„Myriad nu a creat nimic,” motivează Judecătorul Clarence Thomas decizia unanimă a Curții. „E adevărat că au găsit gene importante și utile, dar separarea acestor gene din restul materialului genetic nu este un act de invenție [care să justifice un drept la patent].”

Trecere în revistă a reacțiilor din partea organizațiilor civice și ale pacienților (în lb. engleză):

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări