Indiana
Guvernatorul statului Indiana, Mike Pence, a promulgat propunerea legislativă pentru protecția copiior nenăscuți împotriva avortului pe motiv de handicap, sex sau rasă. Indiana a devenit astfel al doilea stat după North Dakota care interzice avorturile cauzate de diagnosticarea cu Sindromul Down. De asemenea, propunerea legislativă 1337 a Camerei Reprezentanților din SUA cere ca rămășițele bebelușilor avortați să fie incinerate sau îngropate.
Fost membru al Congresului și susținător al dreptului la viață, Guvernatorul Pence a făcut publică o declarație în cadrul căreia afirmă, parțial, „De-a lungul carierei mele în sectorul public am susținut întotdeauna sacralitatea vieții. [Legea] 1337 este o măsură cuprinzătoare ce susține dreptul la viață și care recunoaște valoarea tuturor vieților omenești, motiv pentru care am aprobat-o chiar astăzi. Consider că o societate poate fi judecată după felul în care se comportă față de cei mai vulnerabili membrii – bătrânii, infirmii, persoanele cu handicap și copii nenăscuți. [Legea] 1337 va asigura tratamentul final corect al nenăscuților și interzice avorturile efectuate doar pe motiv de sex, rasă, culoare, naționalitate, descendență sau handicap, inclusiv pentru cei diagnosticați cu Sindromul Down.”
Pence a încheiat prin a afirma că „adoptarea acestei legi constituie un pas important în protejarea copiilor nenăscuți, asigurând totuși și o alternativă când este vorba despre viața mamei. Am semnat această legislație rugându-mă ca Dumnezeu să binecuvinteze acești copii prețioși, mamele și familiile.”
Florida
Guvernatorul statului Florida, Rick Scott, a aprobat propunerea legislativă pentru încetarea finanțării Federației de Planificare a Familiei IPPF – Planned Parenthood). Propunerea legislativă a apărut ca urmare a unei investigații sub acoperire ce a demonstrat faptul că IPPF este implicată în vânzarea de organe și părți din cadavrele copiilor avortați. Noua lege redirecționează finanțarea de la IPPF Florida către centre medicale publice. Conform legii, medicii care practică avortul trebuie să aibă drept de a lucra în spitale iar în ceea ce privește clinicile de ginecologie unde au loc avorturi, cerințele de autorizare vor crește.
Grupurile care susțin dreptul la viață sărbătoresc noua lege. „Medicii care practică avortul vor fi în sfărșit obligați să se supună acelorași standarde pe care trebuie să le întrunească și ceilalți medici ce desfășoară proceduri invazive în afara spitalului”, susține Ingrid Delgado, din partea cadrul Conferinței din Florida a Episcopilor Catolici. „Este de necrezut faptul că opozanții acestei propuneri legislative susțin că astfel femeile ar fi puse în pericol.” Susținătorii avortului amenință că vor duce această lege în instanță.
Utah
Utah a devenit primul stat care să impună clinicilor de avort anestezia în cazul în care acesta este efectuat la 20 de săptămâni de sarcină sau mai târziu, copiii având deja la acea vârstă capacitatea de a simți durerea. Guvernatorul Gary Herbert a aprobat propunerea legislativă care „va elimina sau ameliora durerea fizică a copilului nenăscut”.
Datele științifice au confirmat faptul că în jurul vârstei de 20 de săptămâni copii nenăscuți încep să simtă durerea, dar studiile sugerează că ar putea începe să simtă chiar mai devreme de atât. „Guvernatorul este un susținător vehement al dreptului la viață. Acesta consideră nu doar că aceast act este un păcat îndreptat împotriva vieții, ci înțelege și importanța minimizării oricărei dureri ce ar putea surveni copilului nenăscut”, afirmă putătorul de cuvânt al lui Herbert. „Sacralitatea vieții, protejarea celor ce nu se pot apăra singuri – în asta constă aceast proiect de lege”, a afirmat sponsorul acesteia, Senatorul Curt Bramble. „Cred că mesajul este clar, și anume, avortul este o abominație.”