O „activistă pentru drepturile copiilor mici” vrea ca în Australia Ziua Tatălui (Father’s Day) să fie redenumită „Ziua Persoanei speciale”, pentru a-i „integra” mai bine pe copiii proveniți din „comunitățile speciale” care nu au tați.
Profesorul australian Red Ruby Scarlet (pseudonim), fondatoarea unui grup de activiști pentru justiție socială din Australia (Social Justice in Early Childhood Activist Group), a declarat pentru gazda emisiunii todaytonight de la Channel Seven (un post TV local din Australia de Sud) că înlocuirea completă a Zilei Tatălui cu terminologia vagă „Ziua Persoanei Speciale” nu a fost un demers corect politic, ci unul legat de „drepturi”.
„Scarlet” a mai susținut că „schimbarea vocabularului în privința zilelor cu încărcătură emoțională” permite școlilor să-i „integreze” mai bine pe copiii proveniți din „comunitățile speciale”, inclusiv pe cei care provin din familii monoparentale sau din familii bazate pe cupluri de același sex.
Catch Up: The push to rename Father’s Day “Special Person’s Day”. Is it political correctness gone mad? @RosannaMangiare pic.twitter.com/zE1JmvU0rX
— TodayTonightAdelaide (@TodayTonightSA) 23 august 2017
Gazda emisiunii, Rosanna Mangiarelli, a observat că „un număr tot mai mare” de școli și grădinițe corecte politic au adoptat schimbarea și a întrebat-o pe activista pentru drepturile copilului ce fel de ecouri a primit din partea părinților și a dascălilor.
Activista a considerat neglijabile reacțiile negative ale părinților care sprijină sărbătorile tradiționale dedicate mamelor și taților, spunând că „nu a existat nici un fel de reacție negativă din partea oamenilor din acele comunități [speciale].”
„[Cei care se opun Zilei Persoanei Speciale sunt] oamenii care nu trăiesc în acele condiții.”
Nu este prima dată când cadrele didactice din Australia încearcă să șteargă din calendar sărbătorile consacrate familiilor tradiționale sau a figurilor părintești.
În luna mai, directorul școlii primare Moonee Ponds West (statul Victoria), Jeff Lyon, a hotărât ca școala pe care o conduce să renunțe la festivitățile de Ziua Mamei și ca în locul acesteia să fie sărbătorită Ziua Internațională a Familiilor creată de ONU.
„Cred că Ziua Internațională a Familiilor este un mod mai incluziv prin care putem sărbători bogăția, diversitatea și complexitatea vieții și iubirii familiale în lumea modernă”, a declarat domnul Lyon la momentul respectiv.
Decizia a fost ulterior anulată prin intervenția liderului opoziției, Bill Shorten, al cărui electorat cuprinde și zona în care se află școala din Melbourne.
În ultimele săptămâni, stângiștii s-au opus și altor aspecte ale culturii australiene, cerând schimbarea inscripțiilor de pe unele monumente din epoca colonială și scoaterea din calendar a zilei naționale, Ziua Australiei, pe care activiștii pentru drepturile aborigenilor o numesc „Ziua Invaziei”.
În Australia, „Ziua Tatălui” se sărbătorește în prima duminică a lui septembrie. În România, „Ziua Tatălui” este fixată prin lege în a doua duminică a lunii mai, în timp ce prima duminică din mai este dedicată „Zilei Mamei”.