back to top

Franța: Copiii cu Sindrom Down trebuie ascunși de ochii publicului (I)

Așa cum erau tatați leproșii în Evul Mediu, așa crede un tribunal francez că trebuie să ne comportăm cu copiii cu Sindrom Down.

Consiliul de Stat, tribunalul suprem al Franței, a decis că imaginile cu copii care au această stare genetică numită generic Sindrom Down nu trebuie arătate publicului la televizor. Astfel statul sancționează cenzura instituită prin interzicerea difuzării unui clip institulat „Dragă viitoare mamă” pe care Fundația Jerome Lejeune intenționa să îl transmită. Acest clip deosebit de emoționant a fost produs de organizația italiană de advocacy pentru „CoorDown” special pentru evenimentul „World Down Syndrome Day 2014”. Materialul prezintă copii și adulți cu trisomie care zâmbesc, asigurând astfel o temătoare femeie însărcinată că copilul său poate fi și el fericit, chiar dacă se va naște cu această afecțiune.

Atitudinea franceză față de pacienții cu SD este totuși în contrast izbitor față de cea a britanicilor: o campanie majoră, difuzată în toată Marea Britanie, arată pe afișaje electronic de reclamă chipul senin al unei tinere. Traducerea unui reportaj amplu a apărut chiar aici pe Cultura Vieții nu demult – și denotă acceptare, dragoste și incluziune.

Citește și: Richard Dawkins vrea exterminarea copiilor cu Sindrom Down

Arhiepiscopul Joseph Kurtz de Louisville, fostul președinte ale Conferinței Episcopilor Catolici Americani a scris pe această temă un articol foarte pătrunzător pentru suplimentul „Crux” al cunoscutului ziar The Boston Globe.

Într-adevăr, decizia Consiliului de Stat francez este descumpănitoare pe mai multe planuri. În primul rând, marchează un pas înainte spre oficializarea sinistrelor politici eugenice promovate deja de autoritățil. Ne referim la depistajul sistematic, în vederea avortării, al copiilor nenăscuți cu Trisomie 18/21. Nu doar că guvernul socialist francez încurajează extincția unui grup minoritar, dar acum caută să-l și țină departe de ochii publicului pentru a face exterminarea mai simplă.

Mai mult, decizia judecătorească este un avertisment de natură să ne dea fiori asupra tendințelor totalitare care merg mână în mână cu această „cultură a morții”, ce începe cu suprimarea libertății de cuvânt și de expresie – Franța ducând de câțiva ani un război deschis contra grupurilor pro-viață și a prezenței lor în spațiul public.

Sperăm totuși că Fundația Jerome Lejeune, a cărei muncă neobosită și fără precedent în sprijinul acestor „mai mici frați ai noștri” o salutăm, va găsi căile de atac, poate chiar în curțile Europene de justiție.

Citește și: O lume fără sindromul Down?

În același timp, Alianța Globală pentru Dizabilitate în Media și Industria Divertismentului (The Global Alliance for Disability in Media and Entertainment) a pornit o petiție pe portalul Change.org, pentru a sensibiliza guvernul francez, solicitat să intervină pentru ridicarea măsurii administrative de interdicție.

La cum cunoaștem că se comportă politicienii socialiști de azi, ar fi mai simplu să fie convinsă o piatră să se miște singură.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări