back to top

Cristiano Ronaldo trăiește astăzi datorită conștiinţei morale a unui medic

Într-o biografie apărută zilele trecute, Dolores, mama talentatului fotbalist portughez menționează nefericita amintire când a vrut să facă avort, dar medicul a refuzat această intervenție.

Șaptezeci de premii individuale dintre care două baloane de Aur, cel mai bun jucător din lume și cu nenumărate trofee ridicate desupra capului în perioada petrecută la Sporting Lisabona, Manchester United și Real Madrid ar putea fi descrierea în câteva cuvinte a fabuloasei activități fotbalistice ale portughezului. Cu siguranță avem de-a face cu nenumărate recorduri dar și onoruri venite din partea statului portughez, pentru care e nevoie de ceva răbdare doar pentru a le citi. Cu toate astea un mare rol, atunci când vine vorba de Cristiano l-a avut un medic necunoscut despre care știm doar că era mic din punct de vedere fizic, dar atât de măreț referindu-ne gestul său: a făcut posibilă salvarea fotbalistului de mai târziu, prin refuzarea avortului pe când acesta se afla în pântecele mamei sale.

Uitându-ne înapoi în anul 1984, vedem viața unui om salvat de la moarte care mai târziu avea să devină unul dintre cei mai buni și prolifici fotbaliști ai ultimilor ani. Toate aceste mărturisiri emoționante se găsesc în cartea scrisă de Paulo Sousa Costa și denumită „Mama curajoasă”, care dezvăluie momentele dificile din familia Aveiro. Unul dintre cele mai emoționante episoade din carte a fost cel în care Dolores povestește cum s-a gândit să avorteze atunci când a rămas însărcinată. „În acel moment aveam 30 de ani și trei copii, iar momentul nu părea adecvat pentru o nouă naștere, așa că am apelat la un medic dar acesta a refuzat intervenția chirugicală”… „A fost foarte dificil, iar fiecare zi care trecea, întreținerea celor trei copii, Hugo, Elma și Catia, părea o provocare din ce în ce mai grea”.

În carte nu sunt ocolite nici problemele pe care tatăl lui Ronaldo, Jose Dinis, decedat în 2005, le-a avut. Refuzul medicului și problemele cu care se confrunta au făcut ca acesta să nu renunțe la ideea sa, așa că Dolores a apelat la o „reţetă băbească” venită din partea unei prietene, „nu voiam să duc la capăt sarcina, așa că am decis să beau bere neagră până când corpul meu nu ar mai fi putut suporta.” Berea, cu toate astea, nu a putut opri energia vitală a inimii care bătea în pântecele lui Dolores. După câteva ore totul arăta mai degrabă ineficacitatea remediului decât un avort provocat. Treptat, femeia a acceptat acestă sarcină. „Dacă voința lui Dumnezeu este ca acest copil să se nască, atunci așa să fie” au fost gândurile sale intime.

Cristiano Ronaldo si familia sa
Cristiano Ronaldo și familia sa

Mai târziu, pe 5 februarie 1985 într-un mic orășel din Insulele Savage, un mic arhipelag din Oceanul Atlantic, se năştea Cristiano Ronaldo. Un copil puternic și sănătos a văzut lumina zilei într-un mic orășel anonim care mai târziu va deveni faimos în lumea întreagă datorită talentului sau fotbalistic unic. Toată acesta întâmplare, un detaliu foarte delicat și intim, publicat cu permisiunea prealabilă a fiului face ca astăzi, femeia să aibă putere să mărturisească gluma pe care fiul i-a spus-o: „Ca mamă ai vrut să faci avort și eu sunt cel care ține toată casă acum”… și când ne putem gândi că tentația de a întrerupe sarcina a fost rezultatul dificultăţilor economice.

În cazul în care medicul nu ar fi rămas credincios jurământului său, și prin urmare nu ar fi fost ferm în opoziția sa referitoare la avort, acum lumea fotbalului ar fi fost mai săracă cu o stea. Meditând la acestă întâmplare să nu uităm să privim spre cer și să nu uităm că obiecția de conștiință este întotdeauna un gest de Sus.

(Sursa: e-communio.ro după www.aleteia.org)

Re(d)acționarul
Re(d)acționarul
Texte preluate din alte surse și anunțuri ale redacției.

Cele mai citite postări