La începutul lunii februarie a.c., 30 de organizații nonguvernamentale informau Consiliul Național al Audiovizualului din România despre difuzarea în SUA, pe postul de televiziune pentru copii Disney Channel, a unui episod din serialul „Good Luck Charlie!” care făcea propaganda „familiei” homosexuale și au rugat CNA să ia măsurile necesare pentru ca episodul respectiv să fie oprit de la difuzare, dat fiind faptul că serialul este transmis și în România, pe același canal de televiziune – Disney Channel, sub numele de „Baftă Charlie!”.
În fapt, organizațiile semnalau CNA că în episodul difuzat în SUA pe 26 ianuarie, familia Amy și Bob Duncan, stabilind o întâlnire pentru fiica lor, de vârstă preșcolară, cu una dintre prietenele ei, constată că aceasta are două „mame”. Întregul scenariu are rolul de a promova concepția potrivit căreia familia tradițională este identică celei homosexuale, că ambele țin de sfera normalității și se confruntă cu același tip de probleme.
Asociațiile au transmis Consiliului Național al Audiovizualului că, potrivit informațiilor prezentate de mass-media din SUA, introducerea acestui tip de scenariu într-un serial pentru copii, difuzat în multe țări, printre care și România, vine în contextul în care Disney Channel și-a propus ca programele pe care le difuzează să fie „relevante pentru copiii și pentru familiile din întreaga lume și să ilustreze teme ca diversitatea și incluziunea”. Reprezentanții acestui post de televiziune pentru copii au anunțat încă din vara anului 2013 că într-unul dintre episoadele serialului „Good Luck Charlie!” vor introduce un „cuplu” format din persoane de același sex, afirmând că „apariția în serial a unei familii formate din persoane de același sex are rolul de a ilustra realitățile lumii contemporane, în contextul în care mulți dintre cei care vizionează serialul sunt copii care au părinți de același sex”.
Organizațiile nonguvernamentale atrăgeau atenția CNA că difuzarea în România a respectivului episod din serialul „Good Luck Charlie!” contravine legislației românești și pune în pericol dezvoltarea normală a copiilor.
Ținând cont de faptul că legislația românească întărește definiția naturală, tradițională a familiei, și anume ca fiind întemeiată pe căsătoria dintre bărbat și femeie și pe dreptul și obligația părinților de a-și crește și educa copiii, semnatarii petiției cereau Consiliului să ia măsurile necesare pentru ca scenariile similare celui introdus în serialul pentru copii „Good Luck Charlie!”, care servesc promovării ideologiei homosexuale, nicidecum reflectării realității din societatea românească, precum și a altor materiale care fac apologia homosexualității și a altor comportamente imorale, să fie oprite de la difuzare.
Primul răspuns al CNA [1]
La câteva săptămâni după sesizare, președinta CNA a trimis un prim răspuns, în care comunica următoarele:
- Disney Channel aparține lui The Walt Disney Company Limited, cu sediul în Londra, UK, și este un canal licențiat în Republica Cehă, fiind autorizat de RRTV și aflându-se sub jurisdicția statului care l-a autorizat.
- Potrivit Directivei Serviciilor Media Audiovizuale, un canal de televiziune licențiat într-un stat membru al UE, poate fi recepționat liber în toate celelalte state membre, fără alte autorizări.
- CNA nu poate sancționa canalele licențiate în alte state membre UE, însă poate sesiza autoritatea sub a cărei jurisdicție se află postul respectiv de televiziune, în cazul nostru Disney Channel, cu privire la aspecte care vizează respectarea normelor de protecție a minorilor.
- CNA nu poate discrimina pe considerente de rasă, religie, naționalitate, sex, orientare sexuală sau etnie în cadrul programelor audiovizuale.
- Dreptul la liberă exprimare este protejat de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
- CNA a transmis RRTV, instituția similară din Republica Cehă, o sesizare cu privire la programul Disney Channel, cerând să i se comunice un punct de vedere la situația semnalată.
Așadar, în primă fază Consiliul Național al Audiovizualului a pasat responsabilitatea RRTV Cehia, adoptând o poziție politic corectă.
Al doilea răspuns de la CNA [2]
În data de 27 mai, d-na Laura Georgescu, președinta Consiliului Național al Audiovizualului, trimitea un alt răspuns la sesizarea organizațiilor nonguvernamentale preocupate de respectarea legislației în domeniul familiei și al educației, în care comunica poziția RRTV Cehia ca și poziția finală a CNA în problema semnalată.
D-na Georgescu a reiterat faptul că CNA nu poate sancționa canalele licențiate în alte state membre, pentru că acestea se află sub jurisdicția statului care le-a autorizat, însă poate sesiza autoritatea de reglementare competentă, lucru pe care Consiliul l-a făcut.
Redăm punctul de vedere al RRTV Cehia cu privire la posiblitatea difuzării în România a unor materiale care încalcă legislația națională și pun în pericol dezvoltarea normală a copiilor și tinerilor:
„În data de 15 aprilie, Consiliul pentru Radio și Televiziune a discutat reclamațiile primite de la CNA referitoare la conținutul unor programe de televiziune care sunt difuzate în România în temeiul unei licențe acordate în Republica Cehă.
În vederea monitorizării programelor reclamate au fost solicitate înregistrări de la radiodifuzori și, ulterior, traduse în limba cehă.
Scrisoare deschisă semnată de un grup de asociații civice din România a fost analizată de către Consiliul pentru Radio și Televiziune (numit în continuare ”Consiliul”) în data de 15 aprilie 2014.
Serialul ”Baftă Charlie!” (în engleză ”Good Luck Charlie!”) este un serial cu acțiune reală de tip comedie de situație (sitcom), accesibil tuturor categoriilor de public, fără restricții sau semne de avertizare (audiență generală).
Elementul central al reclamației este momemntul din episodul 96 al serialului ”Baftă Charlie!” (intitulat Down a Tree), în care micuța Charlie se joacă cu o fetiță care are două mame, dar nu și tată, ceea ce înseamnă că părinții copilului sunt un cuplu lesbian. Acest moment a fost promovat în prealabil de către creatorii și producătorii serialului, iar episodul a avut premiera în SUA în data de 26 ianuarie 2014. O discuție la nivel internațional pe această temă este posibil să fie disponibilă on-line, iar versiunea în limba engleză a acestui episod se găsește, de exemplu, pe YouTube.
Potrivit monitorizării inițiale, difuzarea acestui episod nu ar încălca prevederile legale. În Marea Britanie, unde serviciile audiovizuale sunt reglementate de aceeași directivă europeană ca și cele din Cehia sau România, episodul respectiv a fost inclus în versiunea britanică a lui Disney Channel și difuzat în data de 4 aprilie 2014, la ora 17:00.
Episodul 96 al serialului ”Baftă Charlie!” nu a fost difuzat în Cehia sau în România.
Orice intervenție împotriva unei difuzări viitoare ar putea fi considerată cenzură.
Faptul că difuzarea acestui episod este în contradicție cu Codul Civil din România nu intră în sfera de competență a Consiliului.” (sublinierile ne aparțin, n.n.)
Din punctul de vedere formulat de RRTV – Cehia cu privire la sesizarea CNA, reținem că orice intervenție făcută de CNA asupra programelor unei televiziuni, licențiată într-unul dintre statele membre UE, care pot încalca legislația românească și care se află în contradicție flagrantă cu realitățile din România și cu modul de viață al românilor „ar putea fi considerată cenzură”. Totodată, că autoritatea relevantă din Cehia nu își asumă răspunderea pentru difuzarea unor programe ce pot încălca legislația anumitor state UE, în cazul de față legislația românească.
În continuarea punctului de vedere al RRTV Cehia, Consiliul Național al Audiovizualului transmite organizațiilor nonguvernamentale că CNA „are obligația să asigure protejarea copiilor și a demnității umane prin exercitarea dreptului de control asupra conținutului programelor difuzate”, însă „Consiliul își exercită dreptul de control asupra conținutului programelor oferite de furnizorii de servicii media audio vizuale numai după comunicarea publică a acestor programe.”, adică CNA intervine pentru protejarea copiilor și a demnității umane dupăce programele care atentează la dezvoltarea normală a copiilor și a demnitații umane sunt difuzate.
Și de această dată CNA invocă Directiva Serviciilor Media Audiovizuale care stipulează angajamentul statelor UE „de a nu promova orice discriminare pe bază de sex, origine rasială sau etnică, naționalitate, religie sau credință, handicap sau orientare sexuală”, și ca atare episodul reclamat „nu poate fi restricționat în România pe criteriul orientării sexuale a unui ”cuplu de mame” care apare în serial”.
De asemenea, CNA invocă Legea Audiovizualului pentru a justifica nerestricționarea episodului din „Baftă Charlie!”, precum și art. 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care, conform CNA, ar prevedea pentru cetățenii Uniunii Europene „dreptul la tratament egal indiferent de sex, etnie, religie, dizabilități, vârstă și orientare sexuală”, precizând că, în calitate de stat membru „România s-a angajat să respecte aceste drepturi și să promoveze diversitatea”.
În ceea ce privește art. 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, aceasta nu precizează nimic în legătură cu orientarea sexuală, astfel că invocarea prevederilor Convenției de către CNA nu este altceva decât o greșeală, sau mai grav, o manipulare. Întregul pasaj prezentat de CNA în răspunsul său se regăsește doar în suporturi de curs pentru „Egalitate de șanse”, în legătură cu Anul European al Egalităţii de Şanse pentru Toţi (2007), nicidecum în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
A invoca nediscriminarea pe criterii de orientare sexuală, dar a discrimina credințele, religia și cutuma este cel puțin un act de rea voință. Asociațiile petiționare nu au solicitat oprirea de la difuzare a episodului respectiv pe criterii de orientare sexuală, ci din cauza faptului că anumite secvențe contravin legislației și cutumelor românești. Prin răspunsurile pe care le-a dat la această sesizare, CNA a dovedit că nu apără interesele plătitorilor de taxe și impozite, prin intermediul cărora Consiliul poate funcționa.
Ceea ce este cu adevărat grav este faptul că CNA, instituția care ar trebui să fie un „garant al interesului public”, tolerează, și am putea spune chiar încurajează, încălcarea legilor României. (A se vedea ”căsătoria” dintre doi bărbați oficiată pe un post de televiziune, act față de care CNA nu a avut nicio reacție, deși contravine legislației în vigoare.) Prin atitudinea pe care Consiliul a avut-o față de solicitarea unor părinți, exprimată prin vocea a câteva zeci de organizații nonguvernamentale, autoritatea dă impresia că nu reprezintă interesele legitime ale societății românești.
[1] http://parintipentrueducatie.ro/wp-content/uploads/2014/05/Raspuns-scrisoare-deschisa-CNA-februarie-2014.pdf
[2] http://parintipentrueducatie.ro/wp-content/uploads/2014/05/CNA_RF_Eugen_Jercan.pdf