back to top

China: Adevărata bombă demografică este lipsa copiilor, nu numărul lor „prea mare”

După aproape 4 decenii, regimul comunist chinez pare decis să renunțe definitiv la limitarea numărului de copii. Un cotidian de stat preluat de presa occidentală citează un proiect de modificare a codului civil care va pune capăt controversatei politici de planificare familială, pusă în practică prin amenzi uriașe și un număr înfricoșător de abuzuri, inclusiv avorturi și sterilizări forțate în cea mai populată țară a lumii.

Conform AFP, noul cod omite orice referință la planificare familială – actuala politică ce limitează numărul de copii la unul sau maxim 2, în anumite situații. Proiectul va ajunge pe masa Congresului Național al Poporului parlamentul) în 2020.

China, la fel ca și Japonia și Coreea de Sud, este în fața unei crize demografice majore care în mod evident preocupă planificatorii centrali ai partidului, confruntați cu o societate în îmbătrânire rapidă și o forță de muncă în descreștere.

Dar, dacă Japonia a încercat să îmbunătățească situația uzând de „morcovul” stimulentelor financiare (fără mare succes din moment ce tinerii niponi continuă să prefere compania jocurilor video și a roboților sexuali), China, care și-a relaxat deja politica copilului unic acum 3 ani încearcă să schimbe atitudinea chinezilor față de nașterea de copii, grav afectată de cele 4 decenii de anti-natalism și de dificultățile găsirii unui spațiu de locuit decent pentru familii.

După cum scrie cotidianul South China Morning Post,o propunere de taxare a tuturor adulților sub 40 de ani pentru constituirea unui „fond de reproducere” destinat recompensării familiilor care au doi copii (maximul permis în acest moment) a provocat rumoare.

Deși cuplurile pot avea acum, prin voia Partidului, 2 copii (și asta de doar 3 ani încoace), rata natalității scade.

Populația de vârstă activă a ajuns la maxim și începe să se reducă, la fel ca în toată lumea vestică.

Iată de ce aceasta este o problemă majoră, existențială pentru regimul comunist condus de Xi: pe măsură ce China încearcă să tranziționeze de la o economie de producție la una de consum, baza de consum a națiunii, adică populația activă economic, scade continuu, amenințând ambițiile Chinei de primă putere economică a lumii.

Dar, după cum notează SCMP, propunerea a fost puternic criticată, unii afirmând că amintește tocmai de politicile de control al natalității, în vigoare de atâția ani.

Din 1979, chinezii au primit amenzi mari pentru nașterea a mai mult de un copil, iar în anumite zone s-au practicat pe scară largă avorturile și sterilizările forțate.

În primele 6 luni, numărul nașterilor din China continentală a scăzut cu 15-20% față de anul anterior. Anul trecut s-au născut 17,58 milioane de copii, cu 630.000 mai puțin față de 2016, conform cu Biroul Național de Statistică.

Pentru a depăși problema, cercetătorii și planificatorii Partidului propun mai multe modalități de a încuraja natalitatea, precum taxarea celor sub 40 de ani pentru un „fond reproductiv” care să răsplătească financiar familiile cu mai mult de 1 copil, urmând ca Guvernul să suplimenteze și el fondurile necesare.

Reacțiile au fost însă aproape exclusiv negative, scrie SCMP:

Huang Rongqing, fostul director al Institutului pentru populație și economice de la Universitatea de Economie și Afaceri din Beijing, descrie sugestia ca „ridicolă”:

„Alegerea dacă să aibă sau nu un copil este a familiei. Putem încuraja oamenii să aibă copii cu stimulente dar nu prin taxarea forțată asupra tuturor. Ar fi o violare a drepturilor omului exact ca atunci când limitam populația.”

„Au libertatea să facă sugestii dar am fost foarte surprins să văd profesori atât de bine educați să vină cu o propunere atât de prostească”.

Până și televiziunea de stat CCTV a numit propunerea „absurdă” într-un editorial pe website-ul său, iar tabloidul de limba engleză Beijing News se întreabă „Ce au a face alții care vor să aibă mai mulți copii – cu mine?”

În Shanghai, Dora Li, care are o fiică de 5 ani și nu plănuiește să mai aibă alți copii, se arată dezgustată de idee:

„Multe mame au fost forțate să meargă în alte țări ca să poată avea un al doilea copil din cauza politicii copilului unic. Dacă această propunere trece, cred că și mai multe vor fi obligate să plece ca să nu aibă un al doilea copil”.

„Educația și sănătatea nu s-au îmbunătățit, așa că ne costă prea mult să creștem un alt copil”.

„Ei iau în considerare doar costurile sociale și rata natalității din țară – nu se gândesc niciodată la fericirea familiilor individuale.”

China așadar nu face excepție de la situația prezentată în serialul nostru „Demografia înseamnă destin”. De-a lungul și latul Asiei, Europei și Americii, oamenii se căsătoresc mai târziu sau deloc, ratele natalității sunt în cădere, gospodăriile cu un singur ocupant sunt tot mai multe iar, acolo unde recesiunea economică este mai puternică, tinerii locuiesc cu părinții până după 30 de ani.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai recente

Cele mai citite