În 2008, poporul irlandez a votat împotriva ratificării Tratatului de la Lisabona, trimițând o undă de șoc în întreaga Uniune Europeană și oprind, pentru un timp, procesul unei Europe din ce în ce mai nedemocratice.
Mișcarea irlandeză pentru suveranitate, Coir, a militat pentru votul negativ în mai multe probleme majore, și a fost singura organizație care sublinia pericolul Tratatului de la Lisabona pentru legile pro-viață ale Irlandei.
Grupurile de stânga au dorit din tot sufletul ca rolul avortului în dezbatere sa fie subestimat în decizia alegătorilor de a respinge tratatul, în ciuda faptului că o mare parte din sondajele comandate de guvern și realizate de Millward Browne a arătat că 66% din alegătorii care au votat NU au fost fie foarte preocupați sau oarecum îngrijorați de avort, când au votat.
Acum, actualul ministru irlandez al justiției, Frances Fitzgerald, a confirmat ceea ce știam cu toții demult. Într-o declarație către Comisia pentru Drepturile Omului a ONU, de la mijlocul lunii iulie a.c., ea a spus că avortul a provocat alegătorii să respingă Tratatul de la Lisabona.
„Problema avortului, de asemenea, a fost un factor de impact asupra deciziei electoratului de a vota împotriva ratificării Tratatului de la Lisabona”, a confirmat ea. Ministrul irlandez a anunțat Comisia în continuare că: „Avortul a fost un subiect extrem de politizat, care a divizat Irlanda pentru câteva decenii. Chestiunea dreptului la viață al copiilor nenăscuți și extinderea acestui drept a fost obiectul a cinci referendumuri constituționale, ținute pe parcursul anilor 1983, 1992 și 2002. Problema extinderii oricărui drept la avort legalizat a fost dezbătută pe larg în sfera politică. Nu doar impactul cadrului legal intern cu privire la disponibilitatea avortului a fost dezbătut de către publicul irlandez și reprezentanții săi politici, ci și efectul posibil al instrumentelor internaționale semnate de către stat pe această chestiune a constituit obiectul unei dezbateri publice extinse”.
Ministrul a explicat că, după votul irlandez negativ privind Tratatul de la Lisabona, „Guvernul irlandez a solicitat și a obținut anumite garanții din partea Consiliului European, inclusiv garanții privind faptul că Tratatul de la Lisabona nu va avea impact asupra articolului 40.3.3 din Constituția irlandeză. Aceste garanții au contribuit la votul în favoarea ratificării Tratatului de la Lisabona, atunci când oamenii au fost din nou consultați prin referendum, în luna octombrie 2009”.
„Garanțiile” urmează să fie verificate, desigur, iar campania guvernului (spuneți DA pentru a va păstra locurile de muncă) în al doilea referendum privind Tratatul, pe lângă sperietoarea lor rușinoasă, în urma crizei fără precedent a prăbușirii economice din 2008, a dus la inversarea votului negativ asupra Tratatului de la Lisabona.
(Sursa: The Life Institute / Știri © Asociația Provita Media)