Ieri, 11 octombrie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei* (a nu se confunda cu Parlamentul European) a votat respingerea unei propuneri de legalizare și reglementare a practicii surogației materne în cele 47 de state membre.
Proiectul de Recomandare, intitulat „Children’s rights related to surrogacy” („Drepturile copilului în contextul practicii surogației”) a avut ca raportor o persoana extrem de contestată – Petra de Sutter, senator belgian din grupul Socialist. De Sutter, o persoană trans-sexuală, a urmărit obținerea unei reglementări care să valideze contractele de surogație în Europa. Mulți consideră că d-na De Sutter a avut interese directe în obținerea unui rezultat favorabil, întrucât este medic ginecolog la un spital din Ghent, Belgia, care oferă servicii de surogație.
Deși nu a condamnat explicit surogația, rezultatul votului din C.E. poate fi considerat încurajator pentru eforturile de condamnare și abolire în țările unde ea este permisă.
Organizațiile pro-familie au fost implicate activ în dezbateri și în influențarea deciziei finale.
„Azi, prin respingerea propunerilor lui De Sutter, Consiliul Europei a votat pentru reafirmarea drepturilor și demnității femeilor și copiilor. Dincolo de orice, surogația exploatează femeile și tratează copiii ca bunuri tranzacționabile. Trebuie să ne distanțăm de viziunea nerealistă a așa-numitei surogații altruiste pe care De Sutter a încercat să o introducă în raport. Sunt puține diferențele dintre surogația altruistă și cea comercială. Indiferent dacă vorbim despre o favoare sau de o tranzacție de afaceri, copilului născut prin surogație i se aplică aceleași consecințe”, a declarat Lorcán Price, avocat la ADF International.
„Un text foarte ambiguu, vag în ce privește protecția copilului, a fost respins astăzi: încercările de a legitima această practică au eșuat în fiecare dintre stadiile procedurale”, a spus Antoine Renard, președintele Federației Asociațiilor de Familii Catolice din Europa.
Încălcarea drepturilor femeii și ale copilului
Surogația (cunoscută și sub denumirea de „mamă surogat”, „gestație pentru altul” sau „maternitate de substituție”) este o practică prin care copilul este transferat de la naștere unei alte persoane, de obicei în schimbul unei sume importante de bani. Practica a fost criticată intens de multe organizații de drepturile omului și a fost deja condamnată într-o rezoluție a Parlamentului European din 2011 ca o formă de exploatare a corpului femeii și a organelor sale reproducătoare”.
Legea internațională protejează dreptul la viața de familie, ceea ce înseamnă că copilul are dreptul de a-și cunoaște părinții, ceea ce devine imposibil în cele mai multe cazuri de surogație.
Fiind din ce în ce mai răspândită, surogația, pentru a fi acceptată social, se ascunde adesea sub aparența compasiunii și altruismului. Adevărata compasiune, însă, nu poate oculta adevărul: maternitatea surogat constituie o nouă modalitate de a exploata femeile și de a face trafic cu ființe umane, transformând copiii în bunuri comerciale.
Citește și: MAMA PURTĂTOARE: PÂNTECE DE ÎNCHIRIAT. Document-suport pentru dezbateri publice
Recomandare de vot adresată delegaților români
O recomandare a fost transmisă membrilor cu drept de vot ai delegației României din partea Asociației PRO VITA București, membră a Uniunii Internaționale pentru Abolirea Surogației. Această poziție o puteți consulta aici.
Cei 3 reprezentanți ai României prezenți la plenară au votat, toți, CONTRA rezoluției: Attila Korodi (UDMR), Ben-Oni Ardelean și Maria Grecea (PNL). Le mulțumim pe această cale. La fel, reprezentantul Republicii Moldova, dl. Valeriu Ghilețchi.
Rezultatele complete ale votului aici. După cum se poate observa, dintre parlamentarii prezenți, majoritatea membrilor grupului Socialist și toți membrii grupului Stânga Unită Europeană au votat PENTRU surogație. Liberalii au votat împărțit, în timp ce creștin-democrații (PPE) și conservatorii au fost CONTRA.
Situația din România
Votul de ieri din Consiliul Europei este finalul unei proceduri complexe care a început acum 2 ani.
În ceea ce privește România, discuțiile abia încep: aici, practica este permisă într-o „zonă gri” legislativă, neexistând din păcate absolut nicio reglementare. Subiectul în sine este aproape necunoscut publicului larg, însă anunțurile de oferte de gestație pentru altul abundă la mica publicitate sau în clinici, iar cele mai multe discuții de pe internet par a gravita în jurul unei pretinse „generozități” când de fapt este vorba despre o afacere foarte bănoasă pentru clinici, iar principala motivație a femeilor purtătoare rămâne sărăcia.
VIDEO: „Pântece de închiriat” – documentar despre industria „mamelor purtătoare” în India
Website-resursă
Mai multe informații și detalii despre practica surogației materne (gestația pentru altul) puteți găsi pe website-ul www.mama-purtatoare.ro.
_____
* Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este compusă din 324 de parlamentari din 47 de țări europene, toți delegați de parlamentele statelor membre. Consiliul Europei, cu sediul în Strasbourg, a fost format în 1949, cu mandatul întăririi respectării drepturilor omului, democrației și legii. Cel mai important act adoptat de CE a fost Convenția Europeană a Drepturilor Omului (1949). Curtea Europeană a Drepturilor Omului este „brațul juridic” al CE și funcționează pentru interpretarea aplicării Convenției.