back to top

Demografia înseamnă destin (II): În 2019, Germania se va împiedica de pragul demografic

În deceniul care urmează, 80% dintre țările membre ale Grupului G20 vor avea de înfruntat provocări demografice fără precedent, care vor schimba profund nu doar economia globală, dar și raportul de forțe geopolitic și configurația vechilor alianțe. În serialul nostru intitulat „Demografia înseamnă destin” ne vom apleca asupra câtorva state dezvoltate din acest grup, în care consecințele „iernii demografice” încep deja să se facă simțite.

În Europa, economia „duduie” cum n-a mai făcut-o de la criza din 2008 încoace. Conform Băncii Centrale Europene, cea mai recentă estimare a creșterii pentru zona euro se situează la 2,3% pentru anul 2018, o creștere semnificativă față de estimarea precedentă de 1,8%. Dar pe măsură ce Europa își regăsește cadența, notează analistul economic Jeff Desjardins, realitățile demografice implacabile pregătesc deja schimbări de profunzime în viața continentului.

O „piatră de hotar”

Nu este nici un secret că Germania, care are reputația de „locomotivă economică” a continentului, se află la un nivel foarte scăzut al natalității. Cu una din cele mai îmbătrânite populații ale Europei și o fertilitate de doar 1,5 copii/femeie, este doar o problemă de timp înainte ca modificarea structurii populației să afecteze economia țării.

Și acest moment se apropie cu repeziciune. Germania va trece în anul următor peste un prag istoric, care va accelera, probabil, preocupările cu privire la soarta pe termen lung a națiunii lui Schiller: 2019 este anul în care numărul germanilor de până la 30 de ani va scădea pentru prima dată în istorie sub cel al cetățenilor de peste 60 de ani:

Proporția este evident extremă, la nivel global – 24,4% din populația lumii are mai puțin de 14 ani și doar 12,3% are peste 60 de ani.

Mai mult, proporția este extremă chiar și în comparație cu alte țări dezvoltate. ONU, spre exemplu, estimează că vârstnicii alcătuiesc în medie 22,1% din populația țărilor industrializate.

Ultima dată când populația din Germania s-a aflat la acest nivel a fost anul 1997.

O privire mai atentă la Germania

Pentru detalii, consultați harta animată care prezintă piramida populației germane.

Observați cum, din 2020, forma piramidei începe să prezinte tiparul creșterii negative pe care îl puteți regăsi și mai jos, în cele 3 exemple comparative – Congo, SUA și Germania:

Iată proiecția creșterii negative a populației, prezentată cu un grafic convențional:

Cu mai mulți oameni în cohorta de vârstă 60+ decât în generația tânără, declinul populației native din Germania este inevitabil. Bazat pe aceste previziuni obiective și calcul statistic, populația Germaniei va scădea cu peste 10 milioane de persoane până în anul 2100.

Un contrast izbitor față de alte regiuni de pe glob, unde megalopolisurile asiatice și africane nasc acum următoarea generație, cea care va domina în curând peisajul demografic al lumii.

Mai mult ca niciodată, e vremea să ne aducem aminte că Demografia este destin. Iar primii care își vor aminti în mod dureros această echivalență vom fi chiar noi, europenii.

Va urma

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai recente

Cele mai citite