back to top

Căsătoria ajută la învingerea cancerului de sân

Avortul, risc suplimentar de cancer

[box type=”shadow”]Autor: Nicole M. King, Sursa: Mercatornet.com, 17 octombrie 2014[/box]

Luna octombrie este luna conștientizarii cancerului de san și mai multe surse de știri au oferit sfaturi despre prevenire, despre cercetari in curs de desfașurare și despre evenimente de strangere de fonduri cu celebritați.

Pe langa toate acestea, Huffington Post a publicat un scurt rezumat al descoperirilor „celor mai importante” din acest an cu privire la cancerul de san. Printre ele, „un simplu test de sange ce ar putea prezice riscul de cancer de san in curand” și faptul ca „anumite anticoncepționale pot crește riscul.” In ceea ce privește recuperarea, Huffington Post a relatat ca atat „somnul de buna calitate”, cat și un nivel ridicat de vitamina D par sa fie importante pentru recuperarea in cancerul de san și supraviețuire.

Iata un aspect crucial pentru recuperare la care nici o sursa știri nu a avut priza: faptul ca o femeie poarta un inel de casatorie.

Noua cercetare – mult mai buna decat o panglica roz

Ca o manifestare publica atat a conștientizarii medicale, cat și a zelului sau ideologic, publicul american, in ultimii ani, a inceput sa poarte roz pe parcursul lunii octombrie pentru a-și arata sprijinul pentru cercetare in scopul unui tratament eficient al cancerului de san, o boala specifica femeilor. Avand in vedere aceasta exprimare a preocuparii extrem de vizibile pentru gasirea unor modalitați de combatere a acestei boli teribile, poate parea cam ironic faptul ca cercetarile publicate recent in Health Psychology arata ca femeile care lupta impotriva bolii, cel mai probabil pot rezista foarte bine atunci cand sunt susținute de o instituție care a fost in general ignorata sau chiar atacata – anume, casatoria.

Importanța casatoriei s-a dovedit a fi foarte mare atunci cand cercetatorii de la Universitatea din Miami au evaluat intr-un studiu bunastarea a 163 de paciente in stadiu incipient de cancer de san, care au suferit o intervenție chirurgicala cu 5-13 ani in urma. Intr-adevar, deși cercetatorii au examinat o serie de variabile demografice in analiza lor, au descoperit ca „impactul casatoriei” a fost „cel mai izbitor”. Comparativ cu pacientele cu cancer mamar care erau singure, pacientele cu cancer mamar care aveau „parteneri” (de exemplu, soți, in cele mai multe cazuri), sufereau semnificativ „mai puțin de depresie”, „mai puțin de tulburari ale starii de spirit”, și  „mai puțin de dezorganizare sociala”. In general, pacientele cu parteneri aveau „o mai buna calitate a vieții” decat colegele lor singure, cu aceeași condiție medicala.  In finala, panglica roz poate conta mult, mult mai puțin decat inelele de casatorie in asigurarea bunastarii femeilor care incearca sa invinga cancerul de san.

(Surse: Bryce J. Christensen and Robert W. Patterson, “New Research,” The Family in America, July 2006, Vol. 20 Number 7. Study: Charles S. Carver et al., “Optimistic Personality and Psychosocial Well-Being During Treatment Predict Psychosocial Well-Being Among Long-Term Survivors of Breast Cancer,” Health Psychology 24 [2005]: 508-516.)

Stiri © Asociatia Provita Media

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai recente articole