back to top

Conștiința polonezilor, la vreme de încercare: cazul profesorului Bogdan Chazan

Cel mai recent caz in lupta impotriva avortului din Polonia – o piatra de incercare pentru conștiința polonezilor. Articol de Natalia Dueholm *, LifeSiteNews.com

Bogdan Chazan
Prof. dr. Bogdan Chazan

Cazul se concentreaza asupra profesorului Bogdan Chazan, unul dintre medicii de elita din Polonia și director al Spitalului „Sfanta Familie” din Varșovia (Szpital im. Świetej Rodziny). Chazan a fost supus atacurilor mediatice luna trecuta, cand a refuzat sa efectueze un avort al unui copil deformat, conceput in vitro intr-o clinica de fertilitate. In loc de avort, Chazan a oferit mamei sfaturi medicale, asistența medicala spitaliceasca inainte, in timpul și dupa sarcina, și ingrijire perinatala de tip hospice pentru copil.

Deși legea poloneza permite avortul copiilor bolnavi pana viabilitate, aceasta nu creeaza dreptul la avort. Legea pur și simplu dezincrimineaza avortul pentru medic și pentru mama. Aceasta sarcina, in special, nu prezenta un pericol pentru sanatatea femeii. De asemenea, in conformitate cu legislația poloneza, orice medic poate invoca clauza de conștiința a țarii, care asigura faptul ca orice medic sau cadru medical nu poate fi obligat vreodata sa faca sau sa participe la un avort, daca o invoca. Cu toate acestea, spitalul condus de Bogdan Chazan a fost amendat cu 70.000 de zloți (aproximativ 23.000 dolari), pentru refuz.

Oficialii guvernamentali justifica amenda, susținand ca prof. Chazan nu a utilizat clauza de conștiința in mod corespunzator. Și anume, ei au susținut ca era necesar sa ofere pacientei numele unui medic de avort.

Cu toate acestea, dupa cum subliniaza organizația juridica Institutul Ordo Iuris, forțarea profesorului Chazan sa faca acest lucru incalca dreptul constituțional la libertatea de conștiință. De aceea, legea folosita pentru a-l amenda pe profesorul Chazan a fost contestata la Tribunalul Constituțional de catre Consiliul Național al Medicilor. Aceasta incercare a fost inițiata chiar inainte de cazul profesorului Chazan. In conformitate cu Institutul Ordo Iuris, a obliga un medic sa dea trimitere pentru avort unei femei este neconstituțional deoarece ea distruge scopul clauzei de conștiința prin forțarea medicilor care nu doresc sa participe indirect la avorturi.

Refuzul de a participa la anumite proceduri, pe baza convingerilor religioase sau a convingerilor morale este un drept protejat prin constituție, in Polonia, și a fost recunoscut de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei in 2010. In Polonia, ca și in Statele Unite, Constituția este superioara legilor juridice. Prin urmare, acțiunile prof. Chazan s-au aflat complet in cadrul drepturilor sale constituționale. Avocatul și profesoul Ireneusz Wołoszczuk a confirmat ca profesorul Bogdan Chazan nu a incalcat nici o lege, și a numit atacurile mediatice și amenda „scandaloase”.

Intr-adevar, Bogdan Chazan pare a fi victima unui atac al celor carora le-ar placea sa conteste legile stricte anti-avort ale Poloniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Chazan este o personalitate provita binecunoscuta in Polonia, și nicio femeie poloneza nu s-ar fi dus la el pentru avort daca nu ar fi fost indemnata in mod special de cineva care incearca sa-l discrediteze. In plus, deși nu exista nici o lista oficiala a medicilor de avort in Polonia, aceasta informație e greu de accesat, pentru cei care o cauta.

Mai mult decat atat, din cauza acțiunilor profesorului Chazan, spitalul sau a fost subiectul mai multor inspecții guvernamentale. De fapt, cele patru inspecții guvernamentale au incalcat legea, care permite doar una singura pe o anumita perioada de timp. Inspecțiile au fost cel puțin ciudate, avand in vedere reputația remarcabila a spitalului. Femeile gravide din intreaga Varșovie doresc sa nasca acolo, iar numarul de nașteri s-a triplat de cand conducerea acestuia a fost preluata de profesorul Chazan. Mai mult, statisticile sale privind sanatatea sugarilor și mamelor sunt de invidiat de medicii polonezi. Rata mortalitații perinatale in Spitalul „Sfanta Familie”, de exemplu, este de doua ori mai mica decat media naționala.

Convingerile morale de neclintit ale profesorului Chazan au provocat o adevarata furie in mass-media pro-avort. Numeroși politicieni, mai ales post-comuniști și anticlericaliști inverșunați, s-au alaturat atacului. Unul dintre ei este parlamentara Wanda Nowicka, fosta șefa a unui grup pro-avort. Organizația sa a primit fonduri de la IPAS, care distribuie echipamente de avort in toata lumea și de la compania farmaceutica Gedeon Richter, producator de diverse medicamente și dispozitive pentru controlul nașterii. In urma cu 12 ani, Nowicka a fost implicata intr-un atac similar impotriva lui Bogdan Chazan, in urma caruia medicul și-a pierdut funcția de consultant guvernamental și director al unui departament de ginecologie de la Institutul Mamei și Copilului (Instytut Matki i Dziecka) din Varșovia.

In ciuda acuzațiilor aduse reputatului profesor Chazan de criticii feminiști precum Nowicka, profesorul este cunoscut ca fiind un mare aparator al sanatații femeii. El conduce filiala poloneza a MaterCare International, organizație finanțata din fonduri private, care ajuta femeile și copiii din Kenya, Haiti, și Ghana.

Din fericire, profesorul Chazan nu este singur in apararea sa. Exista un sprijin din partea avocaților și medicilor polonezi. Consiliul Național al Medicilor din Polonia susține clauza de conștiința. Mai mult decat atat, pana in prezent, 60.000 de oameni au semnat o scrisoare in apararea sa. In plus, o mulțime de polonezi s-a strans in fața spitalului pentru a sprijini medicul atacat. Printre ei, foste paciente, cum ar fi Karolina Miszkurka, al carei copil a fost diagnosticat cu anomalii genetice. Mai mult decat atat, a aparut și o inițiativa in Polonia pentru a colecta banii pentru amenda.

In orice caz, Chazan va face apel impotriva acestei amenzi in valoare de 23.000 dolari. El susține ca aceasta amenda reduce din fondurile spitalului pentru materiale medicale, și ca pacientele sunt cele care vor avea de suferit. Chazan a numit amenda o „rascumparare” a vieții copilului pe care nu l-a avortat. Aceasta lupta merge dincolo de a salva aceasta viața speciala. Ea va avea implicații pentru alți medici și pentru acceptarea gandirii eugenice.

Medicii-eroi polonezi

Ideologia eugenista, care a aparut in secolul al XIX-lea, nu a fost niciodata foarte populara in Polonia catolica. Chiar și atunci cand a infectat mediul academic internațional in anii 1920 și 1930. Ea s-a raspandit pe scara larga in Polonia, dupa invazia nazista din 1939. In timpul ocupației germane, eugenia a fost practicata in mod legal de catre medici in lagarele de concentrare. Aceștia respectau pur și simplu legile eugenice ale celui de-al Treilea Reich, și mulți nu aveau mustrari de conștiința. Din fericire, mai multe cadre medicale din Polonia au rezistat curajos, aparandu-și convingerile.

De exemplu, psihiatrul Karol Mikulski s-a sinucis cand naziștii i-au cerut sa furnizeze o lista a bolnavilor incurabili din spitalul sau. Mikulski știa ca naziștii au planuit sa-i omoare pe pacienții din acea lista. Un alt exemplu eroic a fost Stanisława Leszczyńska, moașa și prizoniera la Auschwitz, care ajuta femeile sa nasca. Ea a refuzat sa omoare copiii nenascuți, sfidand ordinele de avort ale infamului doctor nazist Mengele. Leszczyńska a explicat ca copiii nu pot fi uciși in nici o imprejurare. Un alt prizonier polonez de la Auschwitz, doctorița Irena Konieczna, a refuzat sa respecte legea nazista, atunci cand i s-a ordonat sa „puna capat sarcinii” oricarei femei evreice din lagar.

Spre deosebire de profesorul Chazan, Konieczna nu a fost pedepsita pentru refuzul ei de a se conforma reglementarilor naziste. Este regretabil faptul ca un medic sub ocupație nazista a avut mai multa libertate de conștiința decat omologul sau in secolul XXI in Polonia „libera”.

* Ziarista poloneza, editor la publicația trimestriala “Opcja na Prawo”. Este autoarea Scrisorii deschise a femeilor jurnaliste impotriva avortului.

Stiri © Asociatia Provita Media

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai citite postări