[box type=”shadow”]Sursa: Mercatornet, 22 octombrie 2014
Autor: Louise Kirk, coordonatoarea programului de educație Alive to the World și autoarea volumului Sexuality Explained: A Guide for Parents and Children. Louise Kirk scrie și vorbește pe o serie de teme pro-familie.[/box]
In conformitate cu tendința internaționala, in Marea Britanie, s-a ținut recent saptamana conștientizarii cancerului de san. Femeilor li s-a spus sa-și faca mamografii, sa faca exerciții fizice, sa evite terapia de substituție hormonala, sa alapteze. Pana aici, toate bune și frumoase. Dar, ca de obicei, anumite lucruri ce trebuie sa le facem sau sa le evitam, nu au fost menționate.
O femeie n-ar ghici niciodata, de exemplu, ca alegerile pe care le face cu privire la sarcina sa și naștere ii pot crește sau ii pot reduce riscul de cancer de san. Daca iei pilula contraceptiva, daca intarzii primul copil, daca intrerupi o sarcina – toate aceste lucruri sunt printre factorii ce conduc la „epidemia” de cancer la san in randul femeilor tinere. Oare nu are ea dreptul la aceste informații?
Se cunoaște de mult timp faptul ca nașterea protejeaza femeile impotriva cancerului de san. Se știe inca din Evul Mediu ca cele mai predispuse la aceasta boala erau calugarițele. Putem cuantifica acum acest lucru și spune ca femeile care au copii iși reduc riscul de cancer la san cu pana la 90%, comparativ cu femeile care raman fara copii. Fiecare copil la termen reduce riscul mamei cu 10%.
Pe de alta parte, riscul unei femei de a dezvolta cancer inainte de menopauza crește cu 5 % in fiecare an, dupa varsta de 20 de ani, daca femeia decide sa intarzie nașterea de copii. Astfel, femeile care intarzie sarcina la termen, la 30 de ani, au un risc de 50% mai mare decat cele care duc o sarcina la termen pana la 20 de ani.
Vorbim de statistici și de medii aici și ne concentram pe un singur tip de cauze, dar cifrele sunt semnificative, iar istoria reproducerii este mult mai importanta fața de cum se recunoaște adesea.
Am invațat știința de la un chirurg de san american respectat, dr. Angela Lanfranchi, co-fondator al Institutului de Prevenire a Cancerului de san. Impreuna am fost in Australia intr-un turneu de conferințe, cu cateva luni in urma, și in zilele in care am fost impreuna am descoperit lucruri fascinante pe care fiecare femeie ar trebui sa știe.
Tema dr. Lanfranchi pentru prezentarile sale din Australia a fost legatura dintre avort și cancerul mamar (legatura ABC), tema pe care aș vrea sa ma concentrez aici, deoarece avortul este, impreuna cu contraceptive hormonale, unul dintre factorii de risc asupra carora femeile au cel mai mare control.
Angela Lanfranchi, chirurg din New Jersey si profesor, explica acest lucru prin descrierea fiziologiei sanului in termeni pentru nespecialiști. Se pare ca țesutul mamar conține patru tipuri de lobuli:
- Tip 1 – prezenți la naștere;
- Tip 2 – formați in timpul pubertații, atunci cand nivelul de estrogen crește și sanii se dezvolta;
- Tipul 4 – care conțin colostru (primul lapte al mamei)
- Tipul 3 – care se formeaza dupa ce lobulii de tip 4 inceteaza sa mai produca lapte.
Inainte de o sarcina la termen, sanul este compus din 75 % lobuli de tip 1 si 25 % lobuli de tip 2. Anume in aceste doua tipuri de lobuli se poate forma cancerul. In cazul in care o femeie nu are o sarcina, ea pastreaza acei lobuli in starea lor prematura.
Lobulii de tip 3 și 4 dimpotriva, sunt rezistenți la cancer.
De indata ce apare concepția, embrionul secreta hormonul hCG (gonadotropina coriala umana), care provoaca ovarele mamei sa produca mai mult estrogen și progesteron, care, la randul lor provoaca creșterea sanilor. Atat de repede cresc, incat se dubleaza efectiv in volum in 20 de saptamani. Evident, ceea ce crește sunt lobuli de tip 1 și 2, care sunt predispuși la cancer.
Dupa 32 saptamani, lobulii de tip 1 și 2 se maturizeaza, transformandu-se in lobuli de tip 3 și 4, ce sunt in curs de pregatire pentru alaptare.
Daca sarcina se termina prin avort voluntar, inainte de 32 saptamani, creșterea numarului de lobuli de tip 1 și 2 asigura mai multe locuri vulnerabile pentru instalarea cancerului. Daca adaugați la aceasta riscul care este deja asociat cu intarzierea sarcinii, puteți vedea cum se consolideaza legatura ABC.
Femeile care au avorturi de multe ori iși inmulțesc riscurile prin utilizarea contraceptivelor hormonale. Avortul, de asemenea, crește riscul viitoarelor nașteri premature și, prin urmare, a cancerului, deoarece nașterea inainte de 32 de saptamani dubleaza riscul de cancer mamar.
Cu toate acestea, avortul spontan in primul trimestru de sarcina nu are acest efect. Nivelul de hormoni feminini tinde sa fie mult mai mic la femeile care au un avort spontan, iar fara creșterea nivelului de estrogen, sanii femeii raman nemodificați. Avortul spontan in timpul celui de-al doilea trimestru crește riscul din aceleași motive ca și avortul provocat, caci aceste avorturi spontane apar, de obicei, in sarcinile normale din punct de vedere hormonal.
Nu este un secret faptul ca legatura ABC este controversata. Intr-adevar, majoritatea oamenilor de știința din domeniu neaga, susținand ca daca avortul provocat crește riscul de cancer de san, avortul spontan ar trebui sa faca la fel. Ei fac referire la studii care includ ambele tipuri de avort, ce nu par sa arate vreun efect semnificativ asupra riscului de cancer.
Dar dr. Lanfranchi spune ca, intre 1957 și 2013, au existat 72 de studii efectuate asupra riscului de cancer de san care faceau o diferența intre avortul spontan și cel provocat. Dintre acestea, 56 au aratat ca exista o legatura intre avort și cancer mamar (ABC) și in 33 de studii efectul a fost semnificativ din punct de vedere statistic. Dr. Lanfranchi ne-a explicat noua unele dintre aceste studii, și chiar eu, ca un profan ce sunt in domeniu, Ie-am gasit convingatoare.
Un caz mai interesant este cel al Romaniei. Intre 1957 și 1966, avortul a fost legal la cerere acolo, și era ceva obișnuit. De fapt, 80% din sarcini se incheiau prin avort. Cu toate acestea, guvernul lui Ceaușescu, care dorea sa ridice rata natalitații în țară, a scos in afara legii avortul, in 1966, astfel incat rata a scazut drastic. In 1989, dupa Revoluția din Romania, avortul a fost legalizat din nou și a crescut. Puteți vedea, coreland cifrele pentru cancerul de san, cum cresc acestea și scad in randul femeilor din Romania.
Știm cu toții ca aceasta boala a devenit un flagel major in societate. Ea provoaca o ingrijorare deosebita in China și Asia de Est. Dr. Lanfranchi a fost invitata la Shanghai pentru a consilia autoritațile chineze de sanatate de acolo.
Cu toate acestea, ceea ce o determina pe dr. Angela Lanfranchi sa militeze pentru o mai buna conștientizare este propria sa experiența de chirurg mamar. In ultimii douazeci de ani, ea a vazut peste 20.000 de paciente in sala de operație din New Jersey, și spune ca nu poate pastra tacerea asupra a ceea ce vede. „Acestea nu sunt statistici. Sunt femei, adesea tinere, uneori cu copii mici. Daca ați putea vedea aceste persoane minunate tinere pe masa mea de operație ați ințelege de ce trebuie sa vorbesc despre aceasta tragedie”.
Punctul ei de vedere nu este ca sa le spunem altora cum ar trebui sa-și duca viața. „Ceea ce este greșit este ca nimeni nu le spune ce risca, astfel incat sa poata face alegeri bune”. Și adauga: „De ce nu oferim scanari anterioare femeilor cu cel mai mare risc? Daca așteptam pana cand ajung la 50 de ani, e prea tarziu pentru multe din ele. Femeile care au facut un avort ar trebui sa faca screening mamar la 8-10 ani dupa acest eveniment”.
Dr. Lanfranchi ne-a liniștit rapid, afirmand ca riscul este mic, chiar și cu toate aceste date. Prin meta-analize, exista un risc crescut de cancer de san doar de 30%, considerat scazut de standardele epidemiologice. De exemplu, țigarile, care cresc riscul de cancer pulmonar cu peste 1000%, este considerat un risc mare. Din pacate, in unele cazuri, avortul indus poate crește riscul de cateva ori peste 100%, de exemplu, in cazul adolescentelor care fac avorturi in al doilea trimestru de sarcina.
„Eu nu spun ca fiecare femeie care a facut un avort va face cancer la san, și, desigur, nu spun ca fiecare femeie care are cancer de san a avut un avort sau a utilizat contraceptive hormonale. Dar ceea ce vreau sa spun este ca, atunci cand exista un val ingrijorator al cancerului mamar la nivel mondial, nu se poate ignora legatura cu intarzierea sarcinii sau cu intreruperea ei. Riscul individual poate fi mic, dar un risc mic repetat de multe ori incepe sa ia proporții masurabile in societate”.
In jur de 50.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de san in fiecare an in Marea Britanie și 1 din 8 femei vor primi un astfel de diagnostic in timpul vieții lor. Depistarea precoce printr-un program național de screening și tratamentul asigura supraviețuirea celor mai multe dintre ele, dar aproximativ 32 de femei mor pe zi din cauza bolii. Aceasta pierdere de vieți și costul bolii pentru societate ar trebui sa insemne ca oficialii și experții din domeniul sanatații ar trebui sa fie deschiși la orice dovada ce ar putea ajuta la prevenirea bolii. In locul acestei deschideri, avem o tacere asidua cu privire la avort, cum s-a vazut in timpul campaniei de saptamana trecuta.
In Australia, a fost mai rau. Prezența dr. Lanfranchi a provocat valuri de protest in mass-media, ceea ce a condus la scoaterea noastra din lista de invitate de onoare la un pranz distins, iar proprietarii salii de conferințe de la Melbourne a fost amenințat cu acte de vandalism asupra cladirii. Conferința a trebuit sa-și schimbe locul de patru ori. Atat am avut de spus despre libertatea de exprimare. Atat am avut de spus și despre acele grupuri mari de profil care ar putea ajuta atat de ușor la reducerea cancerului mamar in lume.
* Pentru o abordare completa a acestui subiect, a se vedea: “Breast Cancer and Induced Abortion: A comprehensive review of breast development and pathophysiology, the epidemiologic literature, and proposal for creation of databanks to elucidate all breast cancer risk factors,” by Angela E. Lanfranchi, MD, FACS, and Patrick Fagan, PhD. Issues in Law & Medicine. V29, N1:3-133. Spring 2014. Articolul se poate descarca de la http://bcpinstitute.org/publishedpapers.htm
Stiri © Asociatia Provita Media