Curtea Supremă din SUA a refuzat să audieze o cauză prin care se urmărea dezincriminarea poligamiei, permițând astfel menținerea deciziei antipoligamie a unei instanțe inferioare.
Starul de reality-TV Kody Brown, care trăiește cu patru femei ca „soții”, a dat în judecată statul Utah pentru a contesta legea statală antibigamie și a câștigat în 2013. Curtea de apel a respins ulterior această victorie, pe baza aspectului tehnic minor că Brown însuși nu a fost arestat pentru încălcarea legii căreia i se opune.
Brown a argumentat că legea antipoligamie îi încalcă libertatea religioasă. El, cele patru „soții” și un număr total de 18 copii ai acestora locuiesc în Las Vegas și Brown declară că îi este teamă să revină în Utah din cauza acestei legi.
Procurorul general republican din Utah, Sean Reyes, a raționat că poligamia este „inerent dăunătoare” atât pentru femeile, cât și pentru copiii implicați. Statul a susținut că interdicția bigamiei protejează persoanele de exploatare și abuz. Reyes a argumentat, de asemenea, că legea este utilă pentru a ajuta statul să pună sub acuzare alte infracțiuni, precum violența domestică, în cadrul grupărilor poligame.
Kristyn Decker, o femeie implicată anterior într-o uniune poligamă, care în prezent conduce organizația antibigamie Sound Choices Coalition, a declarat pentru Salt Lake Tribune că legea statală trebuie menținută.
„Cercetările (în special cele efectuate de Curtea Supremă a Canadei) dovedesc că poligamia este inerent dăunătoare pentru femei, copii și societate în general. Sperăm ca cei care au fost crescuți să creadă că trebuie să trăiască în poligamie, pentru a obține mântuirea sau din cauza unei tradiții de familie, vor deschide ochii în curând față de nonsens și vor găsi libertatea și fericirea autentică.”
Punerile în acuzare pentru poligamie sunt extrem de rare în Utah, dar temerile că legea statală ar putea fi contestată și anulată au crescut de la decizia Obergefell a Curții Supreme americane, care a instituit un drept constituțional la „căsătorie” homosexuală.
Între timp, grupările poligame din Utah se organizează pentru a combate Legea 99 a Camerei Reprezentanților (House Bill 99, HB 99), o nouă măsură care dorește să întărească statutele antibigamie ale statului.
HB 99 ar adăuga o prevedere prin care femeile ar putea fi acuzate de bigamie și ar specifica faptul că bigamia este comisă dacă o persoană, cu bună știință, „pretinde a se căsători și coabitează cu” o persoană căsătorită.
Documentele Curții evidențiază 30.000 de poligami în Utah, în timp ce New York Daily News susține că 40.000 de mormoni „fie practică, fie cred în poligamie în statele vestice”. Mormonismul a predicat inițial poligamia, dar sub presiuni, la momentul în care statul Utah a dorit să se alăture Uniunii, a renunțat oficial la această doctrină în 1890. Poligamia este încă practicată oficial de facțiunea desprinsă din mormonism, FLDS.
Preluare de Lifesitenews.com, 25 ianuarie 2017