back to top

Un restaurant marxist vegan se închide după ce clienții s-au plâns că trebuie să aștepte 40 de minute pentru un sandviș „egalitarist”

Un restaurant „marxist”, „colectivist” și „condus de muncitori” din Grand Rapids, statul american Michigan, se închide după ce clienții s-au plâns că nu mai tolerează orarul bizar, prețurile ridicate și cozile.

„Garden Diner and Cafe” – sau după numele anterior „Bartertown Diner” oferea un meniu vegan, vegetarian și de tip „raw” (preparat din alimente crude) care a fost întâmpinat cu entuziasm. Însă modelul de business al localului, care nu permitea existența managerului sau patronului și care promitea salarii îndestulătoare angajaților și chiar un sindicat, nu a adus suficient profit pentru a-i permite să reziste.

Clienții s-au plâns că e aproape imposibil să cumpere un prânz sau o cină din cauză că trebuiau să aștepte mai mult de 40 de minute pentru un sandviș – și asta atunci când cafeteria era deschisă. Din cauza faptului că angajații decideau prin vot orarul de funcționare, restaurantul se deschidea și se închidea la ore aleatorii, mărind confuzia și angoasa clienților.

Pe Reddit, frecventele declarații politice au produs confruntări aprinse. Unii rezidenți din Grand Rapids nu au fost prea încântați că Bartertown le oferea o garnitură de „Che Guevara” la fiecare meniu servit. De asemenea s-au plâns că regula „salariu egal, fără bacciș” de la restaurant nu a adus cu sine și servicii de calitate, subliniind că „n-ar trebui să încerci să îți conduci afacerea doar cu bunăvoință politică.”

Tovarășul Che ne veghează de pe pereții localului din Grand Rapids

Nici măcar politicile „incluzive” și „progresiste” ale Bartertown n-au putut mulțumi toată lumea. Când lucrătorii au decis să le ofere ofițerilor de poliție din zonă o masă gratuită ca mulțumire pentru că le ține restaurantul în siguranță, un grup socialist local a protestat pe motiv că afacerea abandonează idealurile sale de bază „luând partea unor fasciști” și susținând „forțele de poliție formate aproape exclusiv din albi, în această eră a violenței polițienești”.

Astfel încât, puși să descopere pe propria piele problemele care au făcut comunismul să fie o ideologie falimentară, cafeneaua a fost obligată să își închidă porțile. Așa cum unul din membrii comunității Reddit a descoperit, „nu-ți poți plăti facturile doar din like-uri pe Facebook.”

„Erau prea preocupați de perspectiva justiției sociale și nu prea le păsa dacă livrează un produs viabil. Acum angajații au rămas fără locuri de muncă – asta e adevărata rușine.”

Dacă ar fi avut curiozitatea să întrebe imigranții români sau din alte țări ale fostului bloc Comunist din Europa, foarte numeroși în SUA, proprietarii defunctului restaurant ar fi putut scuti timp și bani irosite. Comunismul nu funcționează nici în America, așa cum nu a funcționat în Europa.

Alianța Familiilor din România
Alianța Familiilor din Româniahttp://www.alianta-familiilor.ro
Organizaţie de advocacy, în sensul afirmării şi apărării tradiţiilor social-culturale care au stat la baza dezvoltării societăţii româneşti: familia şi morala creştină, aplicate în relaţiile interumane şi în viaţa socială.

Cele mai citite postări