back to top

Banii dați de PSD-ALDE „PENTRU copii” sunt, în fapt, bani dați ÎMPOTRIVA copiilor români

Programul Panorama, de screening genetic prenatal, propus ca amendament la Legea Bugetului de Liviu Dragnea, a fost criticat deoarece el ar fi oferit TUTUROR gravidelor din România. În vreme ce țări precum Italia, Suedia, Irlanda sau Polonia NU finanțează astfel de teste pentru depistarea unor anomalii genetice, iar Franța și Marea Britanie oferă astfel de testări DOAR gravidelor cu probleme.

Hotnews ne avertizează că Programul Panorama este asociat și cu niște serioase probleme etice, dar nu intră în detalii – ci ne oferă niște link-uri care ar detalia respectivele probleme. Însă, dacă accesăm link-urile (aici și aici), nici acele documente nu intră, de fapt, în detalii. Așadar, voi încerca eu să prezint, rapid, cele trei mari probleme MORALE asociate cu aceste screeninguri.

Prima problemă e aceea că testul Panorama testează, foarte de timpuriu, PROBABILITATEA prezenței unor anomalii genetice, precum sindromul Down. Care este motivul pentru care se testează această probabilitate? Motivul e următorul (declarat în documentele indicate de Hotnews): pentru a le oferi femeilor posibilitatea să ia o „decizie informată”. Să o spunem de-a dreptul: o decizie informată cu privire la PĂSTRAREA sau AVORTAREA copilului pe motive care trimit la ideea rasistă de eugenie. Conform unui articol din Women & Infants, la testele din primul trimestru una din 20 de femei va avea un test pozitiv (pentru sindromul Down), și la una din 50 de femei cu un test pozitiv copilul chiar va avea sindromul Down. Așadar, dacă aplicăm aceste cifre la nivelul nașterilor de copii de anul trecut – 200.000 – vom avea 10.000 de teste pozitive. Femei care poate a. Vor AVORTA fără să stea pe gânduri; b. Nu vor avorta, dar vor cheltui bani pe alte teste; c. Vor decide să păstreze copilul, dar îl vor aștepta momentul nașterii cu frică și cu stres, în loc să îl aștepte cu dragoste. Pe baza acestor teste finanțate de Guvern – și puse la dispoziție în mod gratuit, chipurile ca o mare binefacere, tuturor gravidelor din România.

A doua problemă este că vorbim despre o PROBABILITATE, și nu despre o certitudine – în special în cazul acestor teste timpurii (care se fac în jurul săptămânii a opta). Așa cum arătam mai sus, faptul că un astfel de test dă un rezultat pozitiv nu înseamnă că un copil va suferi, în mod obligatoriu, de sindromul Down.

Chiar pe site-ul Regina Maria găsim un articol din care aflăm următoarele:

„Bitestul (o variantă mai simplă de screening, n.m.) identifică în mod corect aproximativ 85% din femeile care au un copil cu sindrom Down. Totusi, 5% din femei au rezultate fals-pozitive, ceea ce înseamnă ca rezultatul este pozitiv, deși copilul nu are sindrom Down.”

Și tot din aceeași sursă:

„Reține că screeningul de trimestru 1 indică doar riscul global de a avea un copil cu sindrom Down sau sindrom Edwards. Un risc scăzut nu garantează că bebelușul tău nu va avea una din aceste afecțiuni, așa cum un risc înalt NU GARANTEAZĂ că acesta se va naște cu una din aceste condiții.”

În fapt, există cazuri documentate în care femei care au făcut astfel de teste cu rezultat pozitiv și au decis să păstreze copiii în ciuda rezultatului ­– au născut scopii PERFECT SĂNĂTOȘI. Însă presiunea psihologică a societății este foarte mare, odată ce acest test indică un rezultat pozitiv – și câte femei vor avea curajul să păstreze copiii?

A treia mare problemă morală este EUGENIA. Aceste screeninguri sunt profund controversate deoarece ele reprezintă o metodă EUGENICĂ. Țări precum Islanda se laudă că au eliminat complet sindromul Down. Cum a eliminat Islanda acest sindrom? Exact – a făcut ca un test de tipul Panorama să fie aplicat universal – și, practic, 100% dintre femeile în cazul cărora probabilitatea unei anomalii a copilului e depistată aleg să facă AVORT.

Cu alte cuvinte, Islanda nu a eliminat sindromul Down – ci a eliminat OAMENII cu sindrom Down. E o practică profund discriminatorie și imorală. Și o practică pe care am văzut-o FOARTE RECENT pusă în aplicare, în mod atroce, în istorie.

Mișcarea eugenică de la începutul secolului XX a fost o mișcare cutting-edge – și a condus la camerele de gazare ale naziștilor. Milioane de evrei au fost executați, atunci, deoarece aveau „codul genetic greșit”. Însă, pe lângă evrei, au fost executați, din același motiv, și alte categorii de oameni. Au fost executați zeci de mii de oameni considerați „neviabili” – epileptici, schizofrenici, surzi, orbi, homosexuali, țigani, și alte categorii de oameni. Ce promitea mișcarea eugenică atunci este exact ceea ce promite mișcarea eugenică și acum – o rasă umană mai „pură”, mai „viabilă”, mai „frumoasă” și mai „sănătoasă”; scopurile sunt, de asemenea, identice: mișcarea se laudă că elimină boala când elimină, în fapt, oamenii.

Un gând și despre copiii cu sindrom Down. Pe lângă suferința fizică asociată cu sindromul Down, cei care suferă de acest sindrom se declară neobișnuit de mulțumiți de propria viață – iar cei din familiile lor declară că acești oameni sunt deosebit de plăcuți și ușor de iubit. Un studiu arată că 99% dintre cei care suferă de sindromul Down se declară „fericiți” de propria viață. Iar un alt studiu arată că 99% dintre părinții unor copii cu sindrom Down au declarat că își iubesc copilul, și 97% au declarat că sunt „foarte mândri de el”. 79% dintre acești părinți au spus că văd viața „într-o lumină mai pozitivă” tocmai din cauza acelor copii. Link aici către un studiu și aici către un articol detaliat pe această temă. Și mă întreb – într-o lume bântuită de epidemii de depresie, anxietate și sinucidere, câți dintre oamenii „normali” pot spune aceleași lucruri?

Mai observ, în treacăt, două lucruri.

În primul rând, natalitatea în România a coborât, anul trecut, la unul dintre punctele cele mai de jos din istorie – cu mai puțin de 200.000 de copii născuți vii. Nu am văzut, până acum, vreun program care să adreseze, direct, această prăbușire demografică. De exemplu, aceste zeci de milioane de euro nu ar putea fi folosiți pentru acordarea unor facilități familiilor cu doi sau mai mulți copii? (câteva măsuri recente luate pentru redresarea demografică de guvernul maghiar – aici).

În al doilea rând, Guvernul intenționează să acorde câteva zeci de milioane de euro pentru Programul Panorama, care ar fi disponibil pentru TOATE gravidele din România; în timp ce majoritatea senatorilor PSD au votat, zilele trecute, împotriva majorării cu câteva zeci de lei a alocației de hrană pentru copiii români.

Așadar, concluzia nu poate să fie decât foarte seacă. Bani pentru încurajarea natalității și pentru alocații de hrană nu avem; dar bani pentru noua EUGENIE aplicată la scară națională sunt foarte ușor de găsit.

Cătălin Sturza
Cătălin Sturza
Doctor în filologie al Universității din Bucureşti. Jurnalist (Radio România Cultural) şi editor de carte (editura Curtea Veche). A avut colaborări la Ziua, Observatorul cultural şi Hotnews.

Cele mai recente

Cele mai citite