„Domnul este în Templul Lui cel sfânt, Domnul Își are scaunul de domnie în ceruri. Ochii Lui privesc și pleoapele Lui cercetează pe fiii oamenilor. Domnul încearcă pe cel neprihănit, dar urăște pe cel rău și pe cel ce iubește silnicia.” (Psalmul 11:4,5)
În fiecare an, între 5.000 și 20.000 de femei sunt ucise de către membrii propriilor lor familii, care găsesc comportamentul lor ca fiind necuviincios sau inacceptabil. Cifra reală la nivel mondial a uciderilor de onoare este greu de calculat datorită faptului că cele mai multe ucideri sunt făcute să treacă drept accidente. Victimele sunt ucise cu pietre, sunt înjunghiate, sufocate, opărite, decapitate, electrocutate și chiar arse de vii. Faptele acestor femei pot fi extrem de nesemnificative – o întâlnire fără permisiune, simpla conversație cu un bărbat sau chiar faptul de a nu fi pricepută la gătit. În culturile în care bărbații pot avea relații evident ilicite fără a fi pedepsiți, femeile mor la cel mai mic zvon de necuviință. Până și victimele violului pot fi eliminate de către familiile care se consideră dezonorate.
Aceste tipuri de ucideri au fost raportate în 26 de țări, cel mai adesea țări majoritar musulmane, dar și în comunități Hindu, Sikh și creștine.
Următoarele incidente sunt reprezentative pentru uciderile de onoare:
O mireasă egipteană aflată în luna de miere a fost atacată de tatăl său pentru a se fi căsătorit cu un bărbat pentru care nu își dăduse acordul. După ce a decapitat-o, i-a plimbat cu mândrie capul pe stradă.
O mamă pakistaneză dormea lângă fiul său de trei luni, când soțul ei a împușcat-o mortal. Un vecin îl informase că a văzut un bărbat lângă câmpul în care lucra soția.
În martie 2012, agenția de presă Reuters a relatat că în apropierea orașului nordic irakian Kirkuk, un tată și-a scufundat cele trei fiice în apă fiartă și le-a împușcat. Două dintre cele trei fete au murit. În apărarea sa, tatăl a susținut în fața tribunalului că le suspecta pe cele trei de activitate sexuală. Consultațiile medicale au dovedit că fetele erau virgine [1]. Bărbatului i s-a dat o sentință de doi ani. Un raport al unui minister irakian pentru drepturile omului a arătat că în 2010, 249 de femei au fost ucise, multe dintre ele pentru restabilirea onoarei.
O tânără din Iordan a fugit cu iubitul ei fără permisiunea familiei. Câțiva ani mai târziu, sora ei a fugit și ea de acasă pentru a-și regăsi sora. Frații lor au aflat unde locuiau surorile și după ce au intrat în locuința lor cu topoare, le-au făcut bucăți. Acest incident s-a întâmplat la numai o zi după ce parlamentul iordanian a respins un proiect de lege care ar fi impus sentințe mai serioase pentru crime de acest tip. Unele femei iordaniene au ales să rămână în închisoare după terminarea unei sentințe decât să se întoarcă acasă, unde s-ar fi confruntat cu violență sau moarte provocată de membrii familiilor lor.
În Marea Britanie, poliția a înregistrat în 2011 peste 2.800 de atacuri intenționate să restabilească onoarea, adică în creștere cu 47% față de anii precedenți. [2] În medie, cel puțin o femeie moare în fiecare lună. Aceste crime se petrec aproape exclusiv în familii
asiatice sau din Orientul Mijlociu, deseori în situații în care femeile caută să obțină mai multă independență sau par să adopte valori occidentale. De exemplu, ele ar putea refuza o căsătorie aranjată sau ar putea purta îmbrăcăminte occidentală. În Marea Britanie, criminalii sunt acuzați în instanță, dar în alte țări aceste crime sunt acceptate cultural și ucigașii pot primi numai o sentință ușoară sau pot să nu fie condamnați deloc (vezi secțiunea de mai jos despre legile diferitelor țări).
Ignorând rugămințile fiicei sale de 14 ani de a-i cruța viața, Mehmet Halitogullari din Turcia, a înfășurat o sârmă în jurul gâtului ei și a strangulat-o – cu scopul de a restaura onoarea familiei, după ce fata a fost răpită și violată. „Am decis să o ucid pentru că onoarea noastră a fost murdărită”, a spus tatăl fetei conform ziarului Sabah. O mie de femei au fost ucise în 2009, cele mai multe înjunghiate sau împușcate de către membrii familiei.
Grupurile pentru protecția drepturilor femeii consideră că o mare parte dintre acestea au fost ucideri de onoare. „În fiecare an aproximativ 40 de femei palestiniene mor de mâna fraților sau taților lor” scrie Geraldine Brooks în cartea sa Nine Parts of Desire – „Nouă perspective ale dorinței – n.tr; „ele sunt acuzate că ar fi întreținut relații sexuale pre-maritale sau extra-maritale. Deseori femeile sunt apoi arse, astfel încât uciderile trec drept accidente. Ucigașul devine erou local.” [3]
Așa-numitele ucideri de onoare sunt, probabil, cel mai comune în Pakistan. Cel puțin 943 de femei au fost ucise în 2011 pentru presupusa defăimare a onoarei familiilor lor, conform Comisiei pentru Drepturile Omului din Pakistan. Rata deceselor crește în fiecare an, pentru că din ce în ce mai multe femei vor să divorțeze de soți abuzivi. Incidente în care femeile sunt permanent desfigurate în atacuri cu acid sunt mai des întâlnite decât în 2010, astfel încât parlamentul pakistanez a fost în sfârșit obligat să-și asume problema și să adopte un proiect de lege numit „Controlul substanțelor acide și a prevenirii crimelor asociate”. Cu toate acestea, numai în jur de 10% dintre cazuri devin penale și cei mai mulți agresori scapă de pedeapsă prin mituirea autorităților. [4]
Restaurarea virginității
Pedepsele aplicate fetelor musulmane care își pierd virginitatea înainte de noaptea nunții sunt atât de aspre încât multe dintre ele apelează la operația genitală restauratoare. De fapt, Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii include această procedură în rândul serviciilor gratuite de sănătate, finanțate din bugetul de stat. Alte femei sunt nevoite să treacă prin această procedură medicală la clinici private, suportând o cheltuială de până la 6.000 de dolari. [5]
Un medic din Harley Street spune că la clinica lor vin două sau trei astfel de paciente pe zi. Fenomenul nu se limitează, însă, la Marea Britanie. O simplă căutare online revelează faptul că procedura este oferită în mod public și în alte locuri, precum India și Iran și cel mai probabil se desfășoară în secret în majoritatea statelor.
LEGILE PRIVIND UCIDERILE DE ONOARE ÎN STATELE ARABE
Codurile penale arabe din mai multe state continuă să violeze în mod flagrant drepturile femeilor, sub două aspecte majore: indulgență pentru cei acuzați de ucideri de onoare și anularea acuzațiilor împotriva violatorilor care își iau în căsătorie victimele. Cele mai multe dintre legile enumerate mai jos îi privesc pe cei care ucid sau rănesc pe cineva în urma surprinderii unui act de adulter al partenerei sau soției lor. În cele mai multe cazuri, ucigașul este fie achitat de pedeapsă, fie primește o sentință de scurtă durată. Crimele motivate de acte considerate ca fiind imorale nu sunt discutate.
Algeria
„Omorul, atacul și bătaia vor face obiectul grațierii dacă au fost comise de către un partener de căsătorie împotriva celuilalt sau împotriva amantului/amantei acestuia, în momentul surprinderii lor într-un act de adulter.” (Art. 279 din Codul Penal)
Irak
Articolul 409 din Constituție reduce sentința unei crime la maxim de trei ani dacă un bărbat „o surprinde pe soția sa sau pe una dintre aparținătoarele sale de gen feminin aflată într-o stare de adulter sau o găsește în pat cu un partener și o ucide imediat sau ucide pe unul dintre ei”. Totuși, familiile mușamalizează adesea aceste tipuri de crime, prezentând morțile ca fiind sinucideri sau accidente, motiv pentru care curțile de judecată sunt indulgente.
Legea absolvă de răspundere în mod absolut un bărbat care ucide sau atentează la viața unei persoane care a violat sau a obligat la relații sexuale o rudă de sânge a ucigașului. Mai mult, ca măsură de protecție pentru ucigaș, dacă acesta ar deveni victima unei răzbunări, actul de răzbunare va fi considerat o circumstanță agravantă. Articolul prevede totodată că dacă un bărbat își ucide soția sau o rudă de sânge pe motivul unei ucideri de onoare și apoi ucide o altă persoană care îl ia în derâdere sau provoacă dezonoarea ucigașului, atunci această a doua crimă va beneficia de o circumstanță atenuantă. Și oricine ucide răzbunătorul onoarei va fi subiectul unei condamnări la moarte.
Iordania
Această țară acordă sentințe atenuate bărbaților care își ucid soțiile sau membrii ai familiei de sex feminin dacă aceste femei și-au dezonorat familiile. Uneori familiile își folosesc fiii sub 18 ani ca să comită crimele, pentru că minorii condamnați sunt închiși numai în centre de detenție juvenilă și sunt eliberați la 18 ani cu un cazier curat.
„Acela care își descoperă soția sau una dintre rudele lui de sex feminin comițând adulter cu un altul și ucide, rănește sau atacă pe unul dintre ei sau pe amândoi este scutit de orice pedeapsă. Acela care își surprinde soția, sora, o descendentă sau o strămoașă într-un pat nelegiuit cu un altul și ucide, rănește sau atacă pe unul sau pe amândoi, beneficiază de o reducere a pedepsei.” (Art. 340 din Codul Penal)
Articolul 98 al Codului a fost invocat și în apărarea uciderilor de onoare. Acest articol prevede reducerea pedepsei unui agresor care comite o crimă într-o stare de „mare furie” rezultată din comiterea unui act „nelegiuit și periculos” de către victimă. Nu este necesar ca uciderea să fi fost provocată de vreo dovadă a unui act de indiscreție sexuală; în practică, simpla suspiciune sau numai zvonul despre presupusul act „nelegiuit și periculos” al unei femei poate funcționa ca probă în sălile de judecată. De aceea, pedeapsa cu închisoarea poate fi anulată sau redusă la o durată nominală de trei până la șase luni.
Kuwait
„Cel care își surprinde soția într-un act de adulter sau își surprinde fiica, mama sau sora într-un act sexual cu un bărbat și o ucide imediat sau ucide bărbatul care comite adulter sau care întreține relații sexuale cu femeia sau îi ucide pe amândoi, va fi pedepsit cu închisoare pentru o perioadă nu mai lungă de 3 ani și amendat cu o sumă nu mai mare de 3.000 de dinari și va putea fi pedepsit numai prin una dintre aceste metode. (Codul Penal,
Art 153).
Libia
„Oricine își surprinde soția, fiica, sora sau mama într-un act de adulter sau într-un act sexual nelegitim și o ucide imediat sau ucide partenerul ei sau îi ucide pe amândoi ca răspuns la afrontul adus onoarei lui și a familiei lui, va fi pedepsit prin pedeapsa cu închisoarea. Dacă actul duce la o rănire gravă a persoanelor menționate în aceste circumstanțe, pedeapsa va fi închisoare nu mai mult de doi ani. Numai atacul sau rănirea ușoară în aceste circumstanțe nu vor atrage vreo pedeapsă. (Codul Penal, Art. 375)
Maroc
„Uciderea, rănirea și bătaia sunt scuzabile dacă sunt comise de către un soț asupra soției, precum și asupra complicelui ei în momentul în care aceștia sunt surprinși în actul adulterului”. (Art. 418 din Codul Penal)
Oman
„Cel care își surprinde soția comițând adulter sau își surprinde mama sau fiica într-un pat nelegiuit și o ucide imediat sau o rănește sau ucide sau rănește persoana care comite adulterul cu ea sau care se află în pat cu ea sau îi ucide sau rănește pe amândoi, poate fi achitat de răspundere sau i se poate impune o pedeapsă redusă, în acord cu prevederile articolului 109 al acestei legi”. (Art. 252 din Codul Penal)
Autoritatea Palestiniană
Se presupune că în Fâșia Gaza și Cisiordania între trei și patru femei sunt ucise în fiecare lună în numele salvării onoarei. Autoritatea palestiniană respectă legea iordaniană care prevede reducerea pedepsei pentru uciderea soțiilor și rudelor de sex feminin dacă acestea au dezonorat familia. [6]
Siria
Sub legea siriană, uciderea de onoare este considerată de foarte multă vreme ca circumstanță atenuantă pentru fapta uciderii. Cu toate acestea, o nouă lege introdusă în 2009 a eliminat Articolul 548 al Codului Penal, articol care retrăgea pedeapsa pentru bărbații găsiți vinovați de crime de onoare și introducea condamnarea cu închisoare pentru minim doi ani.
Totuși, Articolul 192 din Codul Penal sirian facilitează achitarea făptașilor de crime de onoare, oferind judecătorilor o serie de opțiuni pentru sentințe reduse, precum detenția sau închisoarea pe termen scurt în cazul crimelor bazate pe o motivație onorabilă. În cele din urmă, Articolul 242 din cod permite judecătorilor să reducă pedeapsa deopotrivă pentru bărbați și femei, dacă uciderea a fost comisă la mânie și motivată de un act ilegal comis de victimă.
Activiștii spun că aproximativ 200 de femei sunt ucise în fiecare an în cazuri implicând onoarea de către bărbații care se așteaptă la o pedeapsă ușoară conform prevederilor legii.
Yemen
„Dacă un soț își ucide soția și ucide pe cel ce întreține relații sexuale cu ea în timpul adulterului sau dacă soțul îi atacă într-o manieră care provoacă rănire sau invaliditate, nu este posibilă opțiunea de Qisas [7]; soțul va fi pedepsit cu închisoare pe o perioadă nu mai mare de un an sau printr-o amendă. Această reglementare se aplică și unei persoane care surprinde una dintre descendentele, strămoașele sau surorile sale într-un raport sexual ilicit”. (Art 232 din Legea nr. 12/1994)
–
1. http://www.womenagainstshariah.com/2012/03/honor-killings-require-tougherlaws-say.html
2. http://www.bbc.co.uk/news/uk-16014368
3. Geraldine Brooks, Nine Parts of Desire (New York, Doubleday, 1995), p.49.
4. http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-17676542
5. http://www.dailymail.co.uk/news/article-1298684/Surge-virginity-repairoperations-NHS.html
6. http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2010-07-11/india/28318807_1_honour-killings-family-honour-reports-by-human-rights
7. Qisas se referă la răzbunarea fizică pentru prejudicii suferite sau în cazul unei ucideri intenționale, însemnând condamnarea la moarte a făptașului.