In aceasta toamna, guvernul britanic intenționeaza sa pregateasca un proiect de lege care ar permite procedura de fertilizare in vitro, prin mixarea genelor a trei parinți, scrie The Guardian. Aceasta decizie a fost luata pe baza datelor de la Autoritatea pentru Fertilizare Umana și Embriologie (HFEA), care a organizat o consultare publica cu privire la aceasta problema, care a inceput in septembrie 2012 și s-a incheiat in martie a.c. In cazul in care noua lege va trece, Marea Britanie va deveni prima țara din lume legalizeaza aceasta procedura, iar primul copil de la trei parinți s-ar putea naște in 2015.
Scopul fertilizarii in vitro cu trei parinți consta in faptul ca astfel se pot modifica genele embrionului pentru a se evita riscul de boala severa. In special, acest lucru se aplica la boli mitocondriale (asociate cu defecte ale ADN-ului mitocondrial, care se transmit doar pe linie materna).
Metoda experimentala, care a fost dezvoltata in laboratoarele din Marea Britanie și SUA, consta in eliminarea, in timpul procesului de fertilizare in vitro, a ADN-ului defectuos mitocondrial din ovulul mamei, urmata de transferarea nucleului fecundat intr-un ovul denucleat al unei donatoare de sex feminin.
Donatoarea ofera noului organism mitocondriile sale sanatoase, care furnizeaza energie pentru celula. Un astfel de embrion modificat genetic are gene de la trei parinți: mama, tata și o donatoare de sex feminin.
Examinarea legii reprezinta o chestiune nu numai medicala, ci și etica, deoarece, ca urmare a unor astfel de proceduri, se schimba codul genetic, care se transmite generației urmatoare.
Potrivit statisticilor medicale, ADN-ul mitocondrial defect, ce poate provoca boli incurabile de inima, boli de ficat, tulburari de dezvoltare a creierului, orbire, diabet și distrofie musculara la copii, se gasește la aproximativ o femeie din cinci mii. (The Guardian, 28 iunie 2013)
Cercetarile mitocondriale vor costa vieți, susține un reprezentant al Societații pentru Protecția Copiilor Nenascuți
Cercetarile mitocondriale vor costa vieți, susține un reprezentant al Societații pentru Protecția Copiilor Nenascuți din Marea Britanie (SPUC). Acesta a raspuns anunțului facut de profesoara Sally Davies, director medical al guvernului. Sally Davies susține ca guvernul intenționeaza sa reglementeze legislația, pentru a permite crearea anormala de embrioni umani, in scopul de a aborda bolile mitocondriale. Intr-o declarație, prof. Sally Davies a descris cercetarea ca fiind un „tratament de salvare”. Purtatorul de cuvant al SPUC a raspuns: „De fapt, marea majoritate a copiilor-embrioni creați in laborator sunt uciși deoarece nu indeplinesc cerințele „controlului calitații”, dictate de oamenii de știința implicați in astfel de experimente din ce in ce mai macabre. De asemenea, in ultimii 20 de ani, susținatorii experimentelor pe embrionul uman au afirmat in mod repetat ca o astfel de cercetare a oferit promisiunea – și, probabil, singura speranța – de a gasi tratamente pentru boli grave. Publicul a fost indus in eroare in mod repetat. Este o scuza a industriei biotehnologice pentru a crea un copil manipulat genetic”.
Paul Tully, secretar general al SPUC, a declarat pentru ITV News: „Suntem preocupați de faptul ca inlocuim ceea ce știm a fi un ADN defect la embrionii care nu ne plac, cu ceva pe care il consideram un ADN bun, dar de care nu suntem siguri. A investi bani in acest tip de cercetare inseamna a refuza fondurile pentru cercetarea necesara și in curs de desfașurare, ce ar ajuta persoanele cu boli mitocondriale si cu alte boli, in alte moduri. Am vazut același lucru mai inainte la cercetarea in domeniul celulelor stem embrionare, am vazut asta la FIV – promisiuni ca utilizarea embrionilor va duce la progrese, dar nu au dus la nimic bun”. (SPUC, 28 iunie 2013; ITV, 28 iunie 2013)
Stiri © Asociatia Provita Media