Basilica.ro: Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în perspectiva alegerilor europarlamentare din 25 mai 2014
Întrunit în şedinţă de lucru, la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în ziua de 22 mai 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în special îndemnul pastoral privind alegerile europarlamentare din 25 mai 2014 şi reiterează hotărârea de neutralitate politică în conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe Universale (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina). Aceste canoane interzic arhiereului, preotului, diaconului şi monahului să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze şi să ocupe funcţii în administraţia publică.
Neutră din punct de vedere politic, dar nu indiferentă faţă de problemele societăţii româneşti, Biserica Ortodoxă Română va continua să se implice în politica generală a ţării, contribuind – prin mijloace specifice – la apărarea credinţei în Dumnezeu, a libertăţii, democraţiei, independenţei, integrităţii, prosperităţii spirituale şi materiale a Ţării şi poporului român, respingând orice formă de ideologie atee, precum şi orice formă de extremism.
În perspectiva alegerilor europarlamentare din România din ziua de 25 mai 2014, Biserica Ortodoxă Română recomandă clerului şi credincioşilor ortodocşi ca, în calitate de cetăţeni europeni, să participe la alegerile europarlamentare şi să susţină pe acei candidaţi care fac dovada că pot apăra şi promova valorile creştine, în special familia tradiţională, viaţa şi demnitatea umană. (BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE / 22.05.2014)
Radio Vatican: DECLARAȚIA Conferinței Episcopilor din România referitoare la alegerile europarlamentare din 2014
Noi, Episcopii catolici de ambele rituri din România, reuniţi la Oradea, în sesiunea de primăvară, între 5-7 mai, îi îndemnăm pe toţi oamenii de bunăvoință, și în special pe catolici, să-şi exercite dreptul şi responsabilitatea de a participa la vot, la alegerile pentru Parlamentul European, din 25 mai 2014.
Creştinii au datoria morală de a se implica activ în păstrarea și promovarea valorilor conforme cu învățătura Sfintei Scripturi și a Bisericii. Îi încurajăm, aşadar, în mod deosebit pe tineri, care sunt viitorul societăţii şi al Bisericii, să participe la dezbaterile din societate și la vot. Amintim, totodată, că este dreptul fundamental și democratic al cetățenilor României de a acorda propriul vot în ziua alegerilor acelor candidați care promovează și susțin valorile Bisericii.
Unind glasul nostru cu cel al episcopilor catolici din ţările membre ale Uniunii Europene (UE), îi îndemnăm pe candidaţii la alegerile europarlamentare să se angajeze, prin politici complete şi eficiente, pentru susţinerea, promovarea şi apărarea valorilor morale şi creştine care au plămădit Europa, in particular ale societăţii româneşti.
De asemenea, îi încurajăm pe toți credincioșii să acorde propriul vot acelor candidaţi care au în program:
* susținerea tinerilor, a persoanelor cu dizabilități, a celor săraci, a vârstnicilor, promovarea culturii vieții, a familiei și demnitatea ei, ocrotirea întregii creații a lui Dumnezeu;
* promovarea unității în cadrul UE și susținerea, fără echivoc, a principiului subsidiarității, ducând în Parlamentul European valorile creștine, tradiționale românești și binele comun;
* promovarea libertăţii religioase ca trăsătură fundamentală a unei societăți tolerante și deschise și susținerea dreptului fiecăruia de a-și manifesta credința în public; apărarea emigranților precum și libera circulație a cetățenilor în UE.
Mesajul Bisericii este unul de speranță. Convingerea noastră este, așadar, aceea că proiectul European este inspirat de o imagine nobilă a omenirii și poate modela viitorul Europei.
Haruri și binecuvântări tuturor,
În numele episcopilor catolici din România,
† ÎPS Ioan ROBU, Arhiepiscop Mitropolit de București, Președinte