ULTIMA ORĂ: SUA – Anthony Kennedy se retrage din Curtea Supremă. Trump va nominaliza un al doilea judecător conservator în mandatul său și poate schimba hotărâri esențiale pentru viața socială și economică a țării

834

În ceea ce The Washington Post numește „cel mai important eveniment din jurisprudența SUA din ultimii cel puțin 15 ani”, Anthony Kennedy, judecător al Curții Supreme, și-a anunțat retragerea. Vacanța îi va permite președintelui Trump să numească un magistrat mai conservator decât Kennedy, dând arhitecturii juridice a țării un curs nou, posibil pentru următoarele decenii.

Nominalizat de președintele Reagan în 1987, Kennedy, în vârstă de 81 de ani a servit în instanța supremă federală timp de 3 decenii. Retragerea sa a fost anticipată de multă vreme, iar comentariile făcute în urmă cu câteva zile sugerau că decizia sa era iminentă.

De altfel și blogul nostru, exact în urmă cu un an, scria SUA: O nouă vacanță la Curtea Supremă?

Deși teoretic un conservator, Kennedy s-a dovedit jolly-joker-ul Curții, înclinând balanța celor mai controversate decizii când înspre colegii conservatori, când spre cei „liberali”. Kennedy a fost ceea ce americanii numesc „swing vote” în legalizarea „căsătoriilor” între persoane de același sex, susținerea deciziei de legalizare a avorturilor (Roe contra Wade, pentru care a fost cerută revizuirea) sau susținerea înregistrărilor fără mandat judecătoresc.

Retragerea lui Kennedy vine la un an după ce Neil Gorsuch a fost învestit ca înlocuitor al lui Antonin Scalia, la propunerea lui Donald Trump.

Câteva cuvinte despre Curtea Supremă a Statelor Unite

În SUA, judecătorii Curții Supreme (ca și cei din curțile de rang înalt) sunt nominalizați de Președinte și confirmați de Senat, în care Republicanii dețin o majoritate subțire (51-49), dar Democrații nu pot amâna confirmarea.

Puterea acestei instituții este greu de supraestimat: Curtea Supremă, cunoscută sub acronimul său american SCOTUS poate anula orice decizie a unei instanțe inferioare statale sau federale precum și orice lege, de nivel statal sau federal. De asemenea, toate reglementările guvernamentale (Ordonanțele executive emise de Președintele SUA) sau hotărârile autorităților administrative locale sunt supuse unei posibile revizuiri. Sentințele capitale pot fi și ele remise spre anulare Curții.

Deciziile SCOTUS au putere de lege și sunt definitive. De notat că dintre toate cauzele înaintate, Curtea Supremă acceptă să judece doar circa 1 din 100.

Instanța are în componență 9 judecători numiți pe viață, cu imunitate absolută. În practică, judecătorii se pensionează din proprie inițiativă pe motiv de vârstă sau rămân în funcție până la decesul subit (cazul lui Antonin Scalia).

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Deciziile se iau cu majoritate de voturi.

Fără Kennedy, Curtea va fi împărțită între 4 judecători „liberali” (numiți de președinții Democrați) Stephen Breyer, Ruth Bader Ginsburg, Sonya Sotomayor și Elena Kagan și 4 conservatori (numiți de președinții Republicani) John G. Roberts, Samuel Alito, Clarence Thomas și Neil Gorsuch. Această nouă nominalizare va aduce, probabil, o majoritate conservatoare solidă, poate cea mai solidă din ultimele decenii.

Decanul de vârstă este Ruth Bader Ginsburg, însă aceasta a făcut clar că nu se va retrage în timpul mandatului Trump. Iată care sunt vârstele magistraților:

 • Roberts, 63
 • Kennedy, 81
 • Thomas, 70
 • Ginsburg, 85
 • Breyer, 79
 • Alito, 68
 • Sotomayor, 64
 • Kagan, 58
 • Gorsuch, 50

Anthony Kennedy: Cele mai controversate decizii

1992 – a dezamăgit conservatorii atunci când a votat pentru re-afirmarea dreptului  constituțional la avort. Stabilit în 1973 prin decizia Roe contra Wade, acesta a fost contestat în 1992. Deși mai târziu s-a alăturat colegilor conservatori în susținerea unor restricții – precum interzicerea la nivel federal a unora dintre avorturile în trimestrul III de sarcină – tot el a dat în 2016 votul decisiv care a anulat reglementările restrictive aplicate clinicilor de avorturi de statul Texas.

2015 – a devenit „campionul” minorității homosexualilor, votând decisiv în cauza care a legiferat căsătoriile unisex la nivelul întregii țări. 

2000 – a fost unul din cei 5 judecători care l-au desemnat președinte pe George W Bush în disputa acestuia cu Democratul Al Gore privind neregulile la vot.

De asemenea a votat pentru anularea unor prevederi din legea sănătăți a administrației Obama.

Potențiali înlocuitori

Lista celor 25 de potențiali înlocuitori este deja pregătită, și a fost alcătuită cu asistență din partea ONG-urilor conservatoare Heritage Foundation și The Federalist Society.

Pe lista înlocuitorilor lui Kennedy se află Brett Kavanaugh, judecător la Curtea de apel federală din Washington și fost asistent al lui Kennedy precum și cei 3 luați în considerare înainte de nominalizarea lui Gorsuch: William Pryor din Alabama, Thomas Hardiman din Pennsylvania și Amul Thapar din Kentucky, și aceștia judecători la curțile federale de apel.

În focus: dreptul la viață contra dreptul la avort

Avortul este unul din subiectele care cele mai delicate în lupta pentru nominalizarea noului magistrat. Kennedy a susținut în general legislația favorabilă avortului, iar Trump a promis în campanie că va încerca să aleagă judecători care să fie favorabili răsturnării deciziei Roe c. Wade:

Ce promisiuni a făcut Donald Trump mișcării pro-familie și apărătorilor libertății religioase

Desigur că o asemenea evoluție dramatică nu se va petrece peste noapte, dar și până la reconsiderarea cauzei este așteptat ca grupurile pro-viață să încerce trimiterea în fața SCOTUS a unor reglementări mai reduse ca importanță.

Pericolul pentru Stânga politică din SUA și „cuceririle” acesteia în domeniul avortului era evident încă de acum un an pentru observatorii vieții politice și juridice. Elizabeth Wydra, președinta Centrului pentru Responsabilitate Constituțională declara atunci pentru CNN că

„înlocuirea judecătorului Kennedy cu o nominalizare a lui Trump ar însemna aproape sigur că deciziei Roe i-a sunat ceasul, exact așa cum candidatul Trump a promis în campania din 2016.”

Unele dintre deciziile la care Kennedy a ajutat să fie menținut un status-quo cu majoritate de 5-4 vor fi posibil readuse în discuție, cu toate că SCOTUS are o îndelungată practică a principiului stare decisis, adică respectarea deciziilor anterioare cu excepția cazului în care apar elemente noi și substanțiale.

Însă o curte fără Kennedy va fi mai susceptibilă să:

 • Anuleze decizia Roe c. Wade și să permită statelor (sau poate chiar guvernului federal) reinstaurarea protecției pentru viața copilului nenăscut și suprimarea avortului.
 • Respingă cererile de revizuire a sentințelor capitale și de detenție solitară (izolare), pentru a căror duritate sistemul juridic american este recunoscut.
 • Decidă în favoarea unor excepții pe motive religioase la legislația anti-discriminare sau să anuleze anumite drepturi conferite tot de SCOTUS „comunității” homosexualilor.
 • Interzică guvernului să susțină explicit „acțiunile afirmative” (discriminarea pozitivă) pe criteriu rasial (de ex. rezervarea unor posturi în instituțiile publice sau în universități pentru negri sau asiatici).

Și, desigur, unda de șoc se poate propaga mult mai departe decât putem noi anticipa acum.

Această mutare strategică îi va face cu siguranță pe Republicani să strângă rândurile în vedere alegerilor „midterm” din noiembrie, când vor expira mandatele pentru 33 din cei 101 senatori, 34 din cei 50 de guvernatori statali precum și pentru toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților (Congresul SUA).

Reacții

În mod previzibil, Stânga politică americană (Democrații, socialiștii și progresiștii) sunt furioși pentru pierderea încă unui scaun la SCOTUS.

Liderul minorității Democrate din Senat, Chuck Schumer a îndemnat Senatul să amâne confirmarea înlocuitorului până după alegerile parțiale din noiembrie. Conform lui Schumer, vacanța este cea mai importantă de la Curte pentru cel puțin o generație” notând că „drepturile reproductive ale femeilor” (avortul) și alte subiecte sunt acum în balanță.

În tabăra cealaltă sentimentul este, desigur, unul de încredere și bucurie:


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here