Începând cu luna octombrie, la spitalul Mauriziano din Torino va fi lansat proiectul „Te-am întâlnit mai înainte de a te fi născut”, pus la punct de Asociaţia pentru Promovarea Vieţii din Torino. Interviu cu Valter Boero, preşedinte al asociaţiei “Promovează viaţa” şi al “Mişcării pentru viaţă” – Torino.
Stimabile profesor Boero, cum a apărut ideea acestui proiect?
Profesorul Boero: Proiectul „Te-am întâlnit mai înainte de a te fi născut” a apărut graţie grupului de lucru „Alăptarea” din cadrul Conferinţei de la spitalul Mauriziano din Torino. În acest Grup de lucru s-a constatat că răspândirea îndeletnicirilor pozitive are de-a face cu înţelegerea adevăratei experienţe materne şi cu relaţiile umane care ne privesc îndeaproape. În experienţa de voluntariat dobândită de-a lungul anilor s-a constatat că în timp ce pentru numeroase activităţi umane se face o planificare amănunţită, pentru maternitate timpul alocat înţelegerii adeseori este destul de modest, excepţie făcând ultimul trimestru de sarcină când are loc pregătirea pentru naştere, graţie cursurilor organizate de ASL (Agenţia Sanitară Locală) și de Unităţile spitaliceşti.
Actualmente sarcina este adeseori super-medicalizată.
Profesorul Boero: Maternitatea nu este o boală. Este o experienţă naturală extraordinară ce o implică pe mamă, pe fiu şi pe tată, cu toate că uneori se observă o tendinţa de a medicaliza excesiv evenimentul, fapt care provoacă neajunsuri instituţiilor medicale. S-a dovedit că în relaţia mamă/fiu şi tată/fiu înainte de naştere sunt puse bazele dezvoltării capacităţilor cognitive şi relaţionale ale copilului. Actualmente cercetarea ştiinţifică ne pune la dispoziţie cunoştinţe şi tehnici pentru a înţelege ce se întâmplă pe parcursul sarcinii. O bună cunoaştere a realităţii le permite tuturor celor interesaţi să se implice în mod optim, evitându-se excesul de analize diagnostice prenatale şi ajutând la asumarea unor situaţii mai delicate, cum ar fi un diagnostic nebănuit ori anumite intervenţii de natură medicală.
Care ar fi obiectivele proiectului „Te-am întâlnit mai înainte de a te fi născut”?
Profesorul Boero: Întrunirile propuse de proiectul „Te-am întâlnit mai înainte de a te fi născut” au drept scop conştientizarea faptului că nu doar dezvoltarea biologică trebuie cunoscută, ci şi întreaga viaţă psihică a copilului, împreună cu relaţia ce se ţese între el şi mamă/tată, prieteni, voluntari, personal medical, într-un cuvânt cu toţi cei care au de-a face oarecum cu faza iniţială a sarcinii. Proiectul nostru, începând cu anul 2009, a fost adoptat la peste 20 de cursuri ce s-au ţinut la Torino, Moncalieri şi Rivoli, iar personalul implicat este format din profesionişti voluntari.
Care sunt tematicile ce vor fi abordate în întâlnirile voastre şi cum se vor desfăşura?
Profesorul Boero: Tematicile ce vor fi abordate în ciclul nostru de cinci întâlniri vor fi următoarele: relaţia mamă-tată-fiu şi ambientul de dinaintea naşterii; alimentarea copilului înainte de naştere; luarea unor măsuri la locul de muncă şi sprijinirea maternității şi a paternităţii, precum şi alăptarea la sân; mamă şi fiu: un mister în limbajul artei.
La primele întâlniri mamele însărcinate vor avea posibilitatea să vadă imaginile ecografice ale propriului fiu prin intermediul unui ecran mare, fără grabă, cum se face de obicei, ci ca şi cum ar fi între prieteni. La cursurile precedente am putut vedea personal imagini ale copiilor în uter care îşi sugeau degetul ori care se jucau cu cordonul ombilical, ca şi cum ar fi fost o liană, ori care deschideau încet guriţa, bând din lichidul amniotic … Odată mi s-a întâmplat de-a dreptul să văd un copil care dormea senin, însă când a fost strigat de mamă cu numele său, s-a trezit brusc! Sunt imagini cu adevărat emoţionante!
Totodată se poate vedea şi evoluţia sarcinii, deoarece mama care participă la curs poate vedea imaginile ecografice ale copiilor altor mame care se află într-o fază diferită de cea proprie.
Cui îi este adresat proiectul vostru?
Profesorul Boero: Destinatarii acestui proiect sunt toate mamele care aşteaptă un fiu, care pot fi însoţite de soţ ori partener, şi care doresc să cunoască mai bine ce se întâmplă în special în primele 6 luni de sarcină.
Din motive de eficienţă fiecare grup nu poate primi mai mult de 12 mame şi 12 însoţitori.
Când şi unde va avea loc?
Profesorul Boero: În fază experimentală se preconizează două sesiuni: una de toamnă și una de primăvară. Propunerea este aceea de a fi prezenți 5 sâmbete consecutive, de la 10 la 12. Cursul este gratuit și va fi efectuat la Unitatea spitalicească Mauriziano din Torino.
Interviu realizat de Anna Fusina pentru vitanascente.blogspot.it/. Traducere: Adrian Măgdici