Puterea oferita femeii, reducerea saraciei si imbunatatirea sanatatii si statutului femeii si copilului sunt scopuri nobile. Ca in toate idealurile marete, insa, diavolul se ascunde in detalii. Co-fondatoarea Fundatiei Gates, Melinda Gates sustine ca solutia pentru reducerea saraciei este „inundarea” tarilor in curs de dezvoltare cu mijloace contraceptive si avortive.
O piatra de temelie a acestor eforturi este dezvoltarea unor noi contraceptive injectabile, similare acetatului de medroxyprogesteron (DMPA sau Depo-Provera), utilizat astazi. Spre deosebire de Depo Provera, care necesita injectare intramusculara si trebuie administrat de cadre medicale, noua formula este auto-administrabila printr-o injectie subcutanata. Doamna Gates spera ca eforturile ei sa furnizeze contraceptie accesibila unui numar de cel putin 120 milioane de femei din intreaga lume, in special din Africa subsahariana si din Asia de Sud.
Ce ofera, mai precis, doamna Gates acestor femei? „Solutia” ei va duce la moartea nenumarator copii abia conceputi, ar putea dubla rata de transmitere a HIV si va creste cu siguranta riscul de cancer mamar. Mai mult, contraceptivele bazate exclusiv pe progesteron sunt asociate cu un risc semnificativ crescut de formare a cheagurilor de singe si de atacuri cerebrale.
Exista doua modalitati prin care contraceptivele injectabile de tipul Depo Provera actioneaza pentru a preveni sarcina. Prima este aceea de inhibare a ovulatiei. Daca mecanismul este ineficient si ovulatia are totusi loc, Depo Provera mentine membrana uterului atit de subtire incit nidarea [fixarea zigotului in mucoasa uterina, la cateva zile dupa conceptie, n.trad.] nu are loc. Rezultatul este acela ca fatul recent conceput moare si este avortat.
In promovarea acestei cauze, doamna Gates asociaza eforturile de raspindire a utilizarii contraceptivelor cu lupta impotriva HIV/SIDA. Totusi, utilizarea unui contraceptiv injectabil nu ofera nici o protectie impotriva transmiterii HIV. De fapt, cercetatorii de la Universitatea din Washington au facut studii in rindul femeilor din Africa si au aflat ca utilizarea DMPA a dublat rata de transmitere a HIV. Ei au citat trei factori responsabili de aceasta crestere. In primul rind, contraceptivele hormonali duc la subtierea peretelui vaginal si la aparitia unor mici fisuri care cresc expunerea la HIV in timpul actului sexual. In al doilea rind, contraceptivele slabesc sistemul imunitar si reduc capacitatea organismului femeii de a se apara impotriva infectiei cu HIV. In sfirsit, femeile HIV-pozitive care iau contraceptive hormonale au un grad de contagiozitate crescut. In mod clar, cresterea utilizarii contraceptivelor hormonale nu va fi de nici un ajutor in lupta impotriva SIDA.
Contraceptivele hormonale sunt asociate si cu o crestere semnificativa a riscului aparitiei cancerului mamar. Intr-un studiu din 2012 publicat in Journal of Cancer Research, cercetatori de la Fred Hutchinson Cancer Research Center au descoperit ca DMPA a dublat riscul aparitiei cancerului mamar. Presiunile pentru distribuirea unui medicament care crste atat de mult numarul bolnavelor de cancer mamar, in tari in curs de dezvoltare – deci cu posibilitati limitate in ceea ce priveste analizele de rutina pentru acest tip de cancer – este ilogica, la granita cu iresponsabilitatea. Deci, care este motivul pentru care Fundatia Gates sustine o „solutie” medicala atit de riscanta pentru eradicarea saraciei?
Strategia facuta publica de fundatia Bill si Melinda Gates ofera posibile raspunsuri:
„Pina in 2050, populatia globului este de asteptat sa treaca de 9 miliarde de persoane, o crestere de mai mult de 50 de procente fata de anul 2005. Aceasta crestere va exacerba nevoile curente in domeniul sanatatii femeilor si copiilor, va pune presiune asupra serviciilor sociale si a resurselor si va contribui semnificativ la problema globala a imbolnavirilor, degradarii mediului, saraciei si conflictelor. Planificarea familiala este una dintre cele mai bune investitii pe care o poate face o tara in viitor.”
Aceasta abordare este o reiterare a principiilor malthusianiste care s-au perpetuat incepind cu secolul 19. Preocuparile legate de suprapopulare au dus la revirimentul eugenismului prin limitarea fertilitatii acelora considerati „nedoriti”. Fondatorul Planned Parenthood, Margaret Sanger, a raspandit contraceptia in comunitatile afro-americane pentru a le limita cresterea. In acelasi fel, Fundatia Gates vede contraceptia ca pe un mod de a limita populatia numeric saraca din Africa si Asia.
Imbunatatirea sanatatii si statutului femeilor nu depinde de accesul liber la contraceptie sau de un grad ridicat de utilizare a contraceptiei. Nici o organizatie medicala profesionista nu recomanda utilizarea regulata a contraceptivelor hormonale la femeile sanatoase ca mijloc de prevenire a imbolnavirii sau de mentinere a sanatatii, din cauza riscului semnificativ asociat folosirii acestora.
Pe de alta parte, statutul femeilor se amelioreaza prin educatie. Un studiu pe termen lung (peste 50 de ani) realizat in rindul femeilor din Chile arata ca factorul cel mai important in imbunatatirea sanatatii mamelor si in reducerea mortalitatii materne si infantile este educatia sporita si nu contraceptivele.
Raspunsurile la problema saraciei trebuie intemeiate pe respectarea demnitatii popoarelor sarace si nu pe eliminarea lor. Atit barbatii cit si femeile trebuie sa beneficieze de educatie pentru a contribui la discutiile publice si formularea politicilor sociale. Aici trebuie inclusa si educatia in privinta efectelor nocive ale medicatiei precum cea pe care doamna Gates o propune cu scopul de a scadea fertilitatea in tarile in curs de dezvoltare. Abia atunci cand maternitatea va fi considerata o vocatie valoroasa, nu o secatuire a resurselor, vom putea controla adevaratele cauze ale saraciei.
(traducere și adaptare după LifeSitenews)
Vezi și Interviu cu Margaret Sanger