Într-o societate vizuală, cum este cea în care trăim, ochiul este poarta de intrare cea mai directă spre suflet şi minte. Se spune că o imagine are forţa a o mie de cuvinte; căci dacă adesea cuvintele scrise sau rostite se uită, imaginile impresionează mult mai mult şi mai profund, uneori pentru toată viaţa, memoria privitorului.
Mişcarea internațională pro-vita foloseşte uimitoarea putere a imaginii pentru a mişca inimi împietrite şi a schimba hotărâri ce păreau, până în urmă cu o clipă, de neclinitit. Zeci de mii de copii au fost salvaţi de la avort după ce părinţii lor au văzut ceva ce până în urmă cu puţin timp se putea doar bănui – viaţa omului în burta mamei sale.
Suedezul Lennart Nilsson (n. 1922) este pionierul fotografiei medicale şi primul care a documentat „universul interior” al fiinţei umane, până la nivelul celulei. În lunga sa carieră, Nilsson a acordat o atenţie specială omului nenăscut (în etapa dintre concepţie si naştere). Imaginile de mai jos, realizate în 1965, sunt selectate dintr-o serie publicată în cartea „Un copil se naşte” („A child is born”). După 50 de ani, fotografiile nu au pierdut nimic din forţa iniţială şi arată dincolo de orice îndoială că nenăscutul este tot om.