back to top

Celulele stem adulte – o alternativă etică și mai eficientă la cercetarea pe embrion

STEM CELLS Celulele stem sunt celule nediferentiate care se pot dezvolta în diverse tipuri de tesut specializat. Cercetatorii investigheaza cum sa le izoleze, sa le cultive si sa le controleze diferentierea, în speranta ca ele ar putea fi folosite pentru tratarea si întelegerea diferitor boli. Celulele stem pot fi derivate dintr-o serie de surse celulare: tesuturi adulte, fetale si placentare, sânge din cordon ombilical si embrioni. Celulele stem din aceste surse diferite au proprietati diferite.

Celulele stem adulte pot fi obtinute din organismele de adulti si copii, si pâna nu demult, au fost considerate multipotente, ceea ce înseamna ca anumite celule stem adulte se pot dezvolta în tipuri de tesut specifice. Celulele stem adulte sunt folosite, deja de mai multi ani de zile, în terapii ca transplantul de maduva osoasa.

Celulele stem embrionare se gasesc în embrionii aflati în faza de blastocist. Celulele stem embrionare sunt pluripotente, ceea ce înseamna ca se pot dezvolta în toate tipurile de tesuturi si pot fi cultivate ca „linii” de celule stem. Nici un tratament nu a fost creat din celulele stem embrionare umane, care au fost izolate pentru prima oara în 1998.

În ultimii ani, noi metode de reprogramare celulara au permis derivarea asa-numitelor celule stem pluripitente induse (iPS), care par a avea caracteristici la fel ca cele ale celulelor stem embrionare, dar provin din celulele de la un organism adult.

Cercetarea pe celulele stem embrionare umane este controversata, deoarece distruge embrionii. Celulele stem embrionare sunt extrase din embrionii aflati în faza de blastocist. În urma acestei operatii, embrionul, o viata umana aflata în dezvoltare, moare. Cele mai multe cercetari utilizeaza embrioni creati prin fertilizarea in vitro (FIV), care n-au fost folositi în inseminare. Unii oameni de stiinta lucreaza la obtinerea de celule stem embrionare umane, folosind o tehnica de clonare, numita clonare de cercetare, care ridica alte semne de întrebare îngrijoratoare.

Celulele stem adulte, pe de alta parte, se gasesc în toate tesuturile umane în dezvoltare si, în conformitate cu cele mai recente studii, au de asemenea potentialul de a se transforma practic în toate tipurile de celule, sau ramân celule stem cu o capacitate mai mare de reproducere.

Celulele stem embrionare nu si-au dovedit înca eficacitatea în nici un tratament, comparativ cu celulele stem adulte, care au fost deja utilizate cu succes la numerosi pacienti cu diverse boli, inclusiv la cei cu infarct miocardic.(Asociația Provita Media, www.provita.ro)

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai citite postări