Curtea Supremă din Alabama a judecat de curând recursul într-un proces care fusese soluţionat prin condamnarea unei mame care-şi pusese în pericol copilul nenăscut consumând cocaină. Bebeluşul respectiv a fost testat pozitiv pentru cocaină, după naştere.
Consumul de cocaină în timpul sarcinii este asociat cu defecte congenitale, performanţe cognitive scăzute şi deficit de atenţie la copil, putând provoca şi naşterea lui prematură.
Din această cauză, mama respectivă, Sarah Janie Hicks, fusese condamnată de un tribunal inferior pentru „periclitarea propriului copil prin folosirea de substanţe chimice”, iar Curtea Supremă din Alabama a confirmat verdictul.
Prin această decizie, s-a reiterat o interpretare folosită de respectiva curte şi în alt proces, în care termenul de „copil” a fost interpretat ca semnificând şi „copil nenăscut”.
Judecătorul Tom Parker, care a redactat decizia majorităţii magistraților, a comentat cu privire la aspectele juridice pe care cazul le implică:
„Este imposibil ca un copil nenăscut să fie o persoană separată şi distinctă în anumite cazuri şi nu în altele. Deoarece un copil nenăscut are dreptul inalienabil la viaţă din cele mai timpurii stadii de dezvoltare a sa, are dreptul nu numai la o viaţă neafectată de substanţe chimice în toate stadiile lui de dezvoltare, ci şi la viaţă în general în toate stadiile sale de dezvoltare. Tratarea unui copil nenăscut ca persoană separată şi distinctă numai în anumite cazuri sfidează logica şi cel mai profund simţ al moralităţii”.
Judecătorul Parsons a criticat făţiş decizia din 1973 a Curţii Supreme a SUA în cazul Roe vs. Wade, care a permis liberalizarea avortului la cerere în America, explicând: „Tribunalele nu au luxul de a se ascunde în spatele unor afirmaţii ipse dixit (n.red. – dogmatice)”. Adică nu trebuie să susţină o stare de lucruri (fie ea şi în practica juridică) dacă aceasta implică o contradicţie. El a opinat că această lege a non-contradicţiei între interpretări ale noţiunilor juridice ar trebui aplicată şi pentru „a recunoaşte dreptul inalienabil la viaţă al unui copil în toate stadiile sale de dezvoltare”.
(LifeSiteNews.com – în românește de ȘtiripentruViață)