back to top

„Un mod de viață” – nouă apariție editorială la Editura „Provita Media”

„Un mod de viață”

Societatea pentru Protectia Copiilor Nenăscuți
Editura Provita Media, București, 2014, 184 pagini

UN MOD DE VIATA PROVITA MEDIAAsociația Provita Media propune spre lectură volumul „Un mod de viață” (Editura Provita Media 2014; titlul original, „A Way of Life”). Aflată la ediția a doua, cartea a fost concepută de către Societatea pentru Protecția Copiilor Nenăscuți din Marea Britanie. Este una dintre cele mai complete descrieri de astăzi ale problemelor, fericite și nefericite, cu privire la viața copilului nenăscut. În același timp, ea oferă un model de societate, cum este cel din Irlanda de Nord de astăzi, cu privire la modul în care se pot proteja aceste vieți vulnerabile.

Pentru organizațiile neguvernamentale care luptă pentru apărarea vieții copilului nenăscut, credem că „Un mod de viață” reprezintă un bun instrument de informare. Pentru reprezentanții Asociației Provita Media, „Un mod de viață” a constituit un model pentru structurarea tematicii lucrării „O viziune asupra vieții” (Provita Media, 2003), carte despre situația avortului din România.

După cum ni se spune în introducere, Societatea pentru Protecția Copiilor Nenăscuți a publicat acest volum „atât pentru a informa opinia publică, cât și pentru a celebra apărarea valorilor vieții în Irlanda de Nord”. Cartea cuprinde următoarele capitole, atent structurate și dezvoltate: „Realitatea avortului”, „Perspective religioase și filozofice”, „Situația juridică și politică”, „Avortul în lume astăzi”, „Consecințele avortului” și „Afirmarea vieții în toată plinătatea ei”.

Datele și argumentele presărate în volum pot constitui puncte de plecare pentru oricare discuții sau dezbateri, acasă sau în instituțiile publice, despre fenomenul avortului în lumea de astăzi. Un exemplu de noutate în modul de abordare a acestor tematici îl constituie conceperea primului capitol, în care ne este făcută o frumoasă și inspirată prezentare a dezvoltării copilului nenăscut în pântecele mamei sale. Pe de altă parte, autorii ne avertizează cu argumente bine întemeiate, atât din punct de vedere medical, dar și filozofic, religios și moral, cu privire la pericolele avortului, contracepției, eugeniei și eutanasiei.

De asemenea, cartea „detaliază impactul și istoria celor peste 33 de ani de avort legalizat în Marea Britanie și explică faptul că fiecare copil nenăscut, omorât prin avort, este la fel de uman ca noi toți”.

„Un mod de viață” arată, deci, opoziția fermă a Irlandei de Nord, de-a lungul a mai multor zeci de ani, la legea care a legalizat avortul în Marea Britanie, în 1967. Această lege, care a avut și are consecințe nefaste neînchipuite în spațiul britanic, nu s-a extins în Irlanda de Nord, tocmai datorită opoziției dârze a legiuitorilor, a liderilor partidelor, a liderilor religioși și a majorității publicului nord-irlandez. Dl Seamus Close, lider al Partidului Alianţa din Irlanda de Nord, afirma pe bună dreptate: „Nici o problemă umană din societate, fie că este în Irlanda de Nord sau în altă parte, nu poate fi soluţionată prin omorârea altei fiinţe umane. Avortul este violent. Avortul este negativ. El se bazează pe principiul periculos că cel mic şi slab este inferior şi că unele fiinţe umane sunt bune de aruncat.”

Astăzi, Irlanda de Nord a rămas una dintre cele mai sigure zone din lume pentru copiii nenăscuți. Alături de Republica Irlanda, Irlanda de Nord este o regiune sigură și pentru mame. Mortalitatea maternă în aceste zone se menține de ani întregi la unul dintre cele mai scăzute nivele din lume.

Ca țară, avem de multe de învățat din experiența acestei mici regiuni, care a știut și știe cum să-și apere copiii nenăscuți. Autorii ne avertizează că „O societate care tolerează avorturile are nevoie să menţină un set de standarde duble privitor la umanitatea copiilor nenăscuţi. Dacă mama doreşte copilul, acesta este tratat cu respect şi grijă. În acelaşi timp, un copil destinat avortului este tratat ca un obiect de aruncat.” Ne exprimăm speranța că vom ajunge să conștientizăm, ca societate, acest standard dublu și să dăm prioritate vieții copilului nenăscut. Așa cum se afirmă în această carte, „Drepturile fundamentale, inclusiv dreptul la viaţă, sunt inerente şi derivă din demnitatea fundamentală a persoanei umane şi – în perspectivă creştină –, în definitiv, de la Dumnezeu Creatorul. Aceste drepturi nu sunt oferite de către guverne, ci trebuie recunoscute de către acestea şi protejate prin lege”.

Pentru comenzi:
Asociatia Provita Media
Bucuresti, Romania
Tel: 0040 21/210.34.27, Fax: 0040 318179532
Mobil: 0040 726.679.460
Website: www.provita.ro
E-mail: provitamedia [@] gmail.com

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai recente articole