back to top

Ziarista franceză Natacha Polony: congelarea ovocitelor înseamnă „progres” pentru profit

La mijlocul lunii octombrie, canalul NBC News a dezvaluit ca Facebook și Apple sunt dispuse sa participe la finanțarea congelarii ovocitelor pentru angajatele care doresc, astfel incat sa-și poata intarzia sarcina. Intr-un articol publicat pe site-ul Figaro Vox, editorialista Natacha Polony declara ca acesta este un „progres” in serviciul profitului.

Aceasta practica de finanțare a congelarii ovocitelor este disponibila in prezent numai in Statele Unite. Dar, in realitate, „Facebook și Apple ne pun in fața ochilor viitorul nostru”, a spus N. Polony. „Tot ce este posibil științific se transforma inevitabil in lege”. Și editorialista adauga ca „limitele impuse concepției franceze de bioetica sunt ca un dig mic care ia apa din toate parțile”. Logica? Este simplu: „Extinderea drepturilor individuale”, ce permite femeii de a-și gestiona viața cu aceeași libertate ca cea a unui barbat”, spune ea.

Dar exista un șiretlic”. Caci „nu indivizii pretind drepturi, ci angajatorii lor le acorda”, și ca, „in mod spontan, acest lucru ar trebui sa solicite imediat prudența, lucru rareori intalnit in istoria luptelor”, considera N. Polony. In cele din urma, companiile se implica in chestiunile cele mai intime ale indivizilor – decizia lor de a procrea”. Mesajul transmis de angajatori angajatelor lor, prin urmare, spune N. Polony, este: Nu va faceți griji cu privire la viața intima, va garantam fericirea individuala și de familie, dar, in momentul in care veți deveni productive”.

Astfel, ceea ce este in joc in acest progres social, „este joncțiunea dintre ideologia drepturilor individuale, concepute ca ultim stadiu al democrației și emanciparii, precum și implementarea unui capitalism care absoarbe toate domeniile existenței umane”. Intrebarea care se pune, susține in incheiere N. Polony, este daca, in cuvintele lui George Orwell, acest „progres” ne va face „mai umani sau mai puțini umani”. Caci susținatorii acestor progrese uita un lucru, acela ca „toți suntem instrumentele unei mecanizari a omului, devenit un instrument ca oricare altul in serviciul profitului”. (Gènéthique.org, 21 noiembrie 2014)

Stiri © Asociatia Provita Media

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai citite postări